Yrityksen budjetin laatiminen on monelle yrittäjälle, ja jopa taloushallinnon ammattilaiselle, ylivoimainen tehtävä. Siitä tulee helposti ylivoimainen, kun ei hyväksytä totuuksia ja pidetä sitä budjettia yksinkertaisena.
Meidän tilikautemme M&M Kuntotalossa päättyy kesäkuun loppuun. Tulemme pysymään aika hyvin vuosi sitten laatimassani budjetissa. Viimeisen kuukausiajon jälkeen olemme liikevaihdossa 0,5% jäljessä budjettia, mutta olemme kuluttaneet 4,1% budjetoitua vähemmän. Tulos tullee olemaan siis budjetoitua parempi. Laadin parhaillaan budjettia seuraavaksi tilikaudeksi, joten ehkä siksi tämä aihe tällä kertaa.
Budjetin laatiminenhan on todellisuudessa aika helppoa, jos on käytettävissä aikaisempien vuosien kirjanpito ja osaa pitää tunteet sivussa. Uuden yrityksen budjettia laadittaessa virheet ovat helposti ymmärrettävissä, koska sitä uutena yrittäjänä helposti yliarvio tulot ja aliarvio menot.
Budjetissahan on pohjimmiltaan kyse kulutuksesta ja säästämisestä sekä tulojen arvioinnista. Talousarviot perustuvat usein pelkkiin arvauksiin, siis mutuun, jolloin juuri nuo todelliset vaikuttimet unohtuvat.
Valtaosa talousarvioista on liian optimaalisia. Useimmin kuulee, että budjetti ylitettiin kuin alitettiin tai edes että siinä budjetissa pysyttiin.
Budjetin laatijan tehtävä on usein "huijata" rahoittajalta tai kassanvartijalta mahdollisimman paljon rahaa. Ehkä budjetoinnissa on silti helpompi pyytää anteeksi kuin lupaa, jonka vuoksi budjetteja ylitetään. Harva projekti kuitenkaan kaatuu siihen, että budjettiin varatut rahat loppuivat kesken. Yleensä rahoittaja kaivaa taskuaan hieman syvemmältä ja ihmettelee, miksi budjetti petti.
Budjetin laatimisen vähimmäistavoite pitää aina olla se, että siinä pysytään. Tästä huolimatta pitäisi jo talousarviota laadittaessa osata huomioida se, että budjetti voi pettää. Tuo pitäisi olla ensimmäisenä mielessä, kun budjetin lukuja alkaa pyörittämään. Tuon takia budjettia pitäisi myös seurata, vähintään kuukausitasolla, jotta pystytään reagoimaan mahdollisimman nopeasti mahdollisiin yllättäviin kulujen nousuihin.
Talousarviossa on joka tapauksessa kyse arvioista, ei tiedoista, vaikka olisikin jo kokemusta kassavirrasta jo monen vuoden ajalta.
Kun jokin kohta ei suju budjetoidusti, pitäisi olla valmiudet muuttaa budjettia siten, että sen lopputulos ei kuitenkaan muutu. Budjetin tulee olla joustava ja samalla totuudenmukainen.
Jos esimerkiksi tulot jäävät selkeästi budjetoidusta, pitäisi tuo mahdollisuus olla huomioitu jo budjettia laadittaessa. Tällöin voidaan leikata kustannuksia ennalta suunnitellusta kohdasta. Mikäli budjetti ei salli lainkaan tulojen yllättävää laskua, joudutaan yleensä käymään jonkun taskulla.
Olennaista budjetin seurannassa on tietysti kassavirran seuraaminen. Tulojen lasku näkyy yleensä ensimmäisenä kassavirrassa, kun ei pysty maksamaan laskuja. Viimeistään tässä vaiheessa pitää kaivaa budjetti esiin ja katsoa, mistä kohtaa niitä kuluja piti leikata.
Talousraviota tehdessä kannattaa aina hieman liioitella kuluja ja aliarvioida odotettua tuottoa. Uusi yrittäjä tekee yleensä nimen omaan toisin päin ja juuri usein sen vuoksi uudet yritykset kaatuvat. Budjetin paikkansapitävyys on sekä tulojen että kulujenkin suhteen yksi suurimmista pienyritysten selviämistä ja menestymistä rajoittavista uhkatekijöistä.
Valtaosa menestyneistä yrityksistä on ruopinut pohjaa. Tuolloin on ollut pakotettu tarkistamaan budjettia ja tinkimään kaikista turhista kuluista. Kuluja pystyy aina karsimaan. Osa budjetissa olevista kuluista on siellä vain ja ainoastaan virheellisen mutun vuoksi.
Menestystä ei aina takaa ne suuret tulot, vaan useimmin menestyksen ratkaisee ne pienet menot ja asianmukaisesti laadittu budjetti...
BTW On taas se aika, kun saa mielenkiinnolla seurata, miten lätkässä onnistutaan pysymään budjeteissa. Turussa mentiin yli miljoonan edestä sivuun oletetusta nollatuloksesta. Porissakin taputeltiin 111t euroa sivuun tuosta jääkiekossa muodissa olevasta nollatuloksesta. Tappara taputteli plussaa 42t euroa, joka on kunnioitettavat 500t euroa parempi kuin viime vuonna. Siellä on tehty jotain eri tavalla. Muista en vielä tiedä. Jypin panostusten vaikutusta liiketoiminnan tulokseen odottelen mielenkiinnolla...
41 kommenttia:
Tepsin viime kauden tulobudjetti oli laadittu jopa lapsellisesti, kun yleisötavoitteena oli TASAN sama lukema kuin vuotta aiemmin, muistaakseni 6441.
Tuo ykkönen perässä oli sitä lapsellisuutta. Koko lukema oli taas epärealistinen, sillä miten kukaan voi olettaa ihmisiä saapuvan katsomaan saman verran, kun a)brändi on negatiivisessa kierteessä ja b)tuleva joukkue on täysin tuntematon???
Eihän moista mahdollisuutta tarvitse ajatuksista unohtaa, mutta näin positiivinen ajatus budjettiin on veren kaivamista nenästä.
Tepsi budjetoi myös samat yhteistyölukemat kuin edellisellä kaudella, eikä niitä saavuttanut. Pitää muistaa yksi merkittävä asia: TPS ei päässyt lähellekään kaudelle 2006-7 budjetoimaansa määrää yhteistyösopimuksissa!!!
Kun kaudelle 2007-8 laitetaan sama tavoite, mistä jäätiin edellisellä kaudella yli 400.000 euroa, niin onhan se jo puhdas vitsi.
Sutela sanoi, että yritysmyynnissä ylitettiin edellisen kauden tulos, mikä voi pitää jopa paikkaansa, mutta tulos ei silti yltänyt budjetoituun.
