keskiviikko 2. syyskuuta 2009

Venyttely.fi

Jokinorsukin ihmettelee blogissaan tätä venyttelyyn liittyvää artikkelia. Väärin venytelty artikkeli on joko tarkoituksella väärin kirjoitettu tai toimittaja on tarkoituksella väärin ymmärtänyt, jotta saisi keskustelua aikaiseksi.

Mikäli toimittaja on tarkoituksellisesti pyrkinyt johtamaan ihmisiä harhaan, on toimittaja ollut vastuuntunnoton.

Artikkelissa tuodut lääkärien toteamukset ovat nykytiedoilla todennäköistä faktaa. Niitä tulee kuitenkin käsitellä kokonaisuuden, eli venyttelyn sisällä, ei yksittäisinä heittoina, joilloin ne antavat helposti ymmärtää jotain muuta, kuin on tarkoitus.

On tutkitusti totta, että
"Venyttely ei nopeuta palautumista eikä vähennä urheiluvammojen riskiä."
Mutta tuota pitää tarkastella hieman tarkemmin. Ymmärtääkseni tuohon tulokseen päästään tutkimalla venyttelyä ja sen vaikutuksia juuri ennen harjoitetta ja välittömästi harjoitteen jälkeen. Jos venyttely on omana harjoitteena, erillään muista harjoitteista, vaikutus lienee yhä sekä palauttava että vammoja ehkäisevä.

On varmasti myös totta, että
"Lihaskipeyteen, joka tulee suorituksen jälkeen, ei ole nykytutkimuksen mukaan venyttelyllä mitään vaikutusta."
Tässäkin kommentissa lienee kyse välittömästi harjoitteen jälkeen tapahtuvasta venyttelystä. Esimerkiksi harjoitetta seuraavana päivänä venyttelyllä voi hyvinkin olla analgeettinen, kipua lieventävä vaikutus. Tällainen on ainakin oma kokemus venyttelystä treenikivun lievittäjänä.

Toimittaja kysyy, että eikö siis tarvitse huolestua, jos venyttelyn jättää väliin? Vastaus kuuluu
"Ei siinä mitään isompaa tapahdu. Lihas palaa kyllä normaaliin pituuteensa."
Mitä jos se normaali pituus ei ole riittävä suorituksen vaatimuksiin nähden? Mitä, jos voimistelijan lihas ei veny spagaatiin? Millä sitä venyvyyttä kehitetään? Voiko silloin venyttelyn jättää väliin, koska lihas palautuu normaaliin pituuteensa? Tuossakin lienee taas tarkoitettu tilannetta, jossa venyttely tehdään välittömästi harjoitteen jälkeen.

En usko, että olympiafysioterapeutti (mitä tuo ikinä tarkoittaakin) olisi sitä mieltä, että
"riittää, että ihmisten raajat liikkuvat sen verran, mitä kukin omassa liikkumisessaan tarvitsee."
Veikkaan monen urheilijan olevan päinvastaista mieltä. Minä olen, vaikka olenkin kuntourheilija. Veljeni on ja hän pelaa lätkää työkseen. En usko veljenikään venyttelevän ihan huvikseen ja ajankulukseen joka aamu ja ilta. Saattaisi olla, että lätkämaalivahdin ura olisi ollut jo aikoja sitten paketissa ilman notkeutta ja liikkuvuutta, joka on saatu aikaan pääasiassa säännöllisellä venyttelyllä.

Kun julkaisimme syksyn ryhmäliikuntakalenterin, sain vastata muutamaan asiakaspalautteeseen siitä, miksi venyttelytuntimme ovat siten, että niihin ei voi siirtyä suoraan joltain muulta ryhmäliikuntatunnilta. Vastaus on yksinkertainen. Venyttely on kokonaan oma harjoituksensa. Se tulee tehdä erikseen, ei yhdistettynä mihinkään harjoitteeseen. Jos sen yhdistää, siinä kärsii joko se harjoite itsessään tai venyttely sekä varsinkin niistä molemmista saatu vaste.

