maanantai 7. kesäkuuta 2010

Guns 'N' Roses @ Helsinki Live, 2010

Axl Rose antoi odottaa itseään ja bändiään runsaan 45 minuuttia lavalle. Tällä kertaa odotus kannatti, sillä keikka oli ehkä jopa yllättävän hyvä. Axl'n lavakunnosta on liikkunut kaikenlaisia huhuja, jotka todistettiin Käpylän Urheilupuistossa vääriksi. Kylmästä ilmasta huolimatta sitä pysyi itsekin lämpimänä musiikin tahtiin heiluessa.

Guns 'N' Roses oli hyvä! Miljoonan taalan keikka.

Minä viilaisin keikasta pois ne välipimputtelut, mutta eivät ne kaikkia häiritse. GNR voisi tykittää täysilaidallisen hittejä yhteen putkeen parin tunnin ajan, mutta käy se näinkin. [ Ihmettelen vain, mitä ne Iltalehden toimittajn mainitsemat hudit olivat? ] Muut bändin jäsenet saattavat tykätä, kun pääsevät Axl'n varjosta hieman esiin. Itse asiassa Axl ja bändi näyttivät viihtyvän hyvin lavalla. Axl taputteli tuon tuosta muiden bändiläisten selkään. Näimme jopa poikamaista pelleilyä. Mitä lie Kimi tarjonnut edellisenä iltana.

Mahtaa olla hankala valita keikkasettiä, kun sopivia biisejä on rekka-autollinen tai kaksi. Saimme kuulla ihan kattavan otoksen, joten ei voi kuin olla tyytyväinen. Keikka oli taannoista Hartwallin keikkaa parempi. [ Siis oliko se vuonna 2006? Onko siitä niin kauan? ] Jotenkin Axl'n äänikin tuntui kantavan paremmin, vaikka tuuli sitä välillä kuljettikin pitkin Käpylän kenttiä. Ainakin minulla oli muistijäljen mukaan parempi fiilis tämän keikan jälkeen.

Tässä teille koko konsertti puristettuna kymmeneen minuuttiin. Nokian N900 taipui kuvaamaan tämän:Harmittaa, kun en nähnyt päivän muita bändejä. Skunk Anansien viimeiset tahdit tuli kuulosteltua, mutta ei jäänyt mitään kerrottavaa. Piti päivällä ottaa rullakiekkopelissä käkeen, joten se kausi päättyi ennen aikojaan. Jälkikäteen ajatellen olisin vaihtanut tappion koko päivän festariin silmänräpyksessä. Olimme kuitenkin ajatelleet pelata rullakiekon playoffeja ensimmäistä kierrosta pidemmälle.

Käpylän Urheilupuisto oli aika hyvä paikka järjestää tällainen happening. Kun Messukeskuksen remontti saadaan vielä kuntoon, niin kulkuväylät alueelle ja sieltä pois tulevat toimimaan paremmin. Siis mikäli tuolla koskaan vastaavaa enää järjestetään. Pysäköinti on usein ongelma festareilla, mutta Messukeskuksen parkkihalli ratkaisi pulman kertaheitolla. Hyvä paikka siis. Toivottavasti sitä hyödynnetään jatkossakin.

[ Aiheeseen liittyen:  Onko Kiinan demokratia vihdoinkin totta? ]

BTW Todistin taas todellista suomalaista palvelua ja kaupankäyntiä. Alepalla oli kauppa-auto festarialueella. Ihan loistava juttu. Mennessä keikalle tuli ostettua kaupasta leipää ja juomaa. Kun konsertti päättyi ja ihmiset valuivat kohti yötä, poikkesin vielä kaupassa ostaakseni hiukopalaa matkaevääksi. Kauppa oli auki, mutta yksi myyjistä tyhjäsi kovaa vauhti hyllyjä eikä hyllystä tyhjättyjä tuotteita saanut enää ostaa, kun hän oli ne jo laskenut. Mitä ihmettä? Eikö olisi voinut antaa asiakkaiden tyhjätä hyllyt vartissa ja sen jälkeen myydä eioota? Ei todellakaan ollut kauppias itse. En edes usko myyjän päässeen yhtään sen aikaisemmin kotiinkaan, kun laskemiseen ja tavaroiden pakkaamiseen meni varmasti enemmän aikaa kuin siihen, että olisi odottanut ulkona vellovan asiakasmassan tyhjentävän hyllyt ja täyttävän kassakoneen. Olisi voinut vaikka ajankuluksi huudella asiakkaita ostamaan auto tyhjäksi. Aina ei ymmärrä...