Eri palstoilla ollaan kommentoitu ja uskottu Sutelan kommentteja "alasajoista", mutta tämä on pelkkää sanahelinää. Tepsi teki tuon miljoonan tappion ihan puhtaasti rahaa sisään-rahaa ulos hommana.
Jos jotain kirjanpidollista kikkailua on käytetty, niin se on tehty toiseen suuntaan - näyttämään tulos paremmalta kuin se todella oli.
1.2M on se oikea lukema ja sen julkistaminen olisi ollut kova isku Ruissalon "uskottavuudelle".
Toivottavasti Tepsin nollatulosbudjetti ensi kaudelle on realistinen. Epäilen sen olevan, koska Sutela sanoi nollatuloksen syntyvän kaiken mennessä nappiin.
Sami juuri kirjoitti ansioituneesti, että budjetissa kannattaa hieman yliampua menoja ja aliarvioida tuloja. Se ei ole mitään "nappiin osumista", kuten Tepsin suunnitelmissa.
Suurena ongelmana organisaation tervehdyttämisessä on ollut nämä (toki pakolliset) osakeannit. Vaikka niistä on puhuttu suunnattuina anteina, niin suuntaus on ollut aivan liian laaja.
Nyt kukaan sijoittajista ei oikeasti omistaa seuraa, joten sisään heitetyt 2M euroa on ollut operatiiviselle johdolle käytännössä tuloja.
Kukaan ei ole vastuussa. Kun Jokereissa tehdään tappiota, niin Hjallis ja Chapelle sillä yli 50% omistuksellaan ovat heti vaatimassa ja tekemässä asioille jotain.
Jyväskylässä Seppänen on samassa asemassa. Turussa miljoonan tappioon ei puutu tavallaan kukaan, koska kenelläkään ei ole sitä nuijaa.
Ei ole isännän ääntä ja tällä hetkellä vangit pitää vankilaa hallussaan.
Mitä Tapparassa on tehty eri tavalla, kun kelkka on kääntynyt lähes puoli miljoonaa?
Kertokaa joku, koska minua ihan oikeasti kiinnosta kaikki tarinat, joissa on tehty täyskäännös. Lähetä tarinaa vaikka meilillä, jos et täällä kehtaa/voi kertoa...
Puoli miljoonaa on noissa liikevaihdoissa ihan käsittämätön käännös, josta pitää nostaa hattua korkealle.
Ässätkin saivat liikevaihtoa nostettua kiitettävästi, vaikka housuihin valuikin, mutta tuon pystyy vielä siivoamaan.
Tappara toimi loppujen lopuksi aivan normaalisti. Pudottivat kuluja (pelaaja+muut kulut) joillakin sadoillatuhansilla, kuten Tepsikin.
Tämän lisäksi tuli se nappiin osunut suoritus eli joukkue oli runkosarjassa nelonen ja sai lopulta pronssia. Tuloja tuli siis jonkin verran enemmän kuin budjetoitiin.
Jos Tepsi olisi hoitanut budjetoinnin oikein, niin uutta miljoonaa ei housuihin olisi tullut.
Pitää muistaa, että Tepsi leikkasi menoja Sutelan mukaan (ok, mikä on totuus?) 900.000 eurolla, joten leikkuri oli suurempi kuin Tampereella. Ikävä kyllä oli paljon enemmän leikattavaakin.
Tepsin ongelmana on edelleen myös jääkiekko-osaaminen. Kun vertaa Tapparan rosteria ja Tepsin rosteria, niin kuka uskoo pelaajabudjetin olevan saman?
Leinonen ei suostunut maksamaan Venäläiselle, Tepsi suostui. Leinonen ei suostunut maksamaan Laineelle, Tepsi suostui.
Leinonen hankki HIFK:sta Enlundin ja Jokereista Lehterän. Tepsi hankki samalla hinnalla Ramstedtin HIFK:sta ja Erkinjuntin Kajaanista.
Jyp ei halunnut maksaa Filppulalle ja Hannukselle, koska sijoittivat pelimerkkejään Malmivaaraan ja Välivaaraan. Valintoja, valintoja.
Jos Sepon kertoma lähes miltsin kulujen leikkaus olisi totta, niin nyt katosi teoriassa 500.000 euroa enemmän rahaa johonkin, kuin viime kaudella. Viime vuonna -1.4M. Kuluja pois 900.000 jolloin tulos samalla liikevaihdolla olisi ollut -500.000. Jos myynti laski 200.000, tuloksen olisi pitänyt olla -700.000. Tuo budjetti heittää ja joku puhuu pehmeitä. Oudointa on se, että kukaan noin isosta omistajapohjasta ei tunnu olevan yhtään kiinnostunut, kuka heidän pöydästään syö. Taitavat vain uskoa kaiken heprean jonka seuran johto suoltaa.
Aikaisemmin jo sanottiin, että paskaa on puhuttu, joten se on fakta. Numerot pahoja, mutta niistä tietää vain Ruissalo.
Mutta viimeisen kommentoijan viimeinen kommentti on hyvä. Tai väärässä.
Jostain olisi lukevani, että seuran suurin yksittäinen omistaja - Miikka Kiprusoff - EI HALUNNUT edustajaa hallitukseen. Näin muistan Sepon sanoneen (TS?).
Haiseeko tässä mikään?
Ainakin viikon vanha silakka, mutta myös aito paska. Valitse omasi.
Tuota Tapparan hyvää tulosta ei varmaankaan pysty pelkästään selittämään hyvällä menestyksellä. Taustalla on varmasti tehty oikeita asioita, joista olisi kiva kuulla, mitä ne korjaavat liikkeet ovat oikeasti olleet.
Tappara on hyvä esimerkki siitä, että menestyvän joukkueen voi rakentaa pienemmälläkin budjetilla. Kuten tuo Anonyymi tuossa aikaisemmin kirjoitti, kyse on vain oikeista valinnoista.
Ässät taas on hyvä esimerkki siitä, että pelaajabudjetin kasvattaminen 500t eurolla ei tuonutkaan lisätuottoa, vaan talous meni yli satkun kuralle. Valintoja nämäkin.
Näin nopeasti ajateltuna, blogin otsikon aiheeseen liittyen, jääkiekkojoukkueen budjetti tulisi laatia ilman mahdollista pääsyä pleijareihin.
Tuota "nappisuoritusta" ei saisi budjetoida lainkaan, edes mihinkään varjobudjetiin, vaan budjettiin laaditut tulot koskevat vain runkosarjaa ja niillä pelimerkeillä pelataan.
Tuntuu, että jääkiekon ei ole tarkoituskaan tuottaa voittoa, koska kaikki seurat hakevat aina nollatulosta, vuosi vuoden perään, eikä pääse edes siihen. Miksi nollatulos on jääkiekossa nappisuoritus?
