tiistai 31. maaliskuuta 2009

Autiohalli

Olettehan te tämän porilaisen kannatuslaulun kuulleet:

Liigapaikka laskee selkäsi taa,
se joskus värjäs sun hiuksesi punaisellaan,
ja Sportti laulaa: "Älä mene njet njet,
menet tai et, patasydämeni viet."

On silmissäs Wasalandian yöt,
ja kaukalossa pääsi sen laidoille lyön,
et uskalla edes ääneen hengittää,
hien hajuni vie tajuntasi pimeään.

Ja käsi kädessä kuljemme halliin autioon,
ja se minua niin ravistaa.
Ja tämä hetki saa sinut pian aivovaurioon,
kun hallin aution kanssasi jaan,
ja käsi kädessä kuljemme halliin autioon,
ja tämä hetki saa sinut pian aivovaurioon.

Mä reppuselässä pataa vien,
se itkee ja sen itkut tukkii koko tien,
turha on rutista, mä tappeleen meen,
olen tamimaani, sua pyörittäen.

Joku hullu on keksinyt avoimuuden,
olin yksi heistä, liigaan kurkottaen,
et enää reppuselkääni tuu,
ja autiohallin padat puuroutuu...

Sport voi tänään laittaa padat pahasti seinää vasten. Jos Sport johtaa illan jälkeen 2-0, seuraan isolla mielenkiinnolla, onko porilaisilla oikeasti faneja, vai onko halli tyhjä seuraavassa Porin ottelussa.

Tai no tyhjä se tuskin on, koska Vaasassa on Bussipysäkki taas täynnä, kun Sata Rohkeaa Laivaa starttaa Isomäen pihalle.

Jos Sport voittaa sarjan, mitä oikeasti mahtaa tapahtua? Joutuuko Sport taloudelliseen ahdinkoon, kun jostain pitää löytyä rahat liigalisenssiin? Mahdollisesti rahaa pitäisi löytyä vielä pelaajiinkin, joskin minä lähtisin liigakauteen aika pitkälti olemassa olevalla roosterilla. Ehkä pienoinen riski, mutta roosteria voisi tarpeen tullen viilailla sitten tammikuussa, kun näkee, miten ottelut sujuvat ja talous kehittyy, eli ollaanko Elossa Jouluna.

Mitä Ässille tapahtuu, jos tippuvat liigasta? Miten pelaajasopimuksille käy? Joutuuko Ässät taloudelliseen ahdinkoon? Varmasti, jos seuran kuluja, pelaajapalkkioita myöden, ei leikata sarjaportaan mahdollistamalle tasolle. Ässille vauhdin hakeminen ei ole uusia asia, mutta onko taannoisesta hakureissusta opittu mitään?

Muodostuuko noususta Kerjäläisten Valtakunta, kun Kaikki Kaunis Katoaa? Joku väittää, että Sportin voitto ajaa kaksi seuraa konkurssiin. Jos niin on, tai niin käy, niin se ei suinkaan ole järjestelmän vika, vaan siihen leikkiin osallistuvien tahojen vika. Sarjajärjestelmää on kuitenkin aivan turha syytellä, vaikka play out olikin suuri vitsi ja täydellinen virhearviointi, kuin Hölmöläisten Laiva.

Voiko käydä niin, että hävitessäänkin Ässät saisivat säilyttää liigapaikkansa kabinettipäätöksellä? Erämaan Enkeli ilmoittaakin, että Nähdään Taas.

Vaikka se sotiikin kaikkia moraalin peli- ja kilpailusääntöjä vastaan, en olisi yhtää yllättynyt sellaisesta päätöksestä. Se voisi hyvinkin olla mahdollinen, kun sivusta on seurannut liigan Pyhän Klaanin toimintaa.

Joka tapauksessa Apinatarha on tänään Vaasassa täynnä, kun Kuumat Kuninkaat kohtaavat uudelleen Kunnian Kentillä. Kuka on illan Pistoolisankari, Tiikeri tai Ruma Ankanpoikanen? Kumpi maalivahdeista on illan Hämähäkkimies? Nyt lauletaan Laulu Tulevaisuudelle.

[ Aiheeseen liittyen: Faneja vai katsojia ]

BTW Romain Mesnil juoksi seipäät ojossa Pariisissa. Toivottavasti kukaan ei säntäile tänään mailat tanassa pitkin Vaasan katuja.

14 kommenttia:

porilainen, kaikilla mausteilla kirjoitti...

Kun Vaasa jotain järjestää,
niin tulee varmasti pettymään.
Ei sinne ketään tuu,
himassa ne vain istuu,
vaasalaiset on homeperseitä.

