torstai 29. huhtikuuta 2010

Tehdään oikeita asioita

Tiedättekö, milloin tehdään kaikkein eniten oikeita asioita?

Niitä tehdään silloin, kun rahat ovat loppu.

Turun Palloseuran jääkiekkojoukkueelle taantuma tuli muita joukkueita aikaisemmin. Kassassa ei näkynyt enää edes pohjaa, vaan sekin oli kulutettu. Oli pakko säästää. Oli pakko säästää jo ennen taantumaa. Ennen kuin kukaan edes puhui taantumasta.

Kun joutuu säästökuurille, joutuu miettimään niitä oikeita asioita. Joutuu karsimaan pois kaikki sellaiset toiminnot ja toimintamallit, jotka ovat tarpeettomia, tai niissä piilee liian suuri taloudellinen riski. Joutuu väkisinkin keskittymään vain ja ainoastaan ydinasioihin.

Yhdysvalloissa puhutaan, että vasta konkurssin läpi käynyt yritys tai johtaja voi osata asiansa. Ihan hyvä ajatus. Rahojen loppuminen on opettavainen kokemus. Yhdysvaltalainen autoteollisuus näyttää olevan nyt viimeisin esimerkki. GM mainostaa maksaneensa valtiolta saamansa lainan jo nyt pois, viisi vuotta ennen määräaikaa.

Ajatelkaa, jos GM olisi tehnyt nuo uudelleenjärjestelyt jo pari vuotta ennen taantumaa. Missä tuloskunnossa yritys mahtaisi nyt olla?

HCTPS joutui tekemään uudelleenjärjestelyt selvästi ennen taantumaa. Rahahanat menivät kiinni ja ne pidettiin kiinni ympäristön - siis fanien ja "lätkätietäjien" - painostuksesta huolimatta. Budjetti oli pieni, joten jokainen joutui ihan oikeasti miettimään, mihin käytettävissä olevat roposet voidaan sijoittaa. Pakon alla tehdään paljon hyviä ratkaisuja ja hankintoja.

On aivan selvää, että kun kassassa on rahaa, sitä käytetään huolettomammin. Ollaan valmiita helpommin maksamaan vähän enemmän kuin ehkä olisi pakko. Ei tingitä ihan jokaisen maksuvelvoitteen kohdalla. Kun kerran on toiminut tyhjällä kassalla, tietää, mitä se on. Säästöjä löytyy yllättävistäkin paikoista. Jos ei ole koskaan joutunut katsomaan kassan pohjaa, ei voi ymmärtää, miltä se tuntuu ja miten silloin toimii.

Uskokaa pois, tiedän miltä tyhjääkin tyhjempi kassa näyttää ja miltä se tuntuu sekä mitä sen täyttäminen vaatii.

HCTPS oli valmis taantumaan. Se oli mahdollisesti valmiimpi kuin yksikään muu lätkäjoukkue Suomessa. Kun muut joukkueet ajautuivat kaukalon ulkopuolisiin tuskiin, HCTPS oli jo tovin pureskellut niitä. Tuo on varmasti yksi palikka tämän vuoden mestaruudessa. Talousasiat eivät olleet uutisia.

Suurin osa joukkueen pelaajista ovat sellaisia, jotka haluavat lätkästä enemmän. Eivät vain säilyttää sen, mitä heillä on. He haluavat tulevaisuudessa jääkiekosta enemmän palkkaa. He haluavat enemmän vastuuta. He haluavat enemmän peliaikaa. He haluavat isompia ympyröitä. Tällaisen joukkueen motivoiminen on mahdollisesti helpompaa, kuin jengin, jonka jäsenet pyrkivät vain säilyttämään statuksensa.

Kokemattomammat kaverit eivät vielä osaa kiukutella sellaisista asioista, joita säästökuuri tuo liigajoukkueelle. He eivät osaa kiukutella, jos ei joka peliin saa uutta visiiriä ja hanskoja. He eivät osaa kiukutella, jos ei ole kermaa kahviin pelimatkoilla. He eivät ole saaneet niitä ennenkään. Kokeneemmat kaverit osaavat, tai ainakin se voi vaikuttaa pelaamiseen.

En kuitenkaan väitä, että tuo toimisi aina tästä eteenpäin. Se toimi nyt tässä tilanteessa.

Seuraava suuri työ on tehtävä noiden kokemattomien kaverien pään kanssa. Suomen mestarina sitä helposti ajattelee itsestään suurempaa ja korvaamattomampaa kuin todellisuudessa on. Joku voi ajatella, että hän pelaa alipalkattuna ensi kaudella, vaikka vielä helmikuussa oli ihan tyytyväinen seuraavalle kaudellekin jatkuvaan sopimukseensa. Ehkä se naarmuinen visiirikin alkaa häiritsemään. Ja ne puhki olevat hanskojen kämmenet.

