maanantai 27. huhtikuuta 2009

Kuka vei mun juuston?

Mitä tekisit, jos et pelkäisi?

Who Moved My Cheese? -kirjassa kysytään tuota kysymystä. Olen usein sanonut eri tilaisuuksissa, että tekisin niin, jos minulla olisi tarpeeksi isot munat. Olen usein miettinyt, että miksi en oikeasti uskalla aina tehdä isoja ratkaisuja, vaikka ne selvästi tuntuvat oikeilta. Kirjan luettuani sama kysymys on taas takaraivossa.

Spencer Johnson kertoo kirjassaan neljästä hahmosta, jotka asuvat labyrintissä, juustoa etsien. Kaksi hahmoista ovat hiiriä, Sniff ja Scurry. Sniff haistelee tiensä juustolle ja Scurry säntää nopeinta mahdollista vauhtia juustolle, joka päivä.

Kaksi muuta hahmoa ovat Haw ja Hem, jotka ovat hiirien kokoisia Pikkuihmisiä. Pikkuihmiset eivät kykene hiirimäisen yksinkertaisiin ratkaisuihin, koska he analysoivat ihan liikaa tilanteita. Haw harkitsee pitkään, ennen kuin on valmis hyväksymään, että juuston paikka on muuttunut. Hem tuskin hyväksyy sitä koskaan ja katkeroituu.

Who Moved My Cheese kertoo, miten nämä eri hamot käyttäytyvät, kun juuston sijainti muuttuu labyrintissä. Meistä jokainen tunnistaa hahmoissa itseään ja varsinkin läheisiään sekä työkavereitaan. Elämme juuri nyt suurten muutosten aikaa, joten hahmojen ominaisuuksia pullahtelee väistämättä esiin ympäristössämme.

Me reagoimme eri tavalla muutoksiin. Osa ymmärtää muuttua muutoksen mukana ja osa ei hyväksy ympäristön muuttumista lainkaan, varsinkaan jos se muutos vaatisi itseltään muutosta. Tarkkaile omaa käyttäytymistä muuttuvassa ympäristössä ja vertaa sitä kirjan hahmoihin. Pystytkö nauramaan itsellesi?

Kun työ- tai muu ympäristö alkaa ottamaan päähän, kannattaa miettiä, täytyykö vaihtaa ympäristöä, vaiko ainoastaan tarkistaa omaa toimintaansa. Jälkimmäinen voi usein olla se oikea vaihtoehto, koska ympäristön vaihto ei aina auta, jos oma toiminta ei muutu. Samat ongelmat tulevat vastaan ennemmin tai myöhemmin. Mieti vaikka parisuhteita.

Jos joudut tekemisiin muutosten kanssa, suosittelen kirjan lukemista. Siihen ei mene kuin pari tuntia, mutta ne tunnit saattavat maksaa itsensä nopeasti takaisin. Ainakin ne saavat sinut ajattelemaan. Jos ei saa, jatka rauhassa katkeroitumista.

Missä sinä pidät juoksukenkiäsi? Luuletko olevasi viisaampi kuin hiiri?

Kun olet ison päätöksen edessä, kysy itseltäsi,
"Mitä tekisin, jos en pelkäisi?"

BTW Perin amerikkalainen ohje naisille, joita aviomies on pettänyt, ja jotka haluavat "muuttaa juustonsa", tulee Ivana Trumpin suusta:

"Don't get mad, get everything."
Jep...

BTW2 Ei ole flunssaisia sikoja aivastellut. EU:ssa mahdollisesti isompi haloo, kuin USA:ssa. Ainakin eilen suositeltiin Meksikoonkin matkaamista... Ja tosiaan muistutetaan kansaa, että flunssa ei tartu sikaa syömällä, ei edes aivastellutta sikaa...

5 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

BTW2: ;) oli siis vähän vitsi..

Mutta oikeesti on se vähän kenkkua kun taas riehuu joku tollanen tauti..
Ja aika nopeeta toimintaa leviämien on ollutkin. Tänään ekat tapaukset löytyneet Espanjasta ja UK:sta (Mexikon tuliaisia).Tanskassa ja Ruotsissa tais olla vajaa kymmenkunta sairaalassa tautiepäilyjen vuoksi.

Hyvä puoli näyttäis kuitenkin olevan se että ainakin suomen lekureiden mukaan tautia vastaan on olemassa lääke.