On tosi turhaa valittaa,
jos kukaan ei mitään aikaan saa.
Vika löytyy kenestä,
kattomme itteänne peilistä,
vaasalaiset on homeperseitä.

Ykköskamat niskaan vaan,
Threepartnaittiin istumaan.
Eikä sitä takapuolta irti penkistä saa,
ei muuta kuin uutta paukkua hakemaan.
No joo, joo. Istutaan kotona
ja kattotaan Dallasta,
vaasalaiset on homeperseitä.

Sami Hurme kirjoitti...

Jaahas, ai Klamydialla vastaiskuun...

0-0 on vielä.

Anonyymi kirjoitti...

15 joukkueen liiga on ihan realistinen lopputulos. A-junnuissahan moiseen ratkaisuun juuri päädyttiin ja siellähän sarjaan nousi... Vaasan Sport.


Btw,
Rooster=kukko Roster=kokoonpano, lista osallistujista

Anonyymi kirjoitti...

Vaasassa draamaa ja rytinää. Kahden erän jälkeen velaton Ässät, joka sijoittui runkosarjassa 12:sta, johtaa kahden erän jälkeen 3-1 taloushirressä olevaa Mestis-joukkuetta vastaan. Vielä 20 rypistys tai pidempään, jos mennään jatkoajalle.

Sami Hurme kirjoitti...

Veikkaan myös moista ratkaisua. Ehkä jopa kaksi lohkoa, jos määrä nousee kuuteentoista?

Meinasin ensin kirjoittaa ihan suomalaisittan ruusteri, mutta valitsin roosterin, koska rosteri ei kuulostanut hyvältä. Siitä jäi jotenkin ruostumattoman teräksen sivumaku suuhun...

Ehkä tuo ruusteri olisi ollut kuitenkin paras vaihtoehto, mutta en nyt korjaa, jos se ei häiritse. Suomalainen taitaa kuitenkin venyttää tuon o:n puhuessaan ro(o)sterista, joten miksi ei myös kirjoittaessaan?

Anonyymi kirjoitti...

Se olisi hyvä sanoa yhdellä o-kirjaimella, kun enkuksikin sanotaan. Tosin enkuksi se kuullostaa vähän kuin sanoisi "raster" ei-suomalaisella ärrällä. Niin, brittienkussa se on roster myös puheena.

Tamin Mein Kampf päättyi tappioon. Normaalissa tilanteessa matsiin voisi suhtautua tyyliin "yksi seitsemästä" matsista ja homma jatkuu. Pitkä sarja tulossa päläpäläpälä...

Mutta Tamilla on edessään hieman isompi kumpu kiivettävänä. Hän rakensi pelistä niin suuren, että joukkueelle on nyt vaikea kertoa matsin tosiaankin olleen vain yhden seitsemästä.

Median hypeen on siihenkin joskus vaikea vastata, mutta oman koutsin rakentama hype on hieman syvemmällä.

Ottelun häviäminen on aina paska juttu, mutta Sportin historian kaikkien aikojen tärkeimmän matsin häviäminen on mahdollisesti hieman isompi juttu.

En ihmetellyt, että Tami taas teeman keksi, koska se on ensinnäkin hänen tyylinsä, mutta se on usein myös hyödyllistä pelaajien fokusin suuntaamiseksi ja ajatusten kasassa pitämiseksi.

Olin kuitenkin yllättynyt teeman laadusta. Esimerkiksi The Steal on positiivinen teema. Meillä on mahdollisuus varastaa voitto, mutta ei meillä ole mitään pakkoa.

Nyt teemassa oli sikäli negatiivinen jännite, että sen pystyi lukemaan helpolla The Pakkovoitoksi.

Koutsauksen kultainen kirja, Tamin paljon lainaama The Winner Within (Pat Riley), kertoo 50-50 asetelman rakentamisesta. Jos olet ennakkosuosikki, niin tuot esille vastustajan vahvuuksia, jotta matsiin lähdettäisiin 50-50 tilanteesta eli asenne olisi kohdallaan eikä ylimielinen.

Kun taas vastassa on parempi joukkue, niin otetaan esille vastustajan puutteita ja luodaan uskoa voittomahiksiin, kuten The Stealissa.

Erikoinen valinta Tamilta ja ehkä mies haluaa saada kirjaansa enemmän draamaa, mutta se saattoi tulla omaan nilkkaan. Jos agenda on omassa bisneksessä, niin se on aina huono asia, koska kopissa moinen aistitaan nopeasti.

Katsotaan, mikä on Isomäen seuraavan matsin teema. The Steal ja The Big Steal on jo käytetty, eikä The Bigger Steal ehkä toimisi enää? Tietysti siellä olisi vielä The Biggest Steal käytössä senkin jälkeen, mutta olisiko se käytössä 5. vai 7. pelissä?

