torstai 18. helmikuuta 2010

Minä olen sovinisti

Eilisessä, 17.2.2010, Aamuset kaupunkilehdessä oli yksi päänavaus, sivulla 12. Minua pyydettiin kirjoittamaan Alakoukku-kolumnia, johon suostuin hetkellisen harkinnan jälkeen.

En ole koskaan kuvitellut kirjoittavani mihinkään oikeaan lehteen yhtään mitään. En ole koskaan osannut kirjoittaa. Opettajat olivat koulussakin sitä mieltä. Jokunen kolumnin tapainen on tullut kirjoitettua You-lehteen, mutta oikeastaan vain viran puolesta.

Jotenkin kolumnien vakituinen kirjoittelu tuntui vieraalta ajatukselta, vaikka tänne on tullutkin kirjoitettua yli kolmesataa aivopierua. Näistä on kuitenkin vain itse vastuussa, hyvässä ja pahassa ja nämä toimivat henkilökohtaisena terapiana. Jonkun mielestä saattaisin tarvita muutakin terapiaa.

Katsotaan, mitä näppäimistöltä löytyy jatkossa. Nyt lähestyttiin turkulaisia tällaisella töräytyksellä:
Olen sovinisti, koska varon kieltäni puhuessani naisten läheisyydessä, vaikka tiedän naistenkin käyttävän karskia kieltä.
Olen sovinisti, koska pyrin aina mahdollisuuksien mukaan avaamaan oven naiselle, vaikka tiedän hyvin hänen pystyvän avaamaan sen itsekin.
Olen sovinisti, koska annan naisten kulkea edeltä, vaikka tiedän hyvin, että tasa-arvon aikana naisille ei erikseen tarvitse antaa tilaa. He ottavat sen halutessaan.
Olen sovinisti, koska meillä on kotona jaettu työt miesten ja naisten hommiin, vaikka tiedän hyvin naisten pystyvän eri hommiin siinä kuin miestenkin. Tosin kotona ei tarvitse tapella imurointivuoroista tai muista turhanpäiväisistä vuorojaoista. Onneksi saan asua naisen kanssa, joka ajattelee samoin.
Olen sovinisti, koska en anna naisen vaihtaa renkaita autoon, vaikka tiedän aivan hyvin, että nainen osaa vaihtaa renkaat siinä kuin mieskin. Tosin onneksi saan asua naisen kanssa, jonka mielestä minun pitääkin hoitaa tuo.
Olen sovinisti, koska en anna naisen leikata nurmikkoa, luoda lumia, puhdistaa rännejä, lapioida, vasaroida, porata, kairata enkä ruuvata monien muiden hommien ohella, vaikka tiedän hyvin naisen selviytyvän niistä kaikista. Tosin kotona nuo rajoitukset on otettu hyvin vastaan.
Olen sovinisti, koska pyrin mahdollisuuksien mukaan kehumaan naisten ulkonäköä ja varsinkin muutoksia siinä vaikka tiedän hyvin, että sisäinen kauneus on tietysti tärkeintä eikä naisen kauneutta ole syytä millään tavoin arvostaa. Tosin kotona voisi kuulemma muistaa kehua useammin.
Olen sovinisti, koska pyrin aina mahdollisuuksien mukaan auttamaan naisia heidän kantamustensa kanssa vaikka tiedän hyvin, että naiset jaksavat itse kantaa taakkansa.
Olen sovinisti, koska pidän naisia ja miehiä erilaisina. Juuri erilaisuuden vuoksi pidänkin naisista vaikka en aina ymmärrä, mitä naiset näkevät meissä miehissä. Tosin minun ei edes tarvitse ymmärtää.
Olen härskisti ylpeä sovinistisuudestani, koska onneksi vielä löytyy naisia, jotka arvostavat tällaisiakin miehiä - edellä mainittuine vikoinemme.
Miksi herrasmiesten hyviä tapoja pitäisi hävetä?
Rajoittaako toisen sukupuolen huomioiminen tasa-arvon toteutumista?
Milloin kohteliaisuus muuttui sovinismiksi?
Aihetta on joskus tullut sivuttua spinningtunneillakin. Katsotaan mitä tästäkin seuraa...