En yhtään ihmettele, että monessa foorumissa ihmetellään jääkiekkojoukkueiden taloudenhallintataitoja, koska pääsääntöisesti joukkueet maalaavat julkisuuteen yltiöpositiivisia näkymiä, jotka eivät kuitenkaan koskaan toteudu.
Nöyryys lukuja kohtaan puuttuu kokonaan. Luvut eivät koskaan valehtele, mutta kovin moni on niitä valmis selittelemään ja selitykset on selityksiä. Luvut saa näyttämään huonommilta tai paremmilta, mutta todelliset luvut eivät kuitenkaan koskaan valehtele.
Sisälsikö se Tapparan budjetti mitalipelit vai oliko se vain positiivinen yllätys? TPS:n Kuluja ei leikattu 900k, vaan budjettia! Uskomatonta potaskan jauhamista TPS:n taloustilanteesta muilta anonyymeiltä.
Näyttää siltä, että tulostietojen julkistus on aiheuttanut monessa henkilössä pahaa oloa. Amatöörien syiden ja seurauksien arvailu on kuitenkin kaukana todellisuudesta.
Monesta lähteestä voi huomata sen, että hankala hallitilanne aiheuttaa suurimmat ongelmat seuran taloudessa. Jos vielä muistelee sitä, kuka hallin omistaa (kaupunki) ja sitä mihin suurin rasite 1,8 miljoonan euron liikevaihdolla pyörivästä Turkuhallista tulee (kaupungille), niin kuka vielä uskoo sellaiseen poliittiseen konsensukseen, tällä talouspohjalla olevalla kaupungilla, jolla saadaan subventoitua vielä lisää rahaa hallin pyörittämiseen?
No mistä se raha sitten tulee? Niin, no kuka se olikaan se hallin pääkäyttäjä? Kyllä! Laskun maksaa HC TPS. Näkeehän sen jo vanha puusilmäkin.
"TPS:n Kuluja ei leikattu 900k, vaan budjettia!"
Nyt meni ohi... Budjetti on talousarvio, jossa tulot suhteutetaan kuluihin ja katsotaan, mitä jää viivan alle. Budjetti pitää siis sisällään kulut ja tuotot.
Jos nyt budjettia on leikattu, tarkoittaako se, että tuottoennustetta on alennettu 900t euroa vai kuluennustetta on alennettu 900t euroa?
Jos tuottoa on alennettu, on pitänyt alentaa myös kuluja vastaava määrä, koska muuten tehtäisiin jo budjetissa tuo 900t euroa lisää tappiota.
Hankala hallitilanne on kiinteä kulu, joka on helppo budjetoida, jos sopimus on voimassa halliyhtiön kanssa. Se ei ole tuolloin mikään yllättävä kulu, joka selittäisi sen, miksi budjetti petti.
Jos hallivuokra nousisi vaikka 50% kesken kauden, tuo olisi yllätys, joka voisi aiheuttaa budjetin pettämisen.
Myynnin lasku voi olla yllättävä seikka, joka aiheuttaa budjetin pettämisen, mutta yksikään kiinteä kulu tai jatkuva sopimusvelvoite ei ole selitys sille, että budjetissa ei pysytä, oli liiketoiminta mikä tahansa.
En usko, että tulostietojen julkisuus aiheuttaa kenessäkään asianosattomassa pahaa oloa. Ehkä niiden tulostietojen poikkeuksellinen käsittelytapa julkisuudessa aiheuttaa kiinnostusta, koska tuote sinällään on kiinnostava ja sen haluttaisiin menestyvän Turussa, myös taloudellisesti.
Viittaan tuohon Samin kommenttiin, että jääkiekkojoukkueen budjetti tulisi kasata ilman mahdollisia pleijarituloja. Totta tämäkin, mutta asialla on myös kääntöpuoli. Urheilubisneksessä menestys ja talous nojautuvat vahvasti toisiinsa. Jos toinen kusee, niin suurella todennäköisyydellä kusee toinenkin. Pitää siis löytää balanssi. Jos et laske budjettiin pleijarituloja, niin se tarkoittaa menopuolen satsauksiin parin huippupelaajan aukkoa. Jos taas uskot pienellä riskillä jatkopaikkaan, niin budjettiin mahtuu nuo pari pelaajaa, jotka saattavat tämän päivän liigassa olla se erottava tekijä jatkoonmenijöitä ratkottaessa. Eli kannattaako satsata pienellä riskillä, jos se antaa huomattavasti paremmat edellytykset päästä pudotuspeleihin ja isoihin rahoihin käsiksi? Vai pelata varman päälle ja huomata, että materiaali ei riittänyt. Budjetissa toki pysyttiin, mutta pudotuspelit jäivät haaveiksi. Ainoa oikea tie esim. Tepsillä on satsata pelaajiin, jolloin automaattisesti saadaan sisään myös maksavaa yleisöä ja sponsorituloja. Ilman omaa uskoa PO-paikasta olet ikuisesti sijoja 10-13 kahmiva nollatuloksen HMV-jengi.
Ymmärrän toki, mitä tarkoitat budjetin kasaamisella. On pelattava varman päälle, jotta yllätykset eivät kaada venettä tai ettei ilmaa lasketa budjettiin. Urheilussa tämä vanha kaava ei aina vain toimi juuri näin. Siksi Urheilubisnes on monille ulkopuolelta tulleille bisnesosaajille karu yllätys.
Kuten sanottua, JYP:n tulos kiinnostaa. Siinä nähdään kannattiko riski vai olisiko pitänyt laskea varman päälle. Vaikka yksittäistapaus onkin...
"Nyt meni ohi... " Niin, budjetti pitää sisällään menot ja tulot. Jos siis budjettia on leikattu 900k, niin onko silloin budjetoitu väärin tai onko rahaa kadonnut mihinkään? Tällaiset johtopäätökset ovat aivan turhia johtopäätöksiä, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa.
Mitä tulee hallibisnekseen, niin hallin kulujen budjetointi tai budjetissa pysyminen ei liene ongelma. Ongelma on hallin kulujen suuruus. Sutelan mukaan Turussa pelaaminen on Kalliimpaa kuin muualla (http://www.turunsanomat.fi/urheilu/?ts=1,3:1006:0:0,4:6:0:1:2007-09-08,104:6:484320,1:0:0:0:0:0:).
Tottakai TPS:iin intohimoisesti suhtautuvat henkilöt ovat kiinnostuneita myös tulostiedoista. Se ei vaan mene meikäläisen kaaliin, että minkä ihmeen takia pitää itseisarvoisesti spekuloida pessimistisesti ilman rakentavuutta. Jos seuran pyörittäminen olisi niin yksinkertaista, kuin muutama anonyymi antaa ymmärtää, niin ongelmia ei enää olisi. Tai sitten amatööreillä (en siis tarkoita hra kuntotaloa) on vaan paha olo.