Joka tapauksessa rahojen loppuminen on monelle yritykselle yrityshistorian merkittävin tapahtuma. Siihen voi kaatua, tai siitä voi oppia. En ole juurikaan lukenut kirjoja, joissa siihen olisi kaaduttu, mutta olen lukenut mielettömän monta, jossa siitä on opittu. Uskon, että HCTPS muistaa oppinsa myös mestaruushuumassa ja varsinkin sen jälkeen. Mopon eturengas on syytä pitää asvaltilla, sillä moottoritie on yhä paha paikka mopolle.

Tässä olisi hyvä paikka kirjahankeelle, vai mitä Karhuherra?

[ Aiheeseen liittyen: Lätkä taantumassa / The Breakthrough Company / Budjetti ]

BTW HPK:n hopea voitaneen laittaa tuohon samaan kategoriaan. Kassa oli tyhjä, joten ehkä sielläkin osattiin keskittyä oikeisiin asioihin, turhanpäivästen jorinoiden ja marinoiden sijaan. Ehkä pelaajienkin on helpompi suhtautua työnantajansa säästötoimiin, kun ihan oikeasti tietävät väärien ratkaisujen upottavan laivan.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tepsi teki aikanaan paljon virheitä, se on selvää, mutta pahimpana ekan annin jälkeisen kauden miljoonan euron tappio!

Siis, joukkue olisi ilman osakeantia mennyt konkkaan ja seuraavalla kaudella tehdään miljoonan euron turska?

Silloin oli vaikeaa ymmärtää, mitä johtokunta ja toimitusjohtaja Sutela ajoivat takaa. Fanit ymmärsivät vaippojen olevan täynnä tavaraa ja kentälle olisi voinut laittaa vaikka B-juniorit, mutta...

Nyt nyörejä ollaan vihdoinkin vedetty kireämmälle, mutta fanien pitää olla varovaisia odotuksissaan talouden suhteen.
Ensinnäkin kaudelle/vuodelle on budjetoitu 300.000 tappio ja playoffseissa 100% omaan kassaan tuli vain kaksi Lukko-matsia.

Lopuista kotimatseista alle neljännes vielä kulujen jälkeenkin ei ole mikään lottovoitto.
Kaikesta huolimatta jäädään plussalle, mutta esim. Jatkoajassa haaveillaan 500.000 euron plussasta! Ei tule tapahtumaan, sori.

Todella harmi, että Suomessa seura ei saa pitää playoff-tulojaan 100% itse, kuten kaikkialla muualla kiekkomaailmassa. Jos asia ottaa päähän, niin tämä on Kale Kummolan 1975 keksimä järjestelmä...

Sami Hurme kirjoitti...

Rahahanat oils pitänyt sulkea ennui ensimmäistä anti. Samoin kun GM:n oils pitänyt osata järjestelyt aikaisemmin.

Osakeannin rahat antoivat mahdollisesti turvallisen tunteen, kun köli ei kolahtanutkaan pohjaan. Ei opittu ja ajauduttiin uuteen antiin. Ehkä silloin vasta uskallettiin kohdata totuus.

Noin käy helpolla missä tahansa yrityksessä. Hitto, me kin tekohengitimme keskustan toimipistetämme vuoden liian kauan. Tehtiin ihan tyhmyyttämme turskaa.

Nyörien on pysyttävä tiukalla vuosia. Parin miljoonan tappion korjaamiseen menee viisi vuotta 400.000 euron vuosituotollakin. Turskat kun pitää myös maksaa. Ei niitä vain pyyhitä maton alle. Siinä on faneille realismia.

Pleijarituoton jako on järjetön. Ainakin puolet pitäisi saada suoraan omaan kassaan. Miksi tätä ei yleisesti kritisoida?

Anonyymi kirjoitti...

Tästä vaan lukemaan kaksi hauskaa juttua liittyen Tepsiin:

http://www.jatkoaika.com/smliiga.php?sivu=kolumnit&joukkue=TPS&id=4247

Eikä tämäkään ole huono, jos tykkää hevonpaskasta:

http://hc.tps.fi/index.php?page=4af0756075e406666f88f7a50d94b93

Anonyymi kirjoitti...

Tepsillä oli pitkään kreikkalainen talousmalli.

"Harmaat hiukset on merkki iästä, ei viisaudesta" - kreikkalainen sanonta.