keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Osuivatko vuoden 2010 ennustukset?

Tammikuussa pohdin kohta kuluneen vuoden fitness trendejä, joita ACE ennusti tälle vuodelle. Saattaa olla, että osuin väärään jo heti ensimmäisessä kohdassa. Vai ostitteko aikaisempaa enemmän kotiin erilaisia kuntoilulaitteita? Ehkä taantuma ei näkynyt kuntokeskuksissa niin vahvana, kuin osa yrittäjistä epäili. Tai se ei ainakaan näkynyt meillä.

Ryhmäliikuntakin jatkoi entiseen malliin, mutta ihmiset ovat selvästi alkaneet kaipaamaan lyhyempiä ja ehkä jopa tehokkaampia harjoituksia, myös ryhmäliikunnassa. Ainakin ylipitkät, yli 60 minuuttia kestävät harjoitteet ovat kadonneet ihmisten toiveista oikeastaan kokonaan. Jopa tunnin treeniä pidetään jo pitkänä. Tämä näkyy selvästi melkein kaikkien keskusten aikatauluissa. Aina tietysti löytyy joku poikkeus, mutta selvästi halutaan enemmän lyhyemmällä ajankäytöllä.

Kuntoilupelejä annettiin varmasti tänä jouluna ennätysmäärä lahjaksi. Mekin hommasin Wii-laitteistot kahvioomme. Emme ehkä ole saaneet ihmisiä innostumaan peleistä niin paljon kuin oletin. Syynä tuohon on tietysti markkinointimme laiskuus. Emme ole osanneet/jaksaneet/viitsineet innostaa asiakkaita pelaamaan. Ehkä nuo toimivat paremmin kotioloissa ja siksi olemme itsekin vierastaneet ajatusta. Olisiko teillä ehdotuksia, miten pelit saisi houkuttelevimmiksi ja jopa asiakkaat kisaamaan keskenään?

Elintasosairausryhmissä on hurja potentiaali. Taas tänään keskustelin pitkän tovin aiheesta toisen alan yrittäjän kanssa. Löimme tänään M&M:llä kevään laihdutus- ja selkäryhmien aloituspäivät lukkoon. Pienryhmät ovat iso juttu. Ainakin me tulemme panostamaan niihin entisestään. Ryhmät ovat oikeastaan kuntokeskus 2.0 -sarjaa. Ennen tehtiin kuntokeskus ja ajateltiin asiakkaita isona ryhmänä. 2.0 -versiossa ajatus kohdennetaan ison ryhmän sisällä oleviin pienempiin ryhmiin ja tehdään heille tuotteet. Tästä tulen varmasti kirjoittamaan vielä paljon.

Funktionaalinen harjoittelu löi selvästi läpi tänä vuonna. Kahvakuulia alkaa olemaan monen sängyn alla. Meidänkin asiakkaamme löysivät Funktionaalisen harjoittelun ryhmän kalenteristamme. Omaohjaajamme tekevät koko ajan kahvakuulilla ja muilla vastaavilla välineillä toteutettavia ohjelmia. Me lisäsimme kahvakuulien määrää salilla, josta tulikin mieleen, että uusin kahvakuulatoimituksemme onkin unohtunut johonkin. Kuulia tarvitaan lisää käyttäjämäärän kasvaessa.

Asiakkaiden tietoisuus terveydestään ja henkilökunnan ammattimaisuus korostuu yhä. Meidän Omaohjaajamme palkittiin Suomen parhaina. Omaohjaajamme käyttävät selvästi yhteistä aikaansa sparratakseen toisiaan asiakkaiden ongelmien kanssa. Se palkitaan asiakastyytyväisyydellä.

Kuntoilun seurantavälineet löivät myös läpi. Me ostimme asiakkaillemme Trainer.fi -palvelun Suunnon seurantajärjestelmän lisäksi. Varsinkin Facebookin käyttäjät ovat varmasti huomanneet seurantapalvelut, koska kaverien statuksissa vilisee eri palvelujen kuntoilumerkintöjä.

Loppupeleissä ennustuksethan pitivät aika hyvin paikkaansa.

Perjantaina käymme läpi vuoden 2011 trendit.

