torstai 30. lokakuuta 2008

Oletko korvattavissa?

YT-neuvottelut jääkiekkojoukkueessa? Kyllä, se on nykyaikaa. YT-neuvottelut koskevat nyt siis myös urheiluseuroja.

Malmö Redhawks ilmoitti YT-neuvotteluista jokin aika sitten. Neuvottelut tiettävästi johtivat seitsemän toimistohenkilön irtisanomiseen. Redhawks siirtyy marraskuussa uuteen halliin, joten jää nähtäväksi, vaikuttaako se herra Nilssonin kukkaron nyöreihin, vai pitääkö yhä tulla toimeen omillaan. Tiettävästi ottelukohtaista hallivuokraa on ainakin tarkistettu aiotusta.

Nyt paikallinen Palloseura ilmoitti myös toimistohenkilökuntaa koskevista YT-neuvotteluista. Ilmoitus vetää hieman hiljaiseksi, vaikka se onkin lukujen valossa ihan ymmärrettävää. Tuo on tietysti se tie, joka yrityksessä täytyy käydä, jos toimiston ja hallinnon väkeä halutaan vähentää. Marssijärjestyksessä tuo on se ensimmäinen askel. Vaikuttaako tuo hallivuokriin tai jonkun kukkaron nyöreihin on myös mahdollisesti kohta nähtävissä.

Kuka sitten on korvattavissa tai lomautettavissa? Jos joku voi olla töistä pois yhden kuukauden, miksi se ei voi olla kahta kuukautta, tai kolmea? Jos joku henkilö voidaan laittaa sohvalle kuukaudeksi, mitä hän on tehnyt työyhteisön hyväksi? Miten hän on korvattavissa? Ja jos on korvattavissa, olisiko hän voinut tehdä asialle jotain?

Kirjoitin joskus omaan liiketoimintaan liittyvän artikkelin alan arvostuksesta ja työn tekemisestä yleensä. Siitä tämä lainaus:
Olet yksi liikuntapalveluja tarjoavan yrityksen työntekijöistä. Olet merkittävä osa noin miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävää yritystä, johon omistajat ovat laittaneet kiinni melkein koko omaisuutensa. Olet erittäin suuri osa tätä noin 40 hengen työyhteisöä ja vaikutat yrityksen menestymiseen päivittäisellä työlläsi.

Yrityksen osakkaat toivovat myös Sinun panoksesi olevan joka päivä mahdollisimman suuri palvelutarjonnan onnistumisessa. Vaikutat työlläsi noin 3000 ihmisen vapaa-aikaan viikoittain. Asiakkaat uhraavat Sinuun vapaa-aikaansa, joten myös he odottavat sinulta omistautumista heidän vapaa-ajanviettomahdollisuuteensa. Vaikutat työlläsi myös kansantalouteen, koska olet erittäin merkittävä tekijä sairauskulujen ehkäisyssä.
Edellä mainittu ote sopii aika moneen liikuntapalveluja tuottavan yrityksen työntekijään. Pienillä muutoksilla teksti saadaan sopimaan mihin tahansa yritykseen. Pohdin taannoisessa artikkelissa myös seuraavaa:
Seuraavat kysymykset sopivat kenelle tahansa, mihin tahansa alalle, mutta niihin liittyvät vastaukset korostuvat liikuntapalvelujen tuottamisessa. Jokaisen kannattaa välillä miettiä, että
Miksi olet töissä kyseisessä yrityksessä?
Oletko hyvä työntekijä?
Oletko korvattavissa helposti?
Viihdytkö työssäsi?
Pidätkö työtovereistasi?
Miksi edustamasi yritys on olemassa?
Onko se olemassa siksi, että sinulla olisi töitä?
Onko se olemassa siksi, että sinä voit tehdä töitä silloin, kun sinulle sopii?
Onko se olemassa siksi, että sinä voit tehdä vain ne työsuoritukset, jotka sinulle sopii?
Onko se olemassa siksi, että se pystyisi palvelemaan yrityksen asiakkaita mahdollisimman hyvin?
Onko se olemassa siksi, että osakkaat saisivat sijoittamalleen pääomalle tuottoa?
Onko asiakkailla vaatimuksia juuri Sinua kohtaan?
Täytätkö ne vaatimukset aina, kun olet työvuorossa?
Miksi et?
Jäljelle jää vain lisää kysymyksiä.