BTW Rosvokin voi olla rehellinen. Poliisien työ helpottuisi huomattavasti, jos kaikki älyäisivät toimia näin: 
Asiakaspalveluumme ilmestyi eilen henkilö, joka kertoi olevansa kiinnostunut palveluistamme. Hän varasi oikeaoppisesti asiakaspalvelustamme ajan myyjällemme, omalla nimellään. Tämän varauksen jälkeen hän jäi myymäläämme sovittamaan asuja, joita meillä on myynnissä. Myymälästä hän häipyi kassi ja asut mukanaan, poistumatta kassan kautta. Facebook auki ja katsomaan kaverin profiilikuva, josta asiakaspalvelumme työntekijän oli helppo tunnistaa omalla nimellään esiintynyt rosvo. Onneksi lisäsimme syksyllä valvontakameroiden määrää. Ne maksoivat taas itseään takaisin. Nyt jäämme jännittämään, tuleeko hän varaamalleen ajalleen palveluesittelyymme.

16 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Oli tarkoitus tulla kirjoittamaan tämä kommentti tänne joka tapauksessa, mutta olitkin jo itse ehtinyt kertoa aiheesta.

Se kirjoittamasi Alakoukku oli näet parasta mitä Aamuset-lehti tai ylipäätään mikään paikallinen aviisi on pitkään aikaan tarjonnut.

Hyvä Sami!

Nimetön kirjoitti...

Loistava kirjoitus Aamuset-lehdessä.
Hyvä Sami

Kunto Kortilla kirjoitti...

Heh, kiitos vaan. Ihan tässä karski sovinisti punastuu.

Oli iso yllätys, kuinka moni näyttää lukevan Aamusetin kolumneja. Sen verran paljon olen tänään saanut kuittauksia. Naisetkin ovat tykänneet...

Tässähän muodostuu oikein suorituspaineita seuraavaan avautumiseen.

Karhuherra kirjoitti...

Lievästi jäävinä liityn minäkin kehujiin. Hyvä avaus ja hyvä bongaus lehdeltä (kuka lienee keksinyt :)

Mitä tulee kirjoittamiseen, niin siihen pätee sama kuin kaikkeen muuhunkin tekemiseen, oli kyse sitten lätkän pelaamisesta, spinningistä tai rakettitieteestä: vain tekemällä oppii. Ei se kai ihan hukkaan ole mennyt, että on tänne tullut naputeltua?

Nimetön kirjoitti...

Meilläkin on kotona pääasiassa miesten ja naisten työt.
Mutta lumityöt ja nurmikon leikkuu on parasta hyötyliikuntas ja ne työt teen mielelläni. Sekä kaikenlainen remontointi ja nikkarointi on todella rentouttavaa puuhaa. Joten meillä minä olen hoitanut maalaamiset laminaatin laiton ja huonekalujen kokoamiset, mutta porakoneeseen en koske.
Ja naisena olisin kyllä närkästynyt jos joku minulta tuon remontoinnin kieltäisi.

Nimetön kirjoitti...

Meillä vaimo tekee kaiken kotona ja minä kannan pekonin jääkaappiin
.

Täydellinen työnjako. Old school.

Lapset ovat rauhallisia, minä saan maata sohvalla, vaimon ei tarvitse tappaa itseään kahdella työllä.

Kaikki on Honky Dory.

Nimetön kirjoitti...

Hemmetin hyvä kirjoitus. Vaimo ei oikein tykännyt, kun teippasin sen jääkaapin oveen.

Kateeksi käy, jos sulla on asiat kotona noin. Meillä tulee vähän väliä napinaa jostain hemmetin imurointivuoroista ja roskapusseista.

Tällaista lisää!

Nimetön kirjoitti...

Sami, seitsemän, tai siis nyt jo kahdeksan kommenttia blogiin. Olet selvästi saanut kansanliikkeen aikaiseksi. Ennen vaadittiin 10 000 ihmistä kadulle, nykyään riittää 5 nettiin.

Näitä lisää, niin ei lopu keskustelunaiheet kotona.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Ei kai tässä mitään kansanliikettä kukaan aja takaa. Onhan noita kommentteja laskettu kymmenissäkin.

Ei myöskään ole tarkoitus aiheuttaa perheriitoja. Jos minä tai meillä toimitaan näin, se ei tarkoita että muuallakin pitäisi toimia niin.