"Budjetissa toki pysyttiin, mutta pudotuspelit jäivät haaveiksi."
Niin, tuohan on se perimmäinen ongelman ydin. Onko vaaka enemmän urheilun puolella vaiko tuottavan toiminnan puolella?
Urheiluun kallistuva puhuu aina urheilubisneksestä, jolla on helppo selittää kaikkia alan ongelmia. Urheilubisnes ei kuitenkaan ole todellisuudessa juurikaan erilainen kuin mikään muukaan vapaa-ajan toimiala.
Oli sitten elokuvateatteri tai kuntosali tai jokin muu halli, vuokrat ovat olemassa ja henkilökuntaa tarvitaan. Ne ovat niitä suurimpia kulueriä, joka tapauksessa. Ja väkeä pitää saada halliin sisälle.
En tunne jääkiekkoa kovinkaan hyvin bisneksenä, vaan tulkitsen sitä pääsääntöisesti palvelua käyttävän silmin. Varmasti moni jääkiekkoon sekaantuva, muun liiketoiminnan ammattilainen joutuu vaikeuksiin, mutta se johtunee usein siitä muutosvastarinnasta, johon hän joutuu.
Miten joku voi tietää jääkiekosta bisneksenä, jos ei tiedä itse jääkiekosta mitään, on aika yleinen käsitys jääkiekko- ja urheilupiireissä yleensäkin.
Jääkiekkojoukkueen hyvä taloudenhoito ei kuitenkaan nähdäkseni tarvitse jääkiekon, vaan lukujen tuntemista.
Riskit ovat aina suositeltavia, jos ne ovat hallittuja. Tappioitakin voi budjetoida, kun siihen on perusteet ja ne ovat hallinnassa. Se on ihan normaalia liiketoimintaa ja budjetointia, varsinkin jos ollaan kasvuvaiheessa.
Jatkuvien reisille menevien riskien ottaminen on taas pitkällä juoksulla mahdoton kuvio, millä tahansa alalla.
En näe vieläkään hallikuluja muuna kuin selittelynä. Hallikulut saattavat olla muita kaupunkeja suurempia, mutta niillä samoilla kuluilla on tehty myös joskus voittoa. (Ja taas tulee liuta selityksiä, bosmanneista alkaen...)
Jos esimerkiksi vuokra- tai hallikulut ovat korkeat, eikä niistä pysty leikkaamaan, kulujen leikkaaminen tulojen laskiessa pitää tehdä jostain muualta. Se on juuri niin yksinkertaista!
Jos kaikki on jo leikattu, eikä tulorahoitus riitä sittenkään toiminnan pyörittämiseen, kaikenlainen liiketoiminta pitää ajaa alas ja lopettaa.
Asiat ovat monesti erittäin yksinkertaisia. Me ihmiset teemme niistä epäselviä ja hankali, kun meillä on tunteet, joka ohjaa mutua, jonka johdosta emme aina halua uskoa niitä kylmiä numeroita...
Jos Palloseuran hallitus on leikannut budjettia, siis käytettävissä olevia varoja, kaudeksi 07-08 tuon 900k, miten voi olla mahdollista, että toimivan johdon annetaan tehdä yli miljoonan tappio? Tuosta voisi vetää sen amatöörimäisen johtopäätöksen, että toimiva johto tai kassan päällä istuva instanssi ei kunnioita annettuja rajoja lainkaan. Kuten joku osuvasti sanoi, vangit johtavat vankilaa. Eipä niitä budjetteja kunnioiteta muillakaan aloilla. Milloin olet viimeksi kuullut remontista tai muusta rakennusprojektista, joka olisi pysynyt budjetissa?
Palloseuran toiminta on ollut edesvastuutonta jo vuosikausia, koska kukaan ei ole oikeastaan seuraa omistanut.
Ensin oli vain RY, joka on sama kuin jäsenet, jotka antavat kaiken vastuun johtokunnalle. Kukaan ei ole vaatimassa yhtään mitään.
Sitten RY muutetaan OY:ksi, jolloin luulisi jonkun saavan jonkun korvauksen jostain, eikö?
Kukaan ei saanut mitään. Piste.
Nyt käytännössä sama porukka pyörii aitioissa ja juo ilmaista konjakkia ilman, että se oikea omistaja jostain tulisi vihaisena taloudesta kysysmään.
Eihän tämä spedeily lopu ennen kuin omistus on 51% osuudella jonkun asiasta oikeasti kiinnostuneen tahon omistuksessa.
Oikeastaan hauskaa (tai ehkä) lukea fanien kommentteja täällä tai Jatkoajassa jne., kun 99 prosentilla ei ole hajuakaan asioiden todellisesta tilasta.
Kukaan operatiivisesta johdosta ei ole vastuussa mistään tai välitä mistään.
Jos Sutelan, Sjöroosin, Vuoren tai Big Fuc...g Daddyn takamus olisi tulessa, niin homma olisi kunnossa aika nopeaan.
Mutta kun ei kiinnosta, niin tämä spedeily jatkuu aina siihen päivään saakka, kun joku tulee ja ottaa koko paskan haltuunsa.
Muusta voidaan haaveilla. Toivottavasti Hannus välittää maaleista enemmän kuin rusketuksesta tai Berg pystyy pelaamaan 37 minsaa matsissa ilman virheitä.
Tai Laine päättää osoittaa Hantan mussutuksen turhaksi (sopimus muualle kesken kauden, vaikka edelleen odotetaan julkaisua;)
Tämä koko homma on viagrattomien touhua ja jostain syystä se menee yli hilseen kuin_______________.
Jos seurojen johdot löisivät hanskat tiskiin, kun seura tekee tappiota, niin liigassa ei pelaisi enää yhtään seuraa. Onko olemassa yhtään seuraa joka olisi aina tehnyt voitoa? Kaikkien seurojen toimintaan kuuluu iso joukko intohimoisesti asiaan suhtautuvia henkilöitä, jotka tekevät vapaaehtoistyötä, työtä nimelliskorvauksella tai jopa maksavat saadakseen olla mukana. He eroavat vain siinä näistä netissä jeesustelevista vaahtopäistä, että he yrittävät tehdä asian hyväksi jotain jeesustelun sijaan.
Ei siis kukaan mukana oleva anna kaikkien rakastaman instituution upota, vaan sen eteen tehdään töitä. Miten silloin toiminta voi olla edesvastuutonta, jos esim. seuran johto uskoo niin kovasti toimintaansa, että lähtee itse sijoittamaan omaa rahaansa siihen? Ihan vaan "spedeilyn" vuoksiko?
