Sivusin tätä aihetta jo viime kesänä, Arki kuin lomaa -bloggauksessa. Juhannuksen jälkeen kaikki kysyvät toisiltaan aina samaa asiaa, Koska jäät lomalle? On välillä hauska seurata ihmisten ilmeitä, kun vastaan, että En pidä koskaan kesällä lomaa.
Kaikki odottavat tietysti jotain muuta vastausta. Ihminen jää välillä hölmistyneenä tuijottamaan, kun kerron, että en tosiaan pidä kesällä lomaa. Ilme on usein niin hölmistynyt, että itselle tulee sellainen olo, että nyt pitää hieman selittää.
Joku voi vielä vastata tuohon hauskaisasti, että Eihän yrittäjällä ole mitään lomaa. Siinä hän on tavallaan oikeassa. Minähän en voi pitää lomaa, koska en koe olevani edes töissä. Uunollakin tuli taannoin tenkkapoo, kun piti pitää lomaa, vaikka ei ollut edes ollut töissä.
Kun tuohonkin vielä vastaa, että Se ei ole syy, vaan minusta on mukavaa olla töissä kesällä, kuulija hölmistyy entistä enemmän ja jopa pysähtyy, vaikka hänellä olisi ollut mihin tahansa kiire. Nythän tuo kaveri puhuu ihan pehmeitä. Kuka nyt kesällä haluaa olla töissä?
Minä oikeasti nautin olla kesällä töissä. Silloin saa kaikessa rauhassa tehdä niitä omia töitään. Kukaan ei soita. Kukaan ei tule esittelemään mitään. Kaikki sähköposti, mitä tulee, menee suodattimen kautta suoraan roskikseen. Mihinkään ei tarvitse vastata. Mihinkään ei voi olla yhteydessä. Kukaan ei ole kiinnostunut sinun tekemisistäsi tai edes olemassa olostasi.
Kaikki muut ovat lomalla. Lomalla samaan aikaan, samassa paikassa, samoissa jonoissa, samoissa ruuhkissa ja maksavat siitä lomailusta vielä kaikkein kalleinta hintaa. Kaikki lomaan liittyvät hinnathan pompsahti just kesäkuun alussa ja ne laskevat taas syyskuun alussa. Tästä samasta asiasta kerrotaan myös 4-tunnin työviikko - kirjassa, jonka suosittelen lukemaan.
Kuntokeskuksen happy hour alkaa taas elokuun puolessa välissä, jolloin moni tämän alan yrittäjäkin vääntäytyy työpöytänsä ääreen ja huomaa, että pitäisi koko tuleva talvi suunnitella markkinointineen, samalla kun on kuukauden meilit ja muut tärkeät asiat hoitamatta. Menee muuten vielä syyskuun loppuun asti, ennen kuin kannattaa olla yhteenkään kuntokeskusyrittäjään yhteydessä. He ovat lomansa jälkeen yötä myöden töissä, eivätkä ehdi keskittymään mihinkään ylimääräiseen.
Minun suosikkiajankohdat lomille ovat marraskuu ja maalis-huhtikuun vaihde, riippuen vähän pääsiäisen ajankohdasta. Esimerkiksi marraskuussa pääsee majoittumaan melkein mihin päin maailmaa tahansa, kaikkein halvimmalla. Lennotkin ovat usein tuohon aikaan kaikkein edullisimmat. Hotellit ovat puolityhjiä. Turistirysissä ei ole juuri kukaan. Hinnat ovat kohdallaan. Tuolloin saa ylivoimaisesti eniten rahalleen vastinetta.
Kun on kesällä töissä ja muiden lomien vuoksi ei ole juurikaan sidottu mihinkään aikatauluihin, voi jäädä aamulla kotiin, jos on kaunis ilma tai voi lähteä iltapäivällä mökille, vastaavasta syystä. Työ on huomattavasti vapaampaa, koska saa pitää aikataulun kokonaan itsellään.
Ensi viikolla taitaa olla kaikkein eniten suomalaisia lomalla. Kun ensi viikolla seisot jossakin lomaruuhkassa tai -jonossa, muista tämä teksti ja pohdi, josko sinäkin olisit lomalla muulloin kuin kesällä. En titenkään toivo, että kaikki lomailevat jatkossa marraskuussa, koska silloin oma hyötyni tuosta ajankohdasta katoaa...
BTW Ruisrock alkaa huomenna. Tässä minun must see -listani:
Perjantaina Sonata Arctica ja Nightwish (ja ehkä Amorphis).
Lauantaina HIM, Hanoi Rocks ja The 69 Eyes.
Sunnuntaina öööö, mikä nyt sattuu kohdalle...
8 kommenttia:
I say!
Täysin samaa mieltä. Mä tosin olen ollut töissä vasta niin vähän aikaa, että en kovin pitkällä kokemuksella voi vielä kannattaa ajatusta. Ja meillä on kesäkuukausina tunnin lyhyempi työaika, pääsen siis kotiin jo puoli kolmelta. Illan aikana meinaa ehtiä jo tylsistymään...
Ja kyllä sinne etelään on mun mielestä kivempi lähteä loskan keskeltä, kuin täältä Suomen kesän keskeltä. Mikä järki siinä on - täällä on 23 astetta, ja jossain Kreikassa 34 varjossa? Kumpi on mukavampaa?
Ja kun lähdet etelään loskan keskeltä, sinun on helppo delegoida omat hommat jollekin, joka jää kärvistelemään loskan keskelle.