Kyllä noita meksikolaisia nyt lyödään, sikainflun lisäksi nyt vielä maanjäristys :(

t;Sniff, Scurry, Haw and Hem-kimera :)

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ei ollut vitsi. Ihan oikeasti uutisissa muistutetaan kansalaisia, että ruuan kanssa voi sikailla ihan normaalisti.

Saa nähdä mihin tuo kehittyy, pääseekö torstaina kotiin lainkaan, jota en nyt hirveästi kiroaisi...

Nimetön kirjoitti...

Hola, No joo mutta oli tuo aika humoristisesti sanottu..
Vielä puhutaan Meksikon lentokenttien sikainfluessaturvatoimista, mutta saapa nähhä millon myös muut kentät ottaa samat toimet käyttöön...mitä ne sitten lienee ovatkaan??. Kuumeen mittaus ja tuseeraus? ko?. Siinä tapauksessa mäkään en haluaisi matkustaa..joo, joo, tiedetään, että siellä varmaan aika hyvät säät ja muutenkin sikakivaa ;)
Mutta on "meilläkin" ollut lämmintä!! Porissa lähes 20 astetta ;)heh..heh.

Nyt alkaa matsissakin jo vähän helpottaan...Suomi teki just kolmannen maalin (Tanska teki avausmaalin), välillä ihan hirveetä konttaamista :( :(
Tamminen ja Suhonen myös samassa studiossa ja ilmassa on jotain pientä..

Kunto Kortilla kirjoitti...

No nyt täälläkin kehotetaan kiertämään Meksiko kaukaa.

Eipä paljon kisat aiheuta reaktiota täällä...

Nimetön kirjoitti...

Ätsiuh ja heips, homma on ollu täällä pari päivää ykkösuutinen illan pääuutislähetyksissä.

Kauheesti on vakuuteltu että ei ole aihetta paniikkiin, vaikka varaudutaankin pandemiaan, koska se on jo nyt levinnyt niin nopsasti.

Ittekin uskon että paniikkiin ei oo aihetta, koska suurin osa selviää tästä pelkällä nastyllä flunssalla ja sit tähän on viranomaisten mukaan se lääke, jonka pitäs tehota...

Erikoista että homma toimii siellä pikku viiveellä, vaikka Meksiko on kuiteski rajanaapurina. (Meksiko kehitysmaana on toiminut tässä hommassa reippaasti. Koulut on laitettu kiinni, kaikki isot tapahtumat on peruttu (esim. sunnuntaimessut kirkoissa, The Rasmuksen konsertti.) Myös jalkapallo-ottelut on pelattu ilman yleisöä.
Porukoille jaetaan hengityssuojaimia ilmaiseksi joka paikassa ja ihmisiä on pyydetty välttelemään turhaa liikkumista.

Täähän on tappanu porukkaa tällähetkellä vaan Meksikossa, vaikka esim USA:ssa on nyt 40 varmaa tapausta (Kalifornia, Ohio, Kansas, Texas ja New York).

Joku EU:n terveyskomissaari haluais että laitettais matkustusrajoitteita Meksikoon ja USA:han, mutta "muut" ei vielä halunnu laittaa rajoitteita.
USA oli ollu vähän närkästynyt matkustusrajoitusehdotuksesta..

Matkatoimistot on aloittaneet Meksikon reissujen peruutukset kun ei sinne vissiin nyt kukaan oikein halua..

aSIANtuntijoiden mukaan taudin nimikin pitäis vaihtaa Pohjois-Amerikan influenssaksi kun sioista ei ookkaan eristetty just tätä virusta. Virustyyppi on sama kun sikainfluenssassakin, mutta tämä nykyinen taudinaiheuttaja on kuitenkin uus eri coctail,joka leviää tehokkaammin ja nimenomaan ihmisestä ihmiseen. (eli nimi sikainflu on harhaanjohtava..)

Vai ei oo MM-lätkä siellä tapetilla. No ei se kauheesti oo vielä täälläkään kun kisat on niin alkuvaiheessa. Mutta sellanen ylläri eilen tuli että Ruotti otti nokkaan Latvialta!!

BTW: mistä organisaatiosta mahtaa MM-veskarimme Rinne olla lähtöisin?? Näyttäis muuten olevan niin kiehtova kaupunki että pakko mennä tutustuun sinne ke-la :)