[ Aiheeseen liittyen: Top 10 Fitness Trendiä Vuodelle 2010 / Mikä on minun Fran? ]


BTW Kuntokeskuskartta muuttuu taas hieman ensi vuoden aikana Turussa. Sen johdosta YLE kävi haastattelemassa minuakin. Toimittaja oli kovasti sitä mieltä, että kilpailu kiristyy. Olen ihan eri mieltä. Haastattelun voit katsoa tästä, kohdasta 6:45 alkaen ja pidempänä kuunnella tästä. Sellaisella keskuksella on aina vaikeaa, joka ei ole hoitanut suhdettaan asiakaspintaan. Esimerkiksi keskuksen avauksen viivästyminen ei aina ole omissa käsissä, mutta asiakaspintaan informointi on.


BTW2 Pakko lisätä toinen btw: Coregasmi. Onko sinulle tuttu?

8 kommenttia:

Petri kirjoitti...

Saako jo tässä esittää veikkauksia trendeistä? No, esitän silti, katsotaan sitten, mitä perjantaina tulee esille sinun tekstissäsi.

a) teknologiset palvelulisät tulevat olemaan koko ajan tärkeämpiä. 2010 käsille pompsahtivat todella monet GPS-sovellukset Nikelta, Nokialta (Sports Tracker) ja ainakin Endomondolta. Jo nyt Sports Trackerissa on myös "saliversio", eli yhteensopiva sykevyö piirtää salikäynnistä käppyrät tehoista yms.

Teillä onkin mukavasti ollut jo tuo Suunnon palvelu, joka lähettää ilmeisesti sähköpostiin raportin ryhmätunnin tehoista yms. En tiedä, en vieläkään onnistunut eksymään ryhmäliikuntaan, vaikka itselleni sitä uhosinkin.

En nyt heti keksi, miten, mutta heti, kun kunto-ohjelmissa on myös syke- yms. ohjeistukset ja näiden seurantamahdollisuudet, niin moni asiakas saa tavallisesta kuntosalikäynnistä niin paljon enemmän irti. Jos sykemittari tms. osaisi sanoa, että nyt otettiin prässissä liian laiskasti, niin ollaan taas ihan uudella tasolla.

b) Pistän markan likoon, että ensi vuonna ensimmäiset säännölliset kuntosalin kokkausillat tulevat laajemmin (onko vielä missään?) esille. Ravinnon merkitystä terveyteen pitää vielä konkretisoida ja tämän yhdistäminen liikuntapalveluun on mielestäni luonnollinen askel. Uskallatko ottaa M&M:lle kaupoista tutun kokkipisteen aulaan ja tarjota asiakkaille viikon terveellistä reseptiä läpi vuoden? :)

btw. vieläkö teiltä saa Suunnon mittaria 30% edullisemmin, jos on Silver-jäsen? Oma sykemittari hajosi omistajansa kanssa täysin samaan aikaan, eikä näköjään tuosta tunnu toipuvan. Kumpikaan, ikävä kyllä.

Sami Hurme kirjoitti...

Petri,

Olet jäljillä, myös kokkauksen suhteen. Ollaan myös viritelty perjantaista kaupassakäyntiryhmää. Jos ostetaan sapuskat Omaohjaajan valvovan silmän ja ryhmäpaineen alla, kaappiin ei ainakaan siltä reissulta eksy mukaan sontaa. Lisää perjantaina.

Saat alennuksella ja kaupan päälle raportit kuntosalista ja cardio-osastolta, jos et ryhmäliikuntaan eksy...

Petri kirjoitti...

Tuo sali- ja cardiopuolen pulssiraportti ja etenkin niiden keskinäinen vertailu kyllä kiinnostaa. Kuntoilu on kivaa vain niin kauan, kun siitä saa käppyräisiä raportteja, eikös? :)

Uhosin joulukuun alussa, että tästä kuukaudesta tulee rankin treenikuukausi ikinä ja että siihen tulee kuulumaan elämäni eka spinning-kokemus. Se lässähti hieman, astmapiippu (minulla ei ole astmaa) ja antibiootit tulivat kehiin ja nyt arvotaan uusia starttipäiviä vuodelle 2011. Mutta silloin sitten tuplainnolla, toivottavasti. Nyt on pakko ottaa iisisti ja irvistellä taas sitten, kun kroppa on samanikäinen kuin sen kantaja.

Petri kirjoitti...

Tuli vielä mieleeni eräs juttu.