Jääkiekossa menestyminen on pitkälla aikavälillä aaltoliikettä. Välillä ollaan aallonharjalla, välillä pohjalla. Yksikään menestysputki ei ole ikuinen, mutta seura on. Ainakin jos sen eteen tehdään töitä. Jeesustelijoita ei tarvitse kukaan.
Homma paranee, kun lopetetaan spedeilyt.
Ja jääkiekkobisnes on ihan julkista hommaa, joten surkean työn arvosteleminen on kaukana jostain jeesustelusta.
Mikä olisi seuraava suojeluskohde? Poliitikot?
Arvostelu on tarpeetonta, jos se ei ole rakentavaa. Silloin se on pelkkää jeesustelua. Minun puolestani voit jatkaa jeesustelua, varmaan jonkun "speden" mielestä turhiakin jätkiä tarvitaan.
Silloin sinä olet se suojeluskohde.
"Onko olemassa yhtään seuraa joka olisi aina tehnyt voitoa?"
Yhtä hyvin voidaan kysyä, onko olemassa yhtään yritystä, joka olisi tehnyt aina voittoa?
Molempiin voi vastata, että ei niitä ainakaan montaa ole.
Tappioissa ei ole mitään vikaa tai pelättävää, niin kauan kun ne ovat hanskassa. Jos millä tahansa yrityksellä tulee mittavia tappioita monta tilikautta peräkkäin ja kaikki tulevat enemmän tai vähemmän yllättäen, tuota lienee aiheellista ihmetellä.
En tarkoita tässä nyt välttämättä paikallista jääkiekkojoukkuetta, vaan yritän tuoda asiaa esille bloggauksen otsikon mukaisesti ja yleisesti kaikkiin yrityksiin pätevänä.
Jos kyse on medianäkökulmasta julkinen yritys, jollaisena jääkiekkojoukkuetta voidaan pitää, niin nuo talouden ylä- ja varsinkin alamäet kiinnostavat mediaa ja sitä kautta myös kaikkia keskustelupalstoja. Tuon pitäisi olla täysin selkeänä mielessä, myös nettikeskustelujen jeesusteluja ihmettelevillä.
Jos ajatellaan hetki jääkiekkojoukkuetta yrityksenä. Tuo yritys kertoo tilikauden puolessa välissä, että teemme nollatuloksen. Tilikauden päättyessä tulos onkin 20% miinuksella ja selityksenä ovat vanhat rasitteet, niin tuntuuhan se ulkopuoliselta oudolta.
Tuo ulkopuolinen muodostaa näkemyksensä yrityksen viestinnän ja sitä kautta median ja mahdollisesti vielä keskustelupalstojen sisällön pohjalta.
Kaikki lähtee alkuperäisestä yrityksen viestinnästä. Jos siinä on jotain outoa, media tuo sen esille ja sitä kautta se siirtyy keskustelupalstoille, jolloin se on jo vapaata riista. Lumipallo pyörii...
Tämän vuoksi siihen ensimmäiseen viestiin joutuu kiinnittämään poikkeuksellisen paljon huomiota, jos se on sisällöltään jollain muotoa negatiivinen, joka saattaisi lähteä pyörimään lumipallon tavoin.
Kaikkien yritysten menestystarinat ovat pullollaan niitä henkilöitä, jotka eivät lyöneet niitä hanskoja tiskiin, vaan puskivat läpi harmaan kiven ja pistivät omat rahansa ja jopa toimeentulonsa peliin.
Esimerkiksi Marriotin koko johto oli aikoinaan palkatta töissä erittäin pitkän tovin, kun yritystä tekohengitettiin. Se on todellista kulujen leikkaamista ja sitoutumista.
Enemmän on kuitenkin niitä tarinoita, jotka ovat jääneet kertomatta, koska tuo kivi oli liian paksu tai sitä tahtoa ei ollutkaan tarpeeksi.
Einsteinin mielestä suurinta hulluutta on se, että tekee aina kaikki asiat samalla tavalla ja kuitenkin odottaa eri lopputulosta.
Totuus on se, että kuten ihminenkään, mikään yritys ei toimi vuodesta toiseen pelkällä tekohengityksellä. Jossain kohtaa ne sisäelimet pitää pystyä tai uskaltaa vaihtaa tai irrottaa johto seinästä.
Kuka muuten määrittelee, milloin arvostelu on rakentavaa ja milloin se on jeesustelua?
Ruissalossa on spedeilty aika raskaasti, mutta he yrittävät kovasti.
Perälauta on vuotanut jo vuosia, mutta osakeanneilla voidaan aina ostaa lisäaikaa, kunnes spedeily loppuu tai seuran toiminta loppuu.
Tai voihan sitä nähdä asiat toisellakin tavalla. Syy suuriin taloudellisiin tappioihin löytyykin sohvalla löhöävistä kiekkofaneista, jotka eivät tuo rahojaan hallille, kuten lähes 6.000 muuta peli pelin jälkeen.
Myös yritykset ovat syyllisiä, koska eivät tarpeeksi euroja Ruissaloon lähetä.
Myös media on syyllinen, koska eivät osaa uutisoida viimeisen kahden kauden 2.7M euron tappioita rakentavalla tavalla.
Ja edelleen on olemassa sekin mahdollisuus, että Ruissalossa on spedeilty. Aamen loppuun, niin saadaan uskontoakin mukaan. Kenties vika on Jeesuksessa?
Jos seurojen viestintä kiinnostaa, niin meillä näyttää olevan vain yksi seura tässä maassa, TPS. Hunajapurkki näyttää keräävän kaikki kärpäset luokseen ja jokaisella näyttää olevan kommentti maukkaasta saaliista, vaikka jokainen lentää purkille sen ulkopuolelta.
Jos Einstein oli todella tuota mieltä, niin hän olikin yksinkertaisempi kuin luulin. Mitähän satoja toistoja tekevä urheilija olisi tuosta kommentista mieltä tai Ferrarin mekaanikko, joka löytää viidennellä tarkastuskerralla löysän mutterin? No joo, taidan syyllistyä samaan populismiin nyt kuin muutkin. Pointti tässä on kuitenkin, ettei meistä kukaan tiedä miten niitä asioita tehdään, koska ne ovat bisnessalaisuuksia tai ainakin ei-julkisia. Töitä kuitenkin tehdään ja se on h*lvetin hieno asia!
Arvostelu on silloin rakentavaa, kun palaute on perusteltua ja kohdetta kehittävää. Jos palaute on pelkästään arvostelua, niin se ei hyödytä ketään muuta kuin rivimäärää laskevaa kolumnistia.
Tämä 18:51 anonyymi on muuten tyypillinen turha jätkä. Eihän se edes sanonut mitään.