Minä käyn passiivisessa venyttelyssä aina keskiviikkoisin, joka on muusta harjoitteesta kokonaan vapaa. Menen venyttelyyn lämmittelemättä, koska muutaman vuoden kokemuksesta olen todennut saavani silloin parhaan mahdollisen vaikutuksen sekä palautumiseen että liikkuvuuteen.

Blogin otsikko oli Venyttely.fi. Tuohon osoitteeseen, www.venyttely.fi avautuu lähiaikoina tietopankki venyttelystä. Ilmoitan täällä vielä uudelleen, kun sivut avautuvat.

[ Aiheeseen liittyen: Venyttely ]

BTW Audi kiittää kaikkia valtamedioita ja blogeja, blogeja, blogeja ja vielä muita manitsemattomia blogeja sekä kaikkia keskustelupalstoja osallistumisesta markkinointiin, jossa Audista mahdollisesti yritetään tehdä äijämäistä autoa. Ihan loistavaa sissimarkkinointia Esko Kiesiltä. Audista tuli pöhinän myötä kertaheitolla seksikäs, kielletty hedelmä ja päiväuni monelle miehelle ja miksei myös naiselle, joka ymmärtää meitä miehiä. Minulle voi lahjoittaa Audi Q7:n ken haluaa.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kauppalehden lukijoiden keskustelua Audi-kohusta.

Sami Hurme kirjoitti...

Kiitos linkistä. Hekottelin kyyneleet silmissä, kun ihmiset ovat niin tosissaan.

Linkitin tuon naamariinkin ja kommentoin seuraavasti:

Olen katsonut niitä murrosiästä asti sillä silmällä. Osa on ollut nättejä, osa totaalisen rumia. Osaa olen koeajanut, osalla ajanut pidempään. Osaa olen joutunut katsomaan ja ihailemaan vain kaukaa. Osassa on ollut lisävarusteita, osassa ei. Osa on kiihtynyt nopeasti, osalla meno on ollut rauhallisempaa. Osan kanssa kokemukset ovat olleet hyviä, osan kanssa huonoja. Kaikkien kanssa en ole koskaan päässyt sinne, mihin olisin halunnut, mutta jokaisesta olen omalla tavallani pitänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Esko Kiesi pääsi otsikoihin, kun vertasi naista autoon. Siitä ei kuitenkaan olisi revitty mitään otsikoita, jos joku nainen, sanotaan nyt esim. vaikka Pirkko Keskinen, olisi jossain naistenlehdessä verrannut miestä autoon. Miksei? Sehän olisi ollut vain hauskaa ja hyväntahtoista.

Ja nyt venyttelemään.

Anonyymi kirjoitti...

Kukaan ei ihmettele, kun sarjakuvassa mies esitetään sikana.

Sami Hurme kirjoitti...

Katsokaa vain. Joku tolvana onnistuu jossain vaiheessa poistamaan Viivin ja Wagnerin Hesarista ja TS:stä juuri sen vuoksi, että sarjakuva halventaa miestä. Tai joku tolvana siis kuvittelee sen halventavan.

Eikö auto ole aina ollut feminiininen? Muistattehan elokuvan Christine?

Petri kirjoitti...

http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Audi-pomon+n%C3%A4kemykset+naisista+linjassa+40-luvun+oppaan+kanssa/1135249012174

Hesari jatkaa palveluksia Audi-kauppiaille. Varmasti osa otti nokkiinsa ja päivän tai tämän viikon myynti on alempaa kuin normaalisti. Mutta voi sitä jojo-efektiä, kun tilanne rauhoittuu. Jos joku löytää tutkimuksen siitä, miten usein mies tekee ostopäätöksen auton ostosta, niin arvostan kovasti. Ja siihen ryhmään tuo markkinointikikka nimenomaan osui, koska miehet eivät usein halua pelkkää pinkkiä ostoskoria, vaan ihan oikean auton.

Itse venyttelyyn voisin sanoa, että olen huono venyttelijä. Olen siinä laiska ja unohdan sen luvattoman usein. Ja todellakin maksan siitä jumittuneina lihaksina ja heikompana liikkuvuutena.

Ei venyttelyllä ole mitään väliä, jos treenaa tai lenkkeilee kerran viikossa tai joka toinen torstai. Mutta jos säännöllisesti haluaa olla treenikykyinen, ei venyttelyä yksinkertaisesti voi ohittaa.

Brutaalein urheilulaji, jota olen todistanut, on rugby Australiassa. Ja siinä ammattilaisjoukkueiden maanantaitreeni oli vedessä tapahtuvaa venyttelyä, jotta olisi edes jotain toivoa pitää sama vauhti ja voima päällä seuraavan sunnuntain pelissä.

Ei tässä ole ikää vielä edes 30, mutta silti olen joutunut huomaamaan, että venyttelyllä pääsee ylös sängystä seuraavana päivänä. Linkitetyn artikkelin kirjailijakin ehkä huomaisi, miten mukavampaa näyttöpäätetyöskentely olisi, jos hän joskus venyttelisi :)

Sami Hurme kirjoitti...

Petri,

Tästä näet, kuinka moni mies on ostanut Audin. Ja ostaa vastakin.

Veikkaan monen nyt ensi kertaa tutustuneen Audiin näin hyvin. Nyt aikaisempaa suurempi joukko tuntee Audin mallejakin, A3:sta Q7:aan...

Jokaisen, joka messuaa asiasta, kannattaisi luke se artikkeli kokonaan, josta meteli alkoi. Tämä on taas populismia parhaimmillaan tai pahimmillaan.

Hyviä eläkepäiviä Kiesille, kultaisen kädenpuristuksen saattelemalla. Töissä olisi voinut olla vielä puoli vuosikymmentä, mutta tämä on yksi tapa päästä ennenaikaiselle eläkkeelle.

Anonyymi kirjoitti...

Jos pyydät amerikkalaisella bensa-asemalla tankin täyteen, niin näinhän se menee "fill HER up, please". Pian moisesta varmaan pidätetään...

Ruotsalainen nainen on kuin Porche ja suomalainen kuin Massey-Ferguson. Toisella pleijataan ja toisella tehdään kyntöhommat.

Ja muuta sovinismia anonyyminä.

Anonyymi kirjoitti...

Päivän ykkösuutinen: Tällainen mies on naisia solvannut Kiesi.

Ei hemmetti. Olemmeko 60-luvun Neuvostoliitossa? Ilmeisesti ei, sillä onhan Lada talvella paljon lämpimämpi kuin nainen.

Nyt on Ylen Jungnerkin jo sekaantunut "kohuun", koska häntä hävettää ajaa Audilla. Enemmän häntä kuitenkin pitäisi hävettää se, että hän ajaa meidän maksamalla Audilla.

Jos oikein paljon hävettää, niin antaisi pois vaan. Esim. kyllä minun ja varmaan monen muunkin pokka riittäisi sillä ajamiseen.

Ja kuten Anna-lehden päätoimittaja totesi: Hyvä, että asia nousi esille, sillä nyt näemme millaisia johtavassa asemassa olevat miehet oikeasti ovat. Jep.

Ei mulla muuta. Lähden ajelemaan Audillani Kupittaalle. Nyt nähdään, kumman maan koneilla on enemmän teknistä etumatkaa; Suomen vai Englannin.

Jari Nikkola kirjoitti...

Kaikki on hyvin, myynti sai buustin, suunnitelma oli nerokas ja onnistui sataprosenttisesti mutta Kiesi joutui lähtemään tehtävistään.

Ei kai tämä Audi-asia sittenkään ihan kuosissa ole. Tai jos on, Ilkka Kanerva on yhä ulkoministeri.

Anonyymi kirjoitti...

Ovatko Honda-mies -mainokset seksistisiä?

Voisiko nykyään enää olla seinän takana patukkaa tarjolla?

Sami Hurme kirjoitti...

Lähteekö Essiltä nyt työt? Toivottavasti ei. Pitäisikö Audin nyt pyrkiä olemaan Itsestään Huolehtivan Ihmisen Auto?

Audille taas ihan loistava mainos. Ajavatko missit Audilla?