"Olisiko teillä ehdotuksia, miten pelit saisi houkuttelevimmiksi ja jopa asiakkaat kisaamaan keskenään?"

Niiden nykyinen sijainti ei järin houkuttele oikeasti käyttämään niitä. Tuossa tilassa on usein takki päällä, odottamassa lähtöä tai tulossa vasta sisään.

Kun Wiin paras puoli on kuitenkin sen liikuntaan kannustava ominaisuus, niin sinänsä hassua, että se on teillä tilassa, joka on ainoana melkein suojassa liikunnalta. Liikuntalaitteen ympärillä on löhöilysohvia ja läppäri, ei kovin kannustava liikuntaympäristö. Viikkokisa oli toki kannustava idea, siitä pojot.

Sami Hurme kirjoitti...

Petri,

Ehkä tosiaan teimme virheen laitteiden sijoittelussa, kun kuvittelimme meidän olohuoneemme sopivan siihen parhaiten. Kotonakin pelit ovat usein olohuoneessa.

Olisiko ehdotuksia paremmasta paikasta?

Tuo kisailu pitäisi jotenkin saada hereille ja siihen otamme mielellämme ehdotuksia vastaan.

Petri kirjoitti...

Ehkä se on vain minä, mutta minusta tuo teidän olohuoneenne on enemmänkin eteinen. Jos omaa ajankäyttöäni ajattelen, niin oleskelu teillä tapahtuu kyllä ihan muualla ja minä pidän teidän olohuoneenanne enemmänkin cardio-osastoa ja kuntosalia :)

Arvotaan tähän pari sijaintiehdotusta, teillä lienee siellä parempi hahmotus siitä, missä ihmiset eniten liikkuvat.

a) Sijainti, jossa se ei olisi kenenkään tiellä, mutta helposti kaikkien käytettävissä, taitaa olla se spotti, jossa on se ihmeen täristin nykyään. Toki siellä "luolassakin" tuo voisi sijaita, mutta katto taitaa tulla vastaan vähänkään pidemmillä.

Tosin em. paikassa se jäisi ehkä "oikeiden" liikuntamuotojen alle. Ei 40-grammaisen muovitikun heiluttelu nyt kuitenkaan ihan painojen siirtelyä vastaa.

b) cardio-osaston ikkunanpuoleisessa nurkassa, jossa on lehtitelineitä. Tosin siellä se olisi hieman motitettuna ja piilossa, mutta voisi toimia alkulämmittelylaitteena. Etenkin, jos on kaveri mukana.

c) ehkä tuollaiset virtuaaliliikkumislaitteet kuuluvat sittenkin kotiolohuoneeseen, josta poistutaan kuntosalille liikkumaan "oikeasti". Henkilökohtaisia preferenssejähän nämä ovat, mutta jos kaikki laitteet ja liikkeet pitäisi käydä läpi omassa toivejärjestyksessä, niin todennäköisesti nostelisin vaateräkkejä ennen kuin ottaisin Wii-ohjaimen käteeni. Laite on siis ehdottoman hauska ja sosiaalinen liikkumisen edistäjä, mutta tuossa ympäristössä se vaikuttaa hieman orvolta.

Tulipas pitkä mietintä yhden laitteen sijainnista. Itse kysyit :)

Anonyymi kirjoitti...

No niin, paluu vanhaan/arkeen koittanut
R-P Lehtoselle. Olisit ottanut ja lähtenyt silloin kun Alatalo nostettiin mukaan, kuten neuvoin. Ei ole jälkiviisautta. Nyt näyttää todella pahalta; Ika ja Kookoo on hirveässä iskussa! Saattaa olla että kesällä pitää tehdä kabinettipäätöksiä jotta ensi kaudellakin TPS pelaa SM-liigaa. Mutta niin sen pitää olla, se on suomen jääkiekkoilun etu. Eikö ?
(vaikkakin Tami hiljaa mielessään toivoo että TPS tosiaan voisi pudota mestikseen - perusturkulaista pessimistisyyttä)
Sano jotain napakkaa, Sami, kun et kerran uusia juttujakaan loihdi.
Kiitos.

Sami Hurme kirjoitti...

Kuusi juttua olen tämän jälkeen kirjoittanut, joten kannattaa painaa päivitä -nappia selaimesta.