14 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

Hilppasen näyttäisi taas asiakas- ja ns. kriitikkonäkökulma eroavan toisistaan.

Iltalehdessä, Hesarissa ja Rumbassa koettiin Gunnarien keikka kosolti eri tavalla kuin Samin blogissa. Ilmeisesti toimittajat ovat onnistuneet kirjaamaan stooreihinsa myös nipun faktavirheitä?

Ihan TS:n viimekesäisen Erykah Badu -klassikon tasolle ("halpahintaista kusetusta!") ei kuitenkaan asennemanifestaatioiden tasolla päästä vaikka ilmeisen kovasti onkin taas pitänyt mediaporukoissa kärsiä kuolevaisten heikkouksien äärellä. Tympeää, väljähtynyttä keskinkertaisuutta!

Asiakas- ja kriitikkonäkökulman eroavaisuuksista kandee mussutella sikälikin, että ko. juttujen palautteissa asia tulee hyvin esille. Läppä lentää, vastakritiikin kirves viuhuu eikä välttämättä aiheetta. Jos väittää encoren jääneen tulematta, on yleensä syytä olla paikalla kun sattuu ja tapahtuu.

Miten Mr. Hurme kommentoi ko. mediajuttuja GNR-pläjäystä koskien? Itse en keikkaa nähnyt mutta blogin ja em. tekstien ristiriitaisuudet ovat mielenkiintoista luettavaa.

Jari Nikkola kirjoitti...

No nythän täällä joku vääristelee jo sanoja. Badun keikkahan oli HELPPOHINTAISTA KUSETUSTA eikä mitään muuta!

Iltalehden GNR-jutun palautetta taasen voi lukea täältä.

Chicago-purkka takaisin, btw.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Iltalehden juttua jo tekstissä ihmettelinkin. Muita en ajatellut lukea, kun ne ottavat aivoon. Kävin nuo linkitetyt jutut lukemassa ja harmittaa tekoni.

Rumban jutun kirjoittaja yritti varmaan olla hauska. Miksi hemmetissä näitä keikkoja lähetetään arvostelemaan hessu, joka retostelee tuhannen humppalevyn kokoelmalla. Pakosta kirjoittamalla saa aikaan juuri noin ala-arvoista tekstiä. Eihän siinä ollut mitään tolkkua. Kiva, että toimittaja pääsi oikein vippiin seuraamaan ja raportoimaan vippien touhuja. Kysy joskus jonkun oikean festarifanin mielipide ja kirjoita siitä, eikä Jussi69:n vessareissusta.

Pääportin löysi ensiyrittämällä kun oli tutustunut alueeseen ennakkoon. Siksi ne kartat löytyvät kotisivuilta.

Keikka oli hyvä ja alue ihan toimiva, ainakin kohtuullisen paljon keikkoja ja festareita kiertäneen mielestä.

Ja jos encore ei kuulu toimittajan kotiin asti, se ei tarkoita sitä etteikö encorea olisi kuultu.

Karhuherra kirjoitti...

Kritiikkiotantaa lukiessa pitänee huomioida, että noissa linkeissä oli tarjolla 2/3 Suomen pahimmista pop-elitisteistä. Siitä voidaan olla samaa mieltä, että jonkun muun olisi pitänyt olla paikalla. Rumban juttua ymmärtääkseen pitäisi tosin ensin ottaa haltuun se mukahausketteleva-konteksti, jonka Nalle Österman on viinanhuuruisilla keikkaraporteillaan sinne blogiin luonut. Ne jutut ovat olleet oikeasti hilpeitä, vaikka kaikki on yleensä tavallaan haukuttu - tämä pläjäys ei oikein ollut.

Olennaisin huomio taisi kuitenkin olla se, että TS:n arvioitsija näki truvonneen Akselin muistuttavan Kari Hietalahtea. Mikä ei voi olla huono asia.

Tuo Käpylän tontti taitaa olla teoriassa loistava rokkikäyttöön, itse olin muinoin Kentiä katsomassa siellä ja hyvin toimi. Käytännössä ongelmaksi muodostunee se, että urheiluväki oli nyt jo takajaloillaan kentän/puiston käytöstä.

Jari Nikkola kirjoitti...

Venue-hommista tulee aina ristiriitoja. Aikanaan kun teimme NRJ In The Parkia Kupittaalle, lähestyivät paikalliset futisseurat meitä asiasta vain lakimiehen välityksellä. Silti homma hoidettiin ja kenttä pysyi kunnossa, kiitos toki erinomaisen juhlasään.

