Terveellä tavalla itsekäs ihminen on paljon epäitsekkäämpi kuin epäitsekkyyttä teeskentelevä ihminenItsekkyys ei ole lainkaan negatiivinen sana, vaikka moni kokee sanan negatiivisena. Itsekkyys on elämisen välttämättömyys. Itsekkyys on usein monen kehityksen alku.
Lisääntyminenkin on itsekästä. Lisääntyessään ihmiset ja muut eliöt pyrkivät jakamaan oman DNA:nsa mahdollisimman tarkasti valikoidun kumppanin kanssa. Kumppani lisääntymiselle valitaan täysin itsekkäistä syistä, ei koko ihmis- tai eläinkunnan etua ajatellen. Lisääntymiskumppanin valinta on siis itsekkyyttä konkreettisimmillaan.
Itsekkyyden tarve ja olemassaolo korostuvat parhaiten lentokoneessa. Kun happinaamari tipahtaa katosta, se tulee ensimmäisenä asettaa itsekkäästi itselle, vaikka vieressä olisi liuta avuttomia lapsia. Jos ei toimi niin, ei pysty auttamaan lähimmäisiään. Itsekkyys on yllättävänkin usein elämän jatkumisen ehto.
Jos et ole lainkaan itsekäs, et mahdollisesti osaa tunnistaa toisten tarpeita etkä osaa myöskään arvostaa omia kykyjäsi. Itsekkyyttä ei ole omien mielipiteiden esittäminen. Sitä ei ole omien vahvuuksien korostaminen. Eikä sitä ole omien vahvuuksien käyttäminen.
On totta, että itsekkyydellä voi aiheuttaa paljon pahaa. Liika on aina liikaa, missä tahansa toiminnassa tai toimintamallissa. Itsekkyys voi olla moraalitontakin jossakin tilanteessa, mutta siitä huolimatta se voi olla ainoa järkevä tapa toimia.
Itsekkyys oikein kanavoituna on erittäin positiivinen ja suositeltava toimintatapa. Itsekkäästi toimiva nimen omaan tiedostaa ympäristönsä, koska hän toimii itsekkäästi. Uskokaa tai älkää, mutta moni parisuhdeongelmakin ratkeaisi pienellä itsekkyyden lisäyksellä.
Summasen kirjasta ei noussut oikein muutakaan esille kuin itsekkyys - Positiivinen itsekkyys. Voittaminen on aina jossain määrin, ellei jopa kokonaan itsekästä, jopa joukkueurheilussa.
Meidän Päivä koostuu mahdollisimman monesta Minun Päivästä. Jos tänään on mahdollisimman monella Minun Päivä, Meidän Päiväkin on mahdollinen. Saku Koivun kommentista leikattu Meidän Päivä -ajatus on motivaattorina varmasti toimiva.
Valmentaminen on nähtävästi pohjimmiltaan samanlaista kuin mikä tahansa joukkojen johtaminen. Kaikenlaisessa johtamisessa monet lainalaisuudet toistuvat ja mahdollisuus samanlaisiin työkaluihin on olemassa.
Summasen mielipiteistä käy ilmi hänen hienohko einsteinmaisuus. Hänellä on kyky yksinkertaistaa asioita ja puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Hän on valmis kyseenalaistamaan kaiken, kehityksen nimissä, joka aiheuttaa hänelle paljon ongelmia. Ehkä kiekkopiirien pitäisi kuunnella Summasta vielä enemmän.
Vaikka en henkilökohtaisesti tunne Raimo Summasta, enkä edes muista, olenko koskaan edes jutellut hänen kanssaan, pidän hänen asenteestaan heittäytyä asialleen täysillä ja pelottomasti, sekä tietysti myös itsekkäästi.
Raimo Summanenkin on vaihdettu kesken työn, vaikka ruotsalaisten mukaan valmentajan vaihto ei kannata. Tässä tutkimuksessa analysoitiin kaikki Ruotsissa tehdyt valmentajavaihdot vuodesta 1975 vuoteen 2006.
Kai se sitten täytyy uskoa ja tässä pitää nyt odotella jotain Palloseuran totaalista romahtamista. Eihän tällaista tutkittua tietoa voi uhmata? Vai voiko? Toivottavasti voi...The results of our study indicate rather clearly that it was a mistake to replace the coach in all of these cases.
If you’re thinking about getting a new coach, you should at least avoid making your move while the season is underway. A word of advice to those who are in charge of recruiting coaches is therefore: Don’t replace the coach, at any rate if you have a good coach, if you’re in the middle of the season, or if the team is in trouble.
[ Aiheeseen liittyen: Valmentajan merkitys joukkueelle ]
BTW Osta kunnon lahja CMS-klubille, Ärrältä.
2 kommenttia:
Hyvä heitto. Raato ja Einstein rinnakkain. Hmm.
Kun luin Meidän Päivän, niin siinä tuli olo kuin kissalla, joka sitä kuumaa puuroa kiertää. Ei jäähtynyt puuro koko kirjan aikana ja mieleen jäi vain tapahtumien uudelleen tiettyyn kulmaan muokkaaminen ja se punaisen langan puuttuminen.
Raadolla on nyt Ylen nettitarjonnassa oma ohjelmansa Summanen. Piste.
Kyllä sen ohjelman aina jaksaa katsoa, kun kestääkin vain alle 20 minsaa, mutta jotenkin Raadon jutuista jää sama tyhjä olo. Ei pääse millään kiinni mihinkään, mutta heittää ilmaan ideoita, joita ei käytännön tasolla pystytä toteuttamaan. Eikä ole mitään syytä edes toteuttaa.
Raadon kannattaisi ryhtyä jääkiekkovalmentajaksi. Siellä riittää nykyinen koulutuskin paremmin kuin ei tarvitse kilpailla sen Saarisen kanssa filosofoinnin turhuuden mitaleista.
Toivottavasti Raato oppisi elämään työyhteisössä muitakin ihmisiä kuin vain itseään arvostaen. Kun et siihen pysty, niin olet ulkona ja vähitellen sen oven takana räksyttäminen vähentää entisestään mahdollisuuksia ovien avautumiseen.
Ehkä se, että Raato "heittää ilmaan ideoita, joita ei käytännön tasolla pystytä toteuttamaan. Eikä ole mitään syytä edes toteuttaa" yhdistää Raatoa ja Einsteinia.
Voihan olla, että juuri ne raadon ajatukset pitäisi toteuttaa eikä vain vastustaa aina kaikkia ja kaikkea. Aika suurta osaa Einsteinenkin ajatuksista pidettiin aikanaan mahdottomina ja ihan typerinä.
Muutosta on aina helppo vastustaa ja muutosten tuojia kivittää.
Samaa mieltä kirjasta itsestään, että ei oikein auennut mikään. Tuon lauseen nyt sieltä kuitenkin kaivoin. Ehkä vain odotin hieman enemmän.
Lähetä kommentti