Mitä Sinä, asiakas, työntekijä tai yrityksen johtaja, voisit tehdä tänään toisin, jotta sinä olisit vaikeammin korvattavissa?

Mitä Sinä voisit tehdä tänään, jotta korvaamista ei tarvitse huomenna miettiä?

Mitä minä, asiakkaana, työntekijänä tai yrityksen johtajana, voisin saada Sinulta juuri tänään?

[Aiheeseen liittyen: Miksi yrittäminen on vaikeaa / Liigaa lukuja / Budjetti / Mitä tarvitaan liigajoukkueen pyörittämiseen? / Jotain ihan muuta / Kaikki hyvä loppuu aikanaan]

BTW Mikäli tuleva viikonloppu on niin kiireinen, kuin miltä se näyttää, eikä maailmassa tapahdu mitään järjettömän mullistavaa, seuraava bloggaus tulee ties mistä, jos siellä on internet. En tosiaan tiedä, mistä blogataan, mutta lämmintä siellä ainakin on. Muistakaa, että ei tämä jatkuva vesisade niin paha ole...

8 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Missä on tj:n esimerkki kulujen leikkauksessa? Sepi voisi näyttää esimerkkiä ja olla itsekin ilman palkkaa pari kuukautta. Muu johto myös. Mihin tuo parin kympin säästö riittää? Lauantaina hallilla on ehkä 3000 katsojaa pelaamassa laivan upotusta.

Nimetön kirjoitti...

Kunu kynäilee Stounia joukkueenjohtajaksi, heh,heh,heh ja heh. Oon vanha jengi koossa taas...

Nimetön kirjoitti...

Sepi lähtee ilman muuta talkoisiin mukaan, mutta tietysti miljonäärin on se hieman helpompi tehdä kuin jonkun palkkaa laskujen maksamiseen tarvitsevalle.
SM-liigan historiassa on monta kertaa menty myös pelaajien kukkarolle. Viimeksi Ilveksessä tj. Toikan seppoiluja korjatessa.
Tepsin paidassa muuten pelaa aika monta sen luokan spedeä, että heidän luulisi kivien pesemisen sijaan tarjota vapaaehtoisesti 10-15% leikkuria omaan tiliinsä...

Nimetön kirjoitti...

"Jos joku henkilö voidaan laittaa sohvalle kuukaudeksi, mitä hän on tehnyt työyhteisön hyväksi? Miten hän on korvattavissa? Ja jos on korvattavissa, olisiko hän voinut tehdä asialle jotain?"

-> Tarkoitatko tällä, että jos
työntekijä lomautetaan, hän on tehnyt työnsä huonosti ja hänen panostaan ei tarvita firman pyörittämiseen?

Jos esimerkkitapauksen eli TPS:n toimiston henkilökunta olisi kesken kauden kuukauden lomautettuna, pyörisikö hommat? Vai eikö se näkyisi missään, koska lomautetut "eivät tee mitään työyhteisönsä hyväksi"?

Nimetön kirjoitti...

Jaahas..entäs jos ei ole korvattavaissa ;)... hmm esim mä olen nainen ;)...no oikeesti kukaan ei ole korvaamaton ainakaan töissä.

On totta että hommat töissä voivat merkittävästi hidastua, jos "tärkeiltä" paikolta irtisanotaan tai lomautetaan porukkaa, mutta fiksu työnantaja on tehnyt jo etukäteen hyvän back up planin niin että aina löytyy vähintään kaksi saman työn taitajaa.