Voit siis tulla loman jälkeen, ylimääräisistä rästitöistä tyhjän työpöydän ääreen, hyvin levänneenä.
Kesällä delegointi on hankalampaa, kun kaikki muutkin ovat lomalla.
Tietysti, voihan käydä niinkin, että jos jäät kesällä töihin, joudut tekemään kaikkien muiden "kesätyöt"...
Olen täsmälleen samaa mieltä. Ei kesällä mitään lomaa tartte pitää. Se johtuu tosin osin siitä, että minulla ei uuden työsuhteen myötä ole päivääkään lomaa... Mutta muutoin olen samaa mieltä siitä, että kesä on mukavaa aikaa työnteolle, iltaisinkin riittää valoa muihin rientoihin, hommia saa tehtyä ja kun toisenlainen fiilis sattuu päälle, kesällä on usein myös vähän rauhallisempaa työmaalla.
Sunnuntain rokeista suosittelen lämpimästi ainakin Interpolia. Ja Kent ei petä ikinä. Ja jatkokemuille sitten tietty Klubille, jossa jumalainen Saul Williams aamuyön tahdit.
En tunne blogistiamme henkilökohtaisesti, enkä siis tiedä hänen toimintatapojaan, mutta muutamat tuntemani yrittäjät harrastavat myös tätä "En pidä kesällä lomaa" -teemaa. Ja heidän kohdallaan olen tehnyt joitakin havaintoja.
Käytännössä se lomattomuus siis tarkoittaa sitä, että aurinkoisena perjantaina (kuten esim. tänään) ollaan töissä aamupäivällä muutama tunti, ja sitten lähdetään mökille tai johonkin kesätapahtumaan, ja palkolliset jäävät pyörittämään puljua.
Muutenkin kesäaikaan tulemiset ja menemiset ovat venyvä käsite, eli yrittäjä saattaa piipahtaa joinakin iltapäivinä töissä selaamassa postin, mutta lomaa hän ei kuitenkaan pidä. Hänellä vaan on parempaa tekemistä muualla kuin töissä.
Loma tai vapaa on siis yrittäjälle ja palkatulle työntekijälle eri asia. Päivä, jona ei tulla töihin on palkolliselle lomaa, mutta yrittäjälle välttämättä ei.
Niin, tuo lomahan on jo pelkästään työsuhdelain mukaan täysin eri yrittäjällä ja palkollisella.
Palkollisenhan on pakko pitää lomaa lain määräämän ajan, kun taas yrittäjällä ei ole pakkoa eikä välttämättä myöskään mahdollisuutta pitää lomaa.
Työaikalaki tai vuosilomalaki ei paljon yrittäjää auta.
Aika moni palkollinenkin pystyy kuitenkin itse määrittelemään, milloin hän sen vuotuisan viisiviikkoisen pitää. Silloin voi miettiä, josko sen pitäisi muulloin kuin muut.
Mutta juuri tuota "lomattomuutta" jonka edellinen kirjoittaja mainitsi, tarkoitan. Kauniina päivänä käydään avaamassa postit ja tekemässä tarpeeliset duunit ja ne mitä voi siirtää, siirretään sadepäivälle ja tehdään silloin pidempi päivä.
Ei kannata erehtyä luulemaan, että auringonpaiste paistaisi nuo työt pois. Jossain vaiheesa ne on joka tapauksessa tehtävä. Yrittäjä tekee ne pitkät työpäivätkin ilman ylityökorvauksia.
Aika harva minunkaan työntekijöistäni näkee minua täällä puolenyön aikaan. Ei siksi, ettenkö minä olisi täällä toimistossa, vaan siksi, että he ovat olleet kotona jo pienen tovin...
Niin...loman voi myös tahallisesti siirtää "oikean" kesälomakauden jälkeen pidettäväksi, jos kesä on kiireisintä aikaa töissä, kuten esim meikäläisellä :)
Jos loma alkaa vasta viikolla 34, niin tässä ehtii vielä tuhat ja yksi hommaa hoidella ja sitten onkin paljon kivempi jäädä lomille kun "kaikki" tärkeet hommat on pulkassa :)
BTW: voitko Sami laittaa päässä pyörii nyt kohtaan jonkun mukavan Petshopboysin biisin ;)
Ranskalaiset lomailee eniten, amerikkalaiset vähiten. Juuri nyt molempien maiden talous on takamuksillaan, joten pyrkikäämme lomailemaan vähemmän ja enemmän kuin edellä mainitut.
Olen yksityisyrittäjä, joten mulla ei ole milloinkaan lomaa, mutta mulla on tavallaan vapaa homma.
Olen välillä kateellinen ihmisille, joilla on mahdollisuus lähteä työpaikalta joka päivä työt sinne jättäen, minkä lisäksi sen loman ajaksi hommat kuukaudeksi unohtaa.
Olisi mahtavaa.
Mutta samaan aikaan moni em. työn tekijä kadehtii mun työtä. Työajat joustavia, matkoja hienoihin paikkoihin jne.
Kai se niin menee, että lätyllä on kaksi puolta, vaikka kuinka ohkaiseksi sen kaulisi.
Viimeisin lomani on 19 vuoden takaa, mutta olen kyllä käynyt monta kertaa paikoissa, missä ihmiset lomailevat. Ilta rantabulevardilla hyvässä seurassa on sekin jotain, vaikka päivä on töitä paiskittu.
Lähetä kommentti