keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Kunnossa koko kilpailukauden

Olen kesän aikana tutkinut poikkeuksellisen paljon erilaisia harjoittelumetodeja ja -ajatuksia, ihan vain mielenkiinnosta. Mediassa on ollut paljon hyvää materiaalia, kun on Olympiavuosi. Kaikki ovat pyrkineet ajoittamaan parhaan kuntonsa juuri Olympialaisiin.

Vaikka monelle olikin päätähtäin juuri tuolla kauden kohokohdassa, he ovat kilpailleet pitkin kesää eri kisoissa. Osa kisoista ovat olleet enemmän ja osa vähemmän tärkeitä. Osa urheilijoista venyi parhaimpaansa juuri Olympialaisissa, osa teki parhaitaan koko kauden ajan, parantaen ennätystään koko ajan.

Osa urheilijoista teki tasaista tulosta koko kauden ja olivat ehkä jonkun mielestä pettymyksiä Olympialaisissa, koska eivät venyneet parempaan, vaikka olisivatkin kilpailleet koko kesän uran parhaita tuloksia.

Jääkiekkokausi alkaa kohta. Pääsääntöisesti kaikkien joukkueiden tähtäin, myös kunnon suhteen, on kevään peleissä. Osalla niitä pelejä on taas enemmän kuin toisilla. Pelien määrään voi olennaisesti vaikuttaa myös ensimmäisten kierrosten otteluissa.

Olenkin miettinyt, että eikö altavastaajana sarjaan lähtevän joukkueen kannattaisi tähdätä kuntohuippunsa heti kauden alkuun, jolloin muut joukkueet ovat vielä kesäterässä? Alkukaudesta voisi tuolloin olla helpompi saada pisteitä kaikilta joukkueilta, myös niiltä, joita on keväällä lähestulkoon mahdoton voittaa.

Kun saadaan heti alkukaudesta voittoja, pistepottiin kertyy niitä keväällä tärkeitä, yksittäisiä pisteitä. Samalla itseluottamus kasvaa ja yleisö herää sekä kassavirta kohenee. Tuolloin voisi olla helpompaa ylläpitää sitä huippukuntoa koko kauden, eikä pelit häiritse harjoittelua.

Miksi kaikki tähtäävät kevääseen, vaikka monen joukkueen pleijarit alkavat jo perjantaina, öh, siis torstaina tietysti?

BTW Nikkolan palstalla on hienoa keskustelua mestariehdokkaista ja liigan markkinoinnista.

Voisin myös rankata JYPin aika korkealle tämän kauden sarjassa. Onko JYPillä vielä riittävästi hypeä mestaruuteen, jää nähtäväksi. Samoin nähdään, kuinka paljon tämän kauden lisäpanostus tuo viivan alle. Viimekaudella miljoonapanostuksella saatiin muutama kymmenen tuhatta viivan alle, joten isolla riskillä mennään. On tietysti totta, että hypelle ei voi laskea rahallista arvoa ja sen vuoksi täytyykin sanoa, että Jyskälässä tehdään esimerkillistä työtä.

IS SM-liigassa oli hyvä juttu Junnosta. Onko Oulussa menossa samanlainen tilanne, joka meillä Turussa oli? "Ehkä Kärpät on nykyisellään enemmän johtajiaan kuin pelaajiaan varten."

Kalpan nousua odotan mielenkiinnolla. Uskon, että Kapasella ja kumppaneilla on kaikki mahdollisuudet olemassa, jotta Kuopio tunnettaisiin jatkossa muustakin kuin kalakukoistaan. Pekalle erityisesti tsemppiä joukkueen nostossa kärkikahinoihin!

Minäkään en ymmärrä, miksi liiga itse ja sen joukkueet pissaavat omaan saappaaseen.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Kyllä esimerkiksi Tepsi ajoitti kuntonsa heti sarjan alkuun ja niin tekee varmasti suurin osa näistä pienistä seuroista. Ovat tehneet aina, mistä johtuen siellä on syksyisin ollut yllätysjoukkueita playoff-viivan yläpuolella ja joskus marraskuun maaottelutauolla jopa ykkösenä (Ässät, Pelicans).
Jääkiekossa tai muissakaan joukkuelajeissa ei oikein voi kuntoa samalla tavalla kuin yksilölajeissa johonkin ajoittaa. Toki voi koventaa ja keventää harjoittelua, mutta mukana on myös muita kysymyksiä.
Kysymyksessä on bisnes, joten maksavalle yleisölle pitää antaa mahdollisimman hyvä tuote läpi kauden.
Sitten mukana on loukkaantumiset, pelikiellot ja ihan vain joukkuekemiat sun muut. Ellei ylivoima satu kulkemaan, niin siinä ei paljon merkitse onko joukkueen sisäisissä testeissä kehitytty kaksi millimoolia.
Joka pelissä sata lasissa ja katsotaan kauden jälkeen, kuka siellä kannua kohottelee. Näin sen pitäisi mennä. Sitä me maksetaan.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Jaa... Miksi ne pelit sitten häiritsevät välillä harjoittelua?

Nimetön kirjoitti...

Kommentti oli asiallinen, eikä ansaitse mitään Mika Saarinen-tuubaa.

Mitä Kärppiin tulee, niin siellä on menossa täydellinen kopio Palloseuran dynastiasta.

Se alkaa pelaajahankinnoista, joissa omat junnut jäävät ensin jalkoihin ja lähtevät muualle. Tämän jälkeen aletaan puhumaan maan rajojen pienuudesta ja Euroopan valtaamisesta.

Jatkossa voimme odottaa paria heikompaa kautta, minkä jälkeen kootaan vielä yksi hopeajoukkue. Hankitaan takaisin tuttuja koutseja - Jalonen ja Heikkilä - joista toinen alkaa puhumaan veden homeisuudesta.

Paavia vaihdetaan, toimaria vaihdetaan, perälauta alkaa vuotamaan. Apuun ratsastaa Joni Pitkänen, Jussi Jokinen ja Anne Niinimaa (Anne antaa vain 5.000 euroa).

Kärppien tulevaisuus on jo kiveen hakattu.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ilmeisesti "pelit häiritsevät harjoittelua" on Mika Saarinen -tuubaa, jos ymmärsin oikein.

En tiedä miksi, mutta minulla nyt vain on sellainen käsitys, että aika harva joukkue on suunnitellut olevansa täydessä iskussa heti sarjan alkaessa.

Käsitys voi olla väärä ja jos on, niin hyvä niin. Jostain tuollaisen käsityksen olen kuitenkin imuroinut. Katsotaan nyt nämä ensimmäiset kierrokset ja kuunnellaan johdon kommentteja.

Tuubaa tai ei, väärää käsitystä tai ei, pointtia se ei muuta mihinkään. Ehkä sen huonommin varustellun joukkueen on helpompi napsia pisteitä kauden alussa, kuin lopussa.

Mutta vain ehkä, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ensimmäisessä anonyymin kommentissa oli jo liuta selityksiä valmiina, jos ei kulje.

Mistä se sitten oikeasti johtuu, että yllätysjoukkue on yllättäjä vain marraskuuhun asti?