Rumbassa kieltämättä Nalle vetää shöynsä hyvin, setti on hyvin kirjoitettua ja hauskaa. Tämä ei ollut. Eläköön se pieni ero joka erottaa avovittuilun ironiasta.

Nimetön kirjoitti...

Jos kännykällä saa tallennettua tuon tasoista ääntä keikasta, äänentoistossa ei voi olla mitään erikoisen huonoa. Kyse on ulkoilmakonsertista, ei Bosen Noice Reduction kuulokkeista. Rumban toimittaja oli varmaan juuttunut vippiteltan pullomereen omaan oksennukseensa. Vai oliko siellä tölkkimeri?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Matti Komulaisen arvio TS:ssä osui maaliin. Voin allekirjoittaa tuon arvion sellaisenaan.

On varmaan totta, että oli festari missä tahansa, joku valittaa.

Mielestäni äänenetoistossa ei ollut mitään poikkeavaa. Ihan samanlainen kuin missä tahansa festarilla. Tuulenpuuska tarttui välillä ääneen, mutta sille ei ulkoilmassa voi ymmärtääkseni mitään.

Karhuherra kirjoitti...

Parissa blogiss tms. taisi tulla vastaan mainintoja, että lavan toisella sivustalla ääni olisi ollut pielessä keikan alkupuolella, Akselin laulut hukassa tai jotain. Ei mitään järin ihmeellistä siinäkään ulkoilmassa, mutta nykyisen GnR:n kohdalla suht olennaista :)

Jari Nikkola kirjoitti...

"Tuuliko se siellä hiekkaa puhaltaa" kuten uskomattomat noin 37 levyä aikanaan myynyt Jaakko Kangosjärvi asian summasi.

Eli tuulenpuuskat todellakin vaikeuttavat äänisuunnittelua festareilla aika ajoin melkoisesti. Soundit karkaavat kirjaimellisesti naapurin tontille. Mikään varsinainen ongelma tämä ei kuitenkaan ole vaan osa pakettia ulkoilmatapahtumissa.

Jos tätä ei toimituksessa täysin hahmoteta on ammatinvalintakysymysten aika.

Nimetön kirjoitti...

Eli vähän niin kuin kiekkomatsien raportit... eriäviä mielipiteitä eri kirjureilta.

Jari Nikkola kirjoitti...

Heh, hyvä yritys! Nyt toki puhutaan "jatkoaikaa ei tällä kertaa pelattu ja peli päättyi 4-4 varsinaisen peliajan jälkeen" -tyyppisestä pop-tsurnalismista 5-4 päättyneessä pelissä. Ei niinkään maku- tai tulkintaeroista.

Sinällään toki lätkäjournalismikin hönkii melko rajua egosentrismiä nykyisellään. Totta. Osa siitä on hemmetin hyvää viihdettä (Vesa Rantanen et al), osa ei niinkään.

Toki kysyä aina voi IS:n videoagitaatioistakin, että kuinka läheltä reaalitodellisuutta ne lopulta liippaavat vai meneekö ihan liirunlaarumin puolelle. Entä kenen/keiden äänellä pojat todellisuudessa puhuvat?

Toisaalta faktojen on turha tulla hyvän tarinan tielle tässäkään asiassa...

Nimetön kirjoitti...

Heh, kusetusta toi on. Ei taida olla minkäänlaista käsitystä minkälaista menoa esim. 90 luvun alussa ruisrockissa saman niminen bändi piti. Nimi on sama, mutta bändi on eri, sekavia ukkoja pikkuhiprakassa ja varis raakkuu taustalla.

Kai joku tosta voi tykätä, itse en kyllä ymmärrä että ihan pitäis maksaa tosta :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Guns N' Roses Ruisrockissa?

Heh, kovaa oli meno silloin, joo....

Jaa, mutta milloinka se olikaan?

'91 olin katsomassa Helsingin jäähallissa, '06 Hartwallilla ja nyt Käpylässä. Ruisrockin keikka on jotenkin mennyt ohi, vaikka sielläkin olen seilannut jo 70-luvulta asti...

Nimetön kirjoitti...

Gunnarit oli näköjään saanut vinkkiä suomalaisesta mentaliteetista noudattaa sovittuja aikoja, kun myöhästyivät vain tuon 47 minsaa.

Pohjois-Amerikassa normina taitaa olla 1-2h odottelu.

"Axl, Finns are anal about time..."