sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Hyvä päivä viihteelle

Milloin sinä lähdet viihteelle? Mikä on se päivä, joka käytetään viihdepalvelujen kuluttamiseen - elokuviin, ravintolaan tai vaikkapa urheiluviihteeseen. Mikä on hyvä päivä viihteelle?

En usko, että tarvitaan juurikaan selvännäkijän kykyjä, että uskallan sanoa kolmen kärjestä löytyvän päivät perjantai, lauantai ja keskiviikko. Nuo kolme päivää, perjantain-lauantai -akselin taistellessaan kärkipaikasta, ovat aika suurella todennäköisyydellä Sinunkin valinta.

Miksi jääkiekossa, joka taistelee ihmisten viihde-euroista, on valittu pelipäiviksi niinkin turhat päivät kuin tiistai ja torstai tai sunnuntai?

Lehdon Petteri otti myös tovi sitten kantaa pelipäiviin.
NHL joutuu pelaamaan konserttien ja muiden tapahtumien takia milloin se on mahdollista, eniten viikonloppuisin, mutta pienemmissä halleissa pelaavat (ja SM-liigan kanssa bisneksenä vertailukelpoiset) AHL- ja Kanadan junnuliigojen joukkueet pelaavat pääosin viikonloppuisin siitä yksinkertaisesta syystä, että viihdedollareita jaetaan vapaa-ajalla. Viikonloppuisin on vapaa-aikaa.
Olen Petterin kanssa ihan samaa mieltä. Minulle on perusteltu tiistaita ja torstaita sillä, että silloin ei ole kilpailua viihteessä. Vastakysymys siihen on että miksiköhän? Ehkä muut viihteen tarjoajat ovat ymmärtäneet sen, että ne ovat huonoja päiviä.

Meillä kullakin on rajallinen määrä aikaa ja rahaa. Eri määrä, mutta rajallinen. Valintapäätöksissämme me joudumme aina ottamaan huomioon nuo määreet. Jos vapaa-aikaan käytettävät illat ovat rajattu pariin iltaan viikossa, me valikoimme nuo illat huolellisesti. Me valikoimme sellaiset illat, jolloin olisi mahdollisimman paljon tekemistä tarjolla.

Jos olemme menossa ravintolaan, me valitsemme ne illat, jolloin sinne kannattaa mennä. Elokuvissakin käy yllättäen tiettyinä iltoina enemmän väkeä kuin toisina, vaikka voisi kuvitella, että olisi käytännössä järkevämpää ja mukavampaa mennä leffaan silloin, kun ei ole ruuhkaa. Tästä huolimatta väkeä on perjantaina huomattavasti enemmän kuin torstaina, 24 tuntia aikaisemmin. Leffavuokraamoissa sama efekti.

Ensin siis valitsemme päivän, jolloin vietämme vapaa-aikamme viihteen parissa. Sen jälkeen tutkimme tarjontaa, jota sinä päivänä olisi mahdollista kuluttaa. Sitten avaamme rahakirstumme ja katsomme, mihin nyt olisi varaa. Tässä marssijärjestyksessä me teemme päätöksemme, kuka ne meidän rahat sieltä kirstusta saa. Jos olet ulkona jo ensimmäisessä valinnassa, olet ulkona myös muista. Niin tavattoman yksinkertaista.

Ei kannata kuvitella, että me ottaisimme jostain lisää aikaa ja rahaa viihteelle, kun olemme jo viihdyttäneet itseämme perjantaina, lauantaina ja keskiviikkona. Sunnuntaille voisi löytyä aikaa, jos sitä voitaisiin tuhlata koko perheen voimin. Yhdysvalloissa toimii maanantaikin satunnaisena pelipäivänä, kuten Petterikin kertoi, mutta sekin on erikseen tuotteistettu.

Me taistelemme M&M Kuntotalossa samoista vapaa-ajan euroista kuin urheiluviihteen tarjoajat. Kuntokeskus on vapaa-ajan palveluna ainakin vielä hieman eri sarjassa kuin muut viihteet, koska kyse ei vielä ole varsinaisesta viihteestä. Kuntoilua ei pidetä viihteenä, vaan enemmänkin tuotteena, josta on terveyteen liittyvää hyötyä. Siinä mielessä tuote aktiivisuudellaan on tietysti erilainen kuin passiivinen urheiluviihde.

Ehkä tuon syyn vuoksi monen kuntokeskuksen kapasiteetti mitataan joka maanantai. Maanantai on tässä vapaa-ajanpalvelussa selvästi ruuhkaisin päivä. Maanantain jälkeen käyntimäärät laskevat tasaisesti kohti sunnuntaita. Loppuviikon illat on pyhitetty passiivisemmille vapaa-ajanviettotavoille.

Jostain kumman syystä kuntokeskuksiin tulee joka maanantai eniten väkeä, vaikka voisi olla perustellumpaa tulla kuntoilemaan jonain muuna päivänä. Se maanantai vain sopii kaikille parhaiten.

Miksiköhän valtaosa, ellei jopa kaikki muut palloilusarjat, paitsi suomalaiset sarjat, aloittavat pelinsä pääsääntöisesti myöhemmin? Siis kello 19.30-21?

Onko oikeasti mitään järkeä hakata päätä seinään ja tarjota viihdettä jatkuvasti huonoina päivinä ja aikoina? Ai on vai? Ei kai nyt sentään?

[ Aiheeseen liittyen: Mis kaik ova? ]

BTW Jos jonkun mielestä Salakin tapauksesta vedettiin raflaavia otsikoita, niin kyllä on taidettu vetää myös tässä: Teemu Selänne kritisoi: Suomessa odotetaan epäonnistumisia. Iltalehden otsikko vedettiin ehkä tästä lauseesta:
- Suomessa perushomma on, että odotetaan epäonnistumisia. Ei se asia ole mun päätä vaivannut, hän arvioi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Osuit naulan kantaan taas kerran. Ehkä sun pitäisi olla jonkun seuran puikoissa. Kadehdin tapaasi aatella asioita simppelisti.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Seuran puikoissa? Sarkasmia vaiko peräti vitsi?

Kuten olen monesti todennut, moni asia on paljon yksinkertaisempi, mitä luulemme.