Jos puhutaan normaalista yrityksestä niin, jos yrityksen myynti lahaa perässä ja jää budjetista monta kautta peräkkäin, myynnistä vastuussa oleville näytetään ovea. Kun yrityksen toimari kertoo tulosennusteeksi nollan ja roiskii sen 20 pinnaa metsään, sekin saa lähteä. Siis normaalissa yrityksessä. Lätkässä kaikki on toisin. Suojatyöpaikkojen määrä on valtakunnassa yhä huikea, vaikka jopa kunnatkin ovat pyrkineet niistä eroon, koska ne rasittavat kassaa. Kuinka monta vastuuhenkilöä Palloseuran toimistosta on vaihdettu, huonojen tulosvuosien johdosta? Ainakin Lahdessa tuo taisi toimia.
Palloseurassa lisätään vain väkeä hallitukseen ja toimistoon, eli lisätään kuluja. Pelaajia ja valmentajia on pistetty pihalle. Pelaajien ja valmentajien palkkoja halutaan leikata, mutta onko yhdenkään vastuuhenkilön palkkoja tai palkkioita tai edes edustuskuluja edes ehdotettu leikattavaksi? Siis kuten normaalissa yritysmaailmassa tehdään? Eivät nuo spedeilyn puolustajatkaan kovin rakentavia ehdotuksia näillä palstoilla heittele. Jeesustelevat vain jeesusteluja ja yrittävät puolustautua parhaan kykynsä mukaan, joka on ihan ymmärrettävää.
Täällähän on melkein hanskat pudotettu. Eihän tässä pysy edes mukana...
"Jos seurojen viestintä kiinnostaa, niin meillä näyttää olevan vain yksi seura tässä maassa, TPS."
Lienee hieman vääristynyt mielikuva, siis mutua, johon on syytä hakea vähän lukuja. Tuon mielikuvan tietysti ymmärtää, jos pyörii itse TPS:n asioiden parissa, yötä päivää.
Piti käydä oikein Jatkoajassakin tarkistamassa tilanne. Siellä Palloseuran viestiketjuun on kirjoitettu 36.741 viestiä. Tuota enemmän viestejä on kirjoittettu HIFK:n, Jokerien, Lukon ja Ässien ketjuihin. Vähiten viestejä oli ehkä yllättäen Tapparan ketjussa, 6.192.
Muutkin seurat siis kiinnostavat nettiympäristöä. Itse lueskelen Jatkoaikaa erittäin satunnaisesti. Käyn siellä ehkä kymmenisen kertaa vuodessa, jos joku suosittelee jotain lukemaan, mutta se on ymmärtääkseni suurin jääkiekkoon liittyvä suomenkielinen foorumi.
Olen pitänyt tätä blogia kohta puolitoista vuotta ja olen kirjoittanut tai sivunnut Palloseuraa ainoastaan satunnaisesti, muutamia kertoja. Blogin varsinainen sisältö on ihan jotain muuta ja se myös pysyy sellaisena.
Tätä blogiani luetaan pääsääntöisesti Turusta, 33%, joten on aika luonnollista, että täällä kommentoi Palloseuraa seuraavia, varsinkin jos annan siihen aihetta.
21% lukijoista on pääkaupungista ja ehkä yllättäen 9% on Oulun seudulta. 4% lukijoista tulee Vantaalta ja Tampereelta. Muita paikkakuntia ei kannata edes mainita.
Einsteinin mielipiteitä kannattaa ehkä hieman jopa kunnioittaa. Hän oli oikeassa aika monessa asiassa. Niitä voi lukea ihan vaikka googlaamalla ja vetää niistä sitten omat johtopäätökset hänen yksinkertaisuudestaan.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että moni asia on paljon yksinkertaisempi, kuin mitä me luulemme. Me vain temme niistä hemmetin vaikeita, koska meitä ihmisiä ohjaa pääsääntöisesti tunteet, eivätkä esimerkiksi vaistot, joilla valtaosa "tyhmemmistä" eläimistä tekee päätöksensä.
Palautteesta itsessään olen hieman eri mieltä. On tietysti aina toivottavaa, että asiakaskin kertoisi, mikä mättää, jotta sen voisi korjata, mutta myös palaute, jossa kerrotaan, että jokin ei toimi, antaa myös aihetta ainakin miettiä, olisiko palvelussa tai tuotteessa tai toimintatavassa jotain korjattavaa.
Tuolloin pitää tietysti itse tehdä vähän enemmän töitä ja keksiä se, mikä tai miten puute korjataan. Tuota vastuuta ei voi lykätä kuluttajan niskaan.
Kaikki palaute on aina hyvästä. Ainakin se kertoo sen, että ihmiset ovat kiinnostuneita!
Uskon, että valtaosa jääkiekkoaiheeseen kommentoivia ovat jääkiekon kuluttajia. Voihan noiden anonyymien joukossa olla jopa sisäpiirin henkilöitä, jotka saattavat jopa tietää jotain. Ihmisten vaikuttimista kun ei koskaan tiedä ja sen vuoksi kaikki anonyymit kommentit tulee osata suodattaa. Jos ne koskevat itseään tai omaa tuotettaan ja ovat täysin huuhaata, ne tulee jättää omaan arvoonsa tai yrittää korjata.
Suosittelen kuitenkin tuota ensimmäistä vaihtoehtoa, niin nukkuu yönsä rauhallisemmin.
Nyt futiksen pariin. Palataan huomenna, jos on aihetta...
Henkilö, joka ei ymmärrä tuota Einsteinin lausumaa, ei saisi olla vastuussa mistään, edes itsestään. Tuo vertaus urheilijaan tai mekaanikkoon oli naurettava ja lienee juuri joltain spedeltä!
Aihe taisi olla 'seurojen viestintä', ei 'seurat'. En ole nähnyt minkään seuran kohdalla vastaavaa pilkun n*ssintaa seuran asioiden spekuloinnin osalta kuin TPS:n. Ei mikään muu seura aiheuta vastaavaa perusteetonta jeesustelua.
Spekulointitilanteen summaamiseen on neljä vaihtoehtoa:
1) johto ryssii ja arvostelu on aiheellista,
2) johto ryssii ja arvostelu on aiheetonta,
3) johto tekee oikeita asioita ja arvostelu on aiheellista ja
4) johto tekee oikeita asioita ja arvostelu on aiheetonta.
Koska todisteita ei ryssimisestä ole (spedet heittelee aihetodisteita) ja töitä tehdään kymmenien resurssien voimalla, niin väitän, että TPS:n johto tekee tällä hetkellä oikeita asioita. Tällöin perusteeton arvostelu on aiheetonta, turhaa eli jeesustelua. Sellainen jeesustelu jossa väitetään, ettei budjetointia tai viestintää olisi hoidettu oikein, tai että toiminta on ollut edesvastuutonta, on pelkkää potaskaa. Ei se ole mitään palautetta, se on rutinaa.