Ehkä teeman voisi ottaa tulevan kirjan nimestä? The Comeback?

(Sportin sivuilla on Jatkoerän mukaan ollut jotain rahan kerjäämistä. Kassan pohjalla enää kolikoita ja pelaajien bonukset rakennettu hieman rohkeasti...)

Sami Hurme kirjoitti...

Vähän samaa pohdin ja ihmettelin, että miten se tärkein peli voi olla jo toinen peli. Mitä sen jälkeen? Ehkä me kohta näemme.

Slangisanakirja ehdottaa ruusteria suomalaiseksi "käännökseksi". En nyt korjaa, niin tämäkin keskustelu jää eloon.

Anonyymi kirjoitti...

Tamin kommentit seuran historian tärkeimmän matsin jälkeen olivat aika heikot.

Jos Immosen tolppalaukaus olisi mennyt sisään, niin olisi ollut eri peli. (ei kovin vahvaa)

Liiga valitsee dumarit, joten tuomiot menee Ässien eduksi. (tosi surkeaa)

Jos noilla selityksillä psyykataan joukkue takaisin voittokuosiin, niin Sportin pelaajistossa on todella kovia johtajatyyppejä.

Homma alkaa taas haisemaan Tamin omalta agendalta, missä joukkue tulee aina kakkosena.

Nyt uskallan veikata Ässien sarjassa säilymisen puolesta ja Sportin selkärangan napsahtamisesta joko 3. tai 5. pelissä. Naks!

nipo kielipoliisi kirjoitti...

Suomen kielen sana rosteri juontaa juurensa ruotsista. Rost fri -sanonnasta saatiin sana rosteri liittämällä sanat yhteen ja lisäämällä viiva f-kirjaimeen, jotta sana sopii paremmin suomalaisten suuhun.

Rosteria ei näin ollen kannata käyttää suomalaisena käännöksenä, eri merkityksensä vuoksi, vaan ruusteri sopii suomeen parhaiten.

Roosteri on ihan yhtä hyvä ja huono kuin rosterikin. Molemmille on etymologiset perusteensa. Siitä huolimatta ruusteri on eniten suomea.

Sana ruusteri saattaa joskus siirtyä slangisanakirjasta perinteiseen sanakirjaan, kuten rosterille kävi.

Käyttäkää siis ruusteria, jos haluatte väkisin jättää sanan kääntämättä ja käyttää etymologisesti vielä raakiletta sekä uudehkoa tulijaa suomen kieltä rikastuttamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Oli miten oli, Tamilla tai ilman, mä olisin halunnut että vaasalaiset voittaa...

Jari Nikkola kirjoitti...

Rosterilla tosin ei ole mitään tekemistä em. ruotsinkielisen sanan ja sen merkityksen kanssa jääkiekossa, ei tässä keittiötä sisustamassa olla. Vaan puhumassa lätkästä, 2000-luvulla vakiintuneen amerikkalaisen lainasanan turvin. "Parempaa suomenkielisyyttä" tuskin edustaa väärään termiin viittaaminen, joka sekin on yhtälailla tuontitavaraa, puhutaan sitten joukkueen kokoonpanosta tai rosteripinnasta kalusteissa.

Sami Hurme kirjoitti...

Ainakin tässä ko tekstissä kaikki kolme mahdollista kirjoitusmuotoa mahdollistavat luetun ymmärtämisen.

Se nyt kuitenkin lienee tärkeintä...

Jari Nikkola kirjoitti...

Äh, antaa koko homman olla.

Loppuviikoksi käännöstehtävä.

Miten roosterit, rosterit, cocksit ja kukot tulisi seuraavassa esimerkissä kääntää suomen kielelle:

"One time you were my baby chicken
Now you've grown into a fox

Once upon a time I was your little rooster
But am I just one of your cocks

It's rough justice on ya
You're going to have to trust me

It's rough justice
But you know I'll never break your heart"

Uskomaton lyyrinen mestariteos Jaggerilta ja Richardsilta joka tapauksesa.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kultamitali menee Hannu Aravirralle, joka pukukopissa kertoi toisella suomalaisella Brett Harkinsille yv-kuvion, missä Jere Karalahti laittaa punavalon palamaan:

"Harks, you are here and pass the puck to Jere here and then red lamb is burning!", Ara selitti piirtäen samaan aikaan tussilla fläppitauluun.

Harkins oli aivan ihmeissään, mutta nyökkäsi. Palaverin jälkeen kertoi ihmetelleensä, että mikä helvetin punainen lammas palaa?

Tosi juttu, vaikka on aprillipäivä.