Sami, Malmöstä tuli mieleen mitäs sun veljelles kuuluu? Jokos selkä on parempi?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Jaaha, vähän vastauksia ja kommenteja:

1. Anonyymi:
Olen vähän samaa mieltä. Monesta yrityshistoriikista olen lukenut, että yrityksen toimiva johto voi myös osallistua tällaisiin talkoisiin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että johdon pitäisi aina näyttää esimerkkiä. Yrittäjänä olen monesti joutunut tinkimään oman palkan maksusta, varsinkin alkuaikoina, jotta on saanut työntekijöiden palkat maksettua.

2. Anonyymi
Veikkaan, että Stounilla on ihan ok homma Nordeassa.

3. Anonyymi
Vähän samoilla linjoilla. Noin lukujen valossa on ehkä hieman kohtuutonta, että leikataan sitä siipeä, joka on kulujen suhteen mahdollisesti edullisin. Laastaria valtimovuotoon?

4. Anonyymi
Nuohan olivat kysymysmerkillä varustettuja lauseita. Siis kysymyksiä, jotka tietysti voivat olla retorisia tai ihan aiheellisia oikeita kysymyksiä.

Retorisesti tarkasteltuna voitaisiin tietysti ajatella, että mitä hittoa se ihminen on tehnyt töissä, jos sitä voidaan istuttaa kotona, varsinkin kesken sesongin? Jos työt eivät kärsi yhtään, silloinhan voisi jäädä sinne sohvalle tai vaihtaa muuten maisemaa.

En osaa yhtään arvioida, konkreettisesti, mitä esimerkiksi Palloseuran toimistohenkilökunnan lomauttaminen tarkoittaisi päivittäisissä rutiineissa. En tunne toimistoa tai sen työtapaa, joten olen siinä mielessä täysin jäävi arvioimaan asiaa, ainakaan tämän enempää.

Mietin aikoinaan kun Elisa pisti huomattavan määrän väkeä pihalle, että mitä ne ihmiset ovat siellä oikein tehneet, jos yrityksen toimiva johto katsoo, että ne voidaan pistää pihalle, ilman että siitä olisi merkittävää haittaa liiketoiminnalle.

No joo, joku voi sanoa, että palvelu huononi jne, mutta ainakaan minä, elisan yritys- ja yksityisasiakkaan en ole huomannut mitään vaikutusta omaan puhelin- tai dataliikenteeseen.

Fakta on kaiketi joka tapauksessa se, että jos mikä tahansa yritys lomauttaa tai irtisanoo väkeä, se ei tee sitä siltä sektorilta, jolla on välitön ja merkittävä vaikutus liiketoimintaan. Kyllä siitä puusta ravistellaan ensi ne kuivimmat lehdet, vaikka se kylmältä tuntuukin.

5. Anonyymi
Samaa mieltä. Moni yrittäjä tai jonkin sortin johtaja tekee itsestään mielellään korvaamattoman. Itse pyrin koko ajan siihen, että en olisi mitenkään korvaamaton, vaan vaikka minulle sattuisi mitä, yritys jatkaisi matkaa vanhaan malliin. Samoin tulee toimia työntekijöiden kohdalla. Yksikään ei periaatteessa saa olla korvaamaton, vaan kaikilla toimilla pitää olla turvaverkko. Aina voi tapahtua jotain äkillistä.

Nyt kurpitsa päähän!

Nimetön kirjoitti...

Stouni on yksi kolmesta Ari "minulla vain pieni ruutu" Vuoren haastattelemista kokelaista Suikkasen ja R/P Lehtosen apulaiseksi.
Stouni ja Kunu ovat veljeksiä, jotka Big Daddy on adoptoinut, joten KTT laittoi julkisen vinkin Vuorelle - signaa veljeni!
Tämä kuvio on pyörinyt jo vuosia. Koivun klaanin uutiset tuli ennen 100% ulos Iltalehden kautta, nyt MTV3:n nettitoimitus toimii KTT:nä.

Nimetön kirjoitti...

Tämä mies ei ole korvattavissa. On vain yksi Tami!

http://www.yle.fi/urheilu/lajit/jaakiekko/sm-liiga/2008/11/tammisen_tuomio_osa_3_125891.html