Olen vain ollut aina sitä mieltä, että kannattaa jatkaa matkaa jos tarvitsee riidellä tiskivuoroista, kun on olemassa ihan oikeitakin asioita joista riidellä. Jos siis on pakko riidellä.

Old school -työnjako on mielestäni ihan ok. Meilläkin oli äiti kotona, vaikka hoitikin samalla muidenkin lapsia. Se oli ihan mukavaa ja tasapainoista.

Karhuherralle kiitoksia, jos on sormet käyneet hunajapurkilla asian suhteen. Kirjoittamisesta, varsinkin julkisesti tarjottavaksi, on uskomatonta hyötyä omaan tekemiseen. Ajatukset selvenevät monen kirjoituksen myötä.

Tekemällä tosiaan oppii. Karhuherran sanavarastoa ja kielenkäänteitä luen ihaillen.

Nimetön kirjoitti...

Tasa-arvo ei tule ilmaiseksi. Naisten sydänsairaudet, henkiset loppuunpalamiset ja muut "miesten taudit" on tilastojen mukaan nousussa samassa tahdissa kuin naisten rooli työelämässä.

Mutta tähän on tulossa korjausta. Pohjois-Amerikassa on jo nähtävissä nuorten keskuudessa trendiä, että nuorten tyttöjen haaveena alkaa taas olla vaimon ja äidin rooliin "tyytyminen".

Monet näistä tytöistä saattaa olla uranaisten lapsia ja haluavat itse jotain muuta kuin TV dinners ja neljän päivän kesälomia.

Sykleissähän tämä elämä yleensä menee, vaikka maailma koko ajan "kehittyykin". Odotan mielenkiinnolla, miltä kaikki näyttää, kun täytän 110 vuotta.

Nimetön kirjoitti...

Enpä lukenut Aamusetiä, mutta palaan aina tasaisin väliajoin lukemaan tänne blogiasi. En palaisi jos se olisi ihan paskaa. Tunnen sinut nuoruudesta, minusta olet muuttunut, nuorena olit aika kilpailuhenkinen ja röyhkeä - ehkä pitää olla jos haluaa menestyä. Mitäs itse ajattelet, kun kerran monia asioita nyttemmin funtsit ? Vähän mietityttää olisitko siinä missä nyt olet ilman muiden steikkaamista? Mutta mitäs noista, pitkässä juoksussa olet kuitenkin kaiketi pärjännyt hyvin ja omin avuin. Kerro lisää havaintojasi amerikan oloista - niitä on mukava lukea. Kiitos.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Mitä? Enkö muka ole enää röyhkeä ja kilpailuhenkinen? Täytyykin skarpata, jos olen laimentunut.

En ole koskaan ajatellut olleeni nuorena röyhkeä. Olin ujo omine ongelmineni. Pelkäsin ja jännitin ihan julmetusti eri asioita. Voittaminen on toki aina ollut mukavaa.

Kiitoksia, että viitsit palata lukemaan näitä aivomyrskyjä. Katsotaan jos vaikka palaamme nuoruuden fobioihin jossakin vaiheessa. Amerikan raittia tallataan varmasti jatkossakin.

P.S. Mitä tarkoittaa steikkaaminen?

Nimetön kirjoitti...

Kyrö päivän Ilta-Sanomissa naisten viestijoukkueen riidoista:

"Naisten kanssa on aina vaikeaa."

Nimetön kirjoitti...

Entä saako vasaroida, kairata, remontoida, kaivaa metristä ojaa ja vaihtaa auton renkaat, jos haluaa ja jos on nainen?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Miksi ei?

Meillä ei tee niitä hommia, koska ne kuuluvat minulle.

Jos asuisin vaikka automekaanikon kanssa, olisi ehkä luonnollista että hän hoitaisi auton, jos töitään haluaisi kotona tehdä.

Kyse on ensisijaisesti halusta ja taidoista. Jos toinen osapuoli on jossain toista parempi, miksi hän ei silloin voisi hoitaa kyseisen tontin automaattisesti?

Näin minä ajattelen.

Hoidan muuten meillä yhden perinteisen "naistenhomman", pyykit. Siihen on oma syynsä...

Nimetön kirjoitti...

Löysin tänne Googlen kautta.

Tajuttoman hyvä kirjoitus.