Mitä tulee tähän Einsteiniin, niin spedejen kannattaa lukea kommentit uudestaan. Taisi olla kysymys yhdestä toteamuksesta ja suosion kalastelusta. Täällä näyttää olevan enemmän näitä kavereita, jotka panostavat enemmän siihen miltä tekeminen näyttää, kuin siihen mitä tekeminen on. Sanomattakin lienee selvää, mitä mieltä olen sellaisista kavereista.
Ilmeisesti seuraat kaikkiin muihinkin seuroihin liittyvät keskustelut ja viestit netistä ja muista medioista. Siinä on aika moinen urakka. Yleisesti on havaittavissa, että suurin osa seuroista osaa hoitaa viestinnän niin, että niitä viestejä ei tarvitse spekuloida ja jeesustella. Ei näiltä jeesustelun ihmettelijöiltäkään suuria parannusehdotuksia näe, ainakaan tässä keskustelussa, joten samaa sakkia kaikki. Maassamme vallitsee mielipidevapaus, joka on hyvä asia. Jos joku on sitä mieltä, että Palloseura on ryssinyt, hänellä on oikeus olla sitä mieltä. Palloseuran viimeisemmät taloudelliset tulokset puoltavat tuota ryssimisen näkemystä, vaikka joku muu anonyymi kertoo, että töitä tehdään. Onko ne oikeita töitä ja saavutetaanko niillä tuloksia, nähdään taas seuraavan kauden jälkeen. Siinä on todistetta.
"Tulos tai ulos" on melkoisen yleinen käsite niin jääkiekossa kuin kaikissa muissakin bisneksissä.
Kun Ruissalo spedeilee järkyttävät tappiot markkinoilla, mitkä eivät olleet olosuhderiippuvaisia (lama, alueellinen työttömyys jne.), niin nämä jeesustelijoiden ihmettelijät ovat pihalla kuin se perinteinen lintulauta.
Ässät pelasi järkyttävän paskan kauden ja teki 111.000 tappion, Tappara pelasi hyvän kauden ja käänsi puolen miltsin tappion niukaksi voitoksi, ja Veikkaajan mukaan joulukuun alun jutun mukaan syyskauden suurin yllättäjä Turun Palloseura teki neljänneksi suurimmalla katsojamäärällä ja parantuneella sponsoritulolla (=faktoja, jotka Ruissalosta annettu;) miljoonan tappion, niin anonyymi XXX voi tosiaan vetää syväkyykyn 300 kiloa niskassaan.
Italia ei muuten pärjännyt odotetusti EM-kisoissa. Annettiinko monoa koutsille vai rakentavaa kritiikkiä?
Kun Kaitsu Nurminen ei tee tarpeeksi maaleja, niin tulee kylkeen. Ja kun Ruissalo spedeilee miljoonan kaudella, jolloin kurat on jo housussa, niin se on spedeilyä The Pena Trophyn arvoisesti.
Siinä rakentavaa kritiikkiä kerrakseen. Tee parempaa hommaa markkinoinnissa, palvelussa, hinnoittelussa, scouttaksessa, koutsaamisessa jne. niin täältä tulee täydet kiitokset tehdystä työstä.
Ikävä kyllä Ruissalosta ei koskaan tullut yhtään puhelua firmaamme, vaikka olimme aikaisemmin kymmenillätuhansilla euroilla mukana heidän bisnestään rahoittamassa.
Jos tämä on osoitus Ruissalon kovasta työmoraalista, niin siitä vaan. Pääsen matseihin ilmaiseksi joka tapauksessa, joten laitoimme rahat ihan hyvillä mielin muualle.
Samin ennakoimaa/pelkäämää hanskojen pudotusta ei tule tapahtumaan, sillä tämä matsi päättyi aika tylyyn tyrmäykseen jo ennen sen alkua... päivää ennen juhannusta, kun Seppo spedeilyn saldon kansalle kertoi. Piste.
Jos joku jeesustelija on sitä mieltä, että Palloseura on ryssinyt, niin hän saa olla sitä mieltä. Minä olen sitä mieltä, että tämä jeesustelija on pahasti pihalla. Jos Palloseuran viimeisemmät taloudelliset tulokset ovat parantuneet sadoilla tuhansilla, niin miten se todistaa ryssimistä? Näyttää olevan jeesustelijoilla kokonaiskuva hukassa, kun näillä aihetodisteilla yritetään perustella amatöörimäisiä väitteitä.
Tästä viimeisimmästä kommentista paistaa jo edellä mainittu paha olo. Vai ei tullut Ruissalosta yhtään puhelua firmaanne - nyyh! Siinähän se todiste selkäänpuukotuksesta tuli. Kaveri on katkera aiemmista toimintatavoista. Yksi juttu jäi vaan spedeltä huomaamatta. Toimistolla on kaverit vaihtuneet ja kuten tulostietojen suunta näyttää, nokka on noususuunnassa. Nyt vain ilman teidän firmaanne.
Jos spedet kaipaa vielä parannusehdotuksia, niin tässä yksi: pitäkää suunne kiinni. Kuten tuli todettua, jeesustelijoita ei tarvitse kukaan.
No niin spedet. Ei aina kannata provosoitua, kun provosoidaan. Eikä aina tarvi tanssia, kun musiikki soi, kuten Jofa-äijä taannoin filosofoi...
Anonyymi 10:14 lähetti viestinsä Ruissalon toimiston koneesta, mikä riittää osoitukseksi, että töitä voisi tehdä enemmän ja paremmin.
Älä ota tätä rakentavaa kritiikkiä henkilökohtaisesta, vaan hae siitä motiivia uuteen ja parempaan huomiseen.
Tartu rohkeasti siihen puhelimeen ja ala soittamaan niitä firmoja läpi. Soita jokaiseen, ettei jää kymppitonneja sieltä ja täältä saamatta, koska esimerkiksi 70.000 euroa olisi pudottanut Ruissalon spedeilyt tasan miljoonaan euroon.
Nythän todistus kertoi työn arvosanaksi: 1.070.000
Mistäs tiedät, että toimistolta kirjoitellaan? Voihan se olla joku trolli, joka vaan provosoi ajan kuluksi. Eihän olisi paljon järkeä lähteä anonyymiteetin takaa viskomaan lisää löylyä jo ennestään ¤%ttuuntuneen entisen asiakkaan kiville? Tätäkin palstaa voi lukea myös nykyisiä asiakkaita, joten tuo olisi aika huonoa ja ajattelematonta käytöstä toimiston henkilökunnalta. Jos se sieltä tuli, niin nyyh vaan sinnekin.
Veikkaisin myös trolliksi, ihan samasta syystä.
Mitä joku seuran työntekijä voisi kuvittella voittavansa siinä, että lyttää tällaisessa foorumissa mahdollisia yhteityökumpaneita?
Anonyymiteetin mahdollistavat nettifoorumit ovat aina ikäviä medioita, mutta niitä pitää osata käsitellä.
Tuskin millään yrityksellä on tyytyväisyysprosentti 100. Osa pääsee aika lähelle, mutta ei tarvita kuin yksi tyytymätön asiakas, niin negatiivinen nettikeskustelu voi olla mahdollista.
Jos tekee pahaa lukea negatiivisia kirjoituksia itsestään tai tuotteestaan, sitä ei kannata tehdä, koska niistä voi ärsyyntyä.
Jos kuitenkin niitä on pakko lukea, niihin keskusteluihin voi ja mahdollisesti jopa täytyy olla osallistumatta, varsinkin jos keskustelusta ärsyyntyy.
Ihmisillä on mielipiteitä monesta asiasta. Kun otetaan riittävän suuri otos, saadaan mielipiteitä puolesta ja vastaan, joista osa voi olla jopa fanaattisesti jompaa kumpaa.
Kun tuote on erittäin kiinnostava, yleensä niitä fanaattisia faneja ja fanaattisia puukottajia on tavallista tuotetta enemmän.
Fanaattisesti tuotetta vihaavan ja arvostelevan päätä on yleensä hankala kääntää, joten tuollaisten henkilöiden mielipiteet kannattaa vain kuunnella rauhassa, mutta nihin ei välttämättä kannata reagoida suoraan.
Ne kannattaa analysoida ja jos ne ovat aiheellisia, kannattaa pyrkiä toimimaan jatkossa toisin ja unohtaa tuo kyseinen tilanne kokonaan.
Jos kyseinen mielipide on aiheeton, se pitää sitä suuremmalla syyllä jättää omaan arvoonsa ja jatkaa rauhassa omaa työtään.
Taisi muuten tulla blogin kommentointiennätys...
Ja hei, en oikeasti usko, että Palloseuran kaltainen instanssi joutuu koskaan laittamaan lappua luukulle, jos joku niin on mielipiteeni käsittänyt. Se on liian vahva brändi hukattavaksi.
Vai trolli? Ei, hyvää päivää. Mitä trollausta tuossa viestissäni oli? Siinähän todettiin vain sellaisia asioita, jotka tulivat tässä samassa keskustelussa ilmi. Enhän minä sille mitään voi jos tämä neiti Firma itkee sitä ettei häneen oteta yhteyttä. Ihan vaan kaikille tiedoksi että puhelin toimii molempiin suuntiin, jos oikein yhteydenpidon puute alkaa kalvamaan. Muuten viimeinen todistus kertoi työn arvosanaksi: +300.000 edelliseen todistukseen verrattuna. Nyyh niille, jotka eivät ole kyydissä.
Jos tuo trolliksi epäilty on tosiaan Palloseuran leivissä ja kirjoittaa nettikeskustelussa tuohon sävyyn, saa syyttää itseään yritysmaailman siltojen polttamista. Tuo ylimielinen asenne on selvästi peruja kultaisilta vuosilta. Tuo ei toimi nykyään ja se näkyy luvuissa. Nyyh myös täältä sinne toimistoon.
Olet siis katkeruutesi ja selkäänpuukotuksesi lisäksi surkea veikkaamaan. Todellinen 'big L'. Jos nykyaikana on trendikästä puukottaa selkään, niin olen erittäin mielelläni "kultaisien vuosien agentti".
Mitä tulee seuraan ja sen toimintaan, niin kaltaisiasi vapaamatkustajia ei siellä varmastikaan tarvita. Sillanpalamiseen ei löydy kuin kuin yksi syyllinen ja se löytyy sinun peilistäsi. Huom. sinä olet tällä hetkellä ainoa joka itkee. Kyynel.
Kuka tässä keskustelussa voittaa ja mitä? En ymmärrä...
Keskustellaanko siitä, miten vielä joulukuussa siinä samaisessa veikkaajan jutussa, mistä aiemmissakin kommenteissa mainittu, Sutela sanoi homman olevan hallussa ja nollatulos tulossa. Miten se ykskaks kääntyi miljoonan tappioksi?
Kieltämättä täällä erään kommentoijan puolustelut ovat sitä luokkaa, että tulee väkisin mieleen, että kyse on ruissalolaisesta. Pitäisiköhän blogin pitäjän alkaa moderoida kommentteja, ettei käy "lehtovaarat" tai "Nuevo Latinot"...
Pohdin, Juha, tuota samaa jo eilen, 30. kesäkuuta 2008 12:15, lähettämäni kommentin aikoihin, kun teksti alkoi olemaan selvää provokaatiota.
Päädyin kuitenkin siihen tulokseen, että en poista tai muokkaa kommenteja, ellei joku erikseen sitä pyydä, painavin perustein.
Lehtovaaran ja Nuevon tapauksessa oli omasta mielestäni kyse mielipiteistä, joihin varsinkin asiakkaalla on oikeus, jos hän on saanut huonoa palvelua.
Mielipiteen voi tietysti esittää myös niin, että siinä ei herjata henkilöitä ja pysytään totuudessa, joita tietysti selvät olettamuksetkin ovat, ennen kuin joku ne valheeksi tai kyseenalaisiksi todentaa. Sen jälkeen olettamukset voidaan korjata.
Meneillään oleva hiihdon dopingjupakka on hyvä esimerkki olettamusten korjaamisesta, jos vuosia sitten tehtyjä oikeuden päätöksiäkin aletaan oikomaan.
Anonyymi bloggaajakin käyttää sanoja aihetodiste, jotka tietysti ovat niitä, joiden johdosta mielipiteet ja kannanotot tulisi esittää.
Ehkä varsinainen henkilön tai yrityksen herjaaminen on vielä jotain muuta, kuin tässä keskustelussa on esitetty. En kuitenkaan toivo, että keskustelu karkaa tämän enempää käsistä.
Toinen seikka on tietysti tuo anonymiteetti, josta Googlen Blogger pitää aika visusti kiinni. Anonyymien kommenttien esittäjiä on hankala saada vastuuseen, kun tuo Google ei taivu kuin oikeuden määräyksellä, tiettävästi.
Spekuloidaan, Juha, tuota mainitsemaasi aihetta sen verran, että näin jälkiviisaana, Palloseurahan olisi voinut viime vuonna tähän aikaan kertoa, että odotettavissa on yhä vaikka 1,5M euron tappio, joka on kuitenkin hallittavissa.
Informaatio olisi ollut selkeä ja jopa mahdollisesti hyväksyttävä, kun ne taloutta rasittavat pitkät sopimukset olisi kerrottu samalla.
Katsojien ja yhteistyökumppaneiden olisi ollut helpompi hyväksyