perjantai 17. heinäkuuta 2009

Crocsilla tuskainen taival

Vaikka moni vannookin Crocsien mukavuuden nimeen, niiden ulkonäöstä huolimatta, Crocseilla taivallus on lähellä päätöstään. Näin ainakin jos uskomme Washington Postia ja miksi emme uskoisi. Lehden esittämien lukujen valossa sitä ei ole lainkaan vaikea uskoa.

Muistan kun ihmettelin ensimmäistä kertaa vaahtomaisen pehmeitä muovikalosseja jossakin ostoskeskuksessa Yhdysvalloissa. Mietittiin silloin, että kuinka kauan mahtaa mennä, että nuo ilmestyvät Suomen katukuvaan. Epäiltiin jo silloin, että ne sopivat suomalaisten mielestä tuulipuvun kanssa ihan hyvin keskustan katuvilinään, myös lauantai-iltaisin.

Emme olleet väärässä. Rantautuminen kesti ehkä pari vuotta kauemmin kuin ajattelimme. Se oli kuitenkin siinä mielessä hyvä viive, että ehti käyttämään omia ennen kuin ne joutivat muotivillityksen myötä työkengiksi, kuten kuvasta näkyy. Pihahommissa popot ovat ihan loistavat, mutta en taitaisi niillä kyllä kävellä edes portista ulos, postia hakemaan.

Joka tapauksessa noita saippuakoteloita on jokunen pari tullut raahattua Jenkkilästä, tuliaisiksi niitä pyytäneille. Taitaa niitä halpoja kopioita saada myös Thaimaasta, muiden aurinkorantojen tapaan.
Former president George W. Bush wore them. Aerosmith lead singer Steven Tyler wore them. Your grandma wore them.
Niinpä. Kaikki niitä käyttivät. Crocsien yksi kompastuskivi näyttää nyt olevan niiden kestävyys. Miksi kukaan ostaisi uusia, kun vanhatkin ovat vielä ihan hyvät? Buumi meni ohi ja lama tuli, joten Crocsit lensivät monella komeroon tai sitten tallustellaan yhä niillä samoilla.

Crocs Shoe Company teki jo viime vuonna 185 miljoonan taalan tappion. Mitä se on nyt mahtanut tehdä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana? Yhtiöllä on syyskuuhun asti aikaa löytää jostakin varat velkojensa maksuun, samalla kun heidän varastojensa hyllyt notkuvat Crocseja. Kun vielä tiedätte, että ne notkuvat siitä huolimatta, että läpyskät ovat kevyet, niin niitä on hyllyillä paljon.

Crocs näyttäisi nyt olevan aika tyypillinen Yhdysvaltalainen tähdenlento. Ensi rahaa tulee ovista ja ikkunoista, kuin rakennuksilla, jolloin vauhtisokeus iskee ja tullaan kuolemattomiksi. Yksi kaunis päivä viikatemies heiluukin krokotiilit jalassa ovella, täysin yllättäen ja pyytämättä.
"The company's toast," said Damon Vickers, who manages an investment fund at Nine Points Capital Partners in Seattle. "They're zombie-ish. They're dead and they don't know it."
Antimikrobinen pehmeä muovi, josta Crocsit ovat muotoiltu, on peräisin Kanadalaisesta laboratoriosta. Kolme kaverusta Coloradosta saivat materiaalia käsiinsä vuonna 2002, nimesivät sen Crosliteksi, josta he muovasivat vesiurheiluun tarkoitetut jalkineet nimeltä Beach.

Yhtiö yritti myös jääkiekkovarustemarkkinoille Fury -tuotemerkillä. Älkää kysykö miksi. Furyn hanskat ovat kuitenkin todella kevyet, jos et ole niitä päässyt kokeilemaan. Lätkäpiirien valloitus varustepuolella ei kuitenkaan onnistunut, joten yritys laitettiin lihoiksi viime vuonna. Myös muuhun vaatebisnekseen keskittynyt Croslite Clothing floppasi aika nopeasti, joten jäljelle näyttää jäävän vain jalkineet, velkojen lisäksi.

Crocs kuitenkin uskoo yhä olemassaoloonsa ja mm. George Clooney on lupautunut jonkinlaiseen yhteistyöhön yrityksen kanssa. Saa nähdä, luoko korkotiili nahkansa kokonaan, vai tassutteleeko se kengillään takaisin Coloradon metsiin.

[ Aiheeseen liittyen: Kuka vei mun juuston? / The Breakthrough Company ]

BTW Toinen tarina, Jibbitz, saanee samalla päätöksensä, jos ja kun Crocsit häipyvät villitysten hautuumaalle. Kotiäidistä, joka keksi Crocsien koristeet, ehti kuitenkin tulemaan multimiljonääri, kun he miehensä kanssa ensimmäisenä keksivät jalostaa tyttäriensä kalosseihin tekemät koristeet tuotteiksi ja myymään oikeudet eteenpäin 10 miljoonalla talalla, vuonna 2006, yllätys, yllättys, Crocsille. Sopimukseen sisältyi vielä toinen 10 miljoonaa, tulevista ansioista, joita Crocs saisi koristeista sekä tietysti työpaikat Jibbitzin johdosta. Sheri ja Rich Schmelzer ehtivät valmistaa koristeita ja pyörittää autotallibisnestään kokonaisen vuoden päivät ennen oikeuksien myymistä, joten siinäkin nähtiin todellinen tähdenlento, joskin koristeista kehkeytyi todellinen kultakaivos. Nyt sekin näyttää ehtyvän.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Foppa Forsberg hankki aikoinaan krokotiilien Ruotsin edustusoikeudet ja teki hyvää bisnestä. Hänellä ei kuitenkaan luulisi olevan muita ongelmia kuin lypsävän lehmän kuoleminen. Tuskin on paljon investointeja popojen suhteen?

Sami Hurme kirjoitti...

Muistan lukeneeni joskus jostakin Fobban myyneen tuon edustuoikeuden vuosi tai kaksi sitten...

Olisiko ollut niin, että Fobban edustusoikeus koski koko Skandinaviaa?

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kannattaa ostaa Crocseja kaapit täyteen, jokaista väriä yhdet ja kaikkia kokoja, koska konkurssi on jenkkimedian mukaan erittäin lähellä.

Kymmenen vuoden päästä niitä voi sitten myydä kirpparilla kaikille suomalaisille.

Anonyymi kirjoitti...

Foppa oli pari vuotta sitten myynyt 500.000 pari Crockseja 500 kruunun hintaan, joten miehen bisnekset (golf-kenttä, lentoyhtiö jne.) olivat positiivisessa nousussa, mutta samalla työntekijöiden määrää oli myös lisätty 35 henkilöllä, joten menoeriä oli myös kiitettävästi.

Forspro AB:lla oli 2007 myös suuria suunnitelmia kehittää uusia kenkämalleja, joten potentiaalisesti bisnekset voivat vuonna 2009 olla aivan eri mallilla kuin parin vuoden takaisessa nosteessa. Siis negatiivisessa mielessä. Tietysti toinenkin vaihtoehto on olemassa.

Miehen hovitiedottaja Mats Wennerholm/Aftonbladet on ainakin ollut bisneksistä aika hiljaa viimeisen vuoden aikana. No, onhan hevosista ollut muutamia pikkusukseejuttuja välillä.

Foppasta kirjoittaessa on tietysti pakko pahoitella sitä ikävää asiaa, että miehen ura vaikuttaa olevan pulkassa. Kevään urhoollinen yritys MoDossa meni reisille, tai nilkoille, eikä mitään positiivista ole sen jälkeen kuulunut.

Karhuherra kirjoitti...

Huonosti menee, ja se on niille ihan oikein. Kauhea rikos ihmiskuntaa vastaan tuollaiset jalkineet. Ennen sotia Natsi-Saksassa olisi varmasti kasattu Crocs-rovioita.

Mutta alkuperäisten katoaminen markkinoilta ei varmaankaan tarkoita sitä, että ne maahanmuuttajaherrat katoavat torin laidalta ja markkinoilta myymästä niitä melkein alkuperäisiä?

Sami Hurme kirjoitti...

Karhuherra on ihan oikeassa. Crocsit, isolla tai pienellä alkukirjaimella, eivät katoa Suomesta koskaan.

Vaikka ne katoaisivat kaikista muista maailman maista, niiden loppuvarastot myytäisiin Suomeen, koska mehän ostamme niitä maailman tappiin asti ja kuljemme niissä, juhlassa ja surussa, häissä ja hautajaisissa, kuussa ja maassa sekä veneessä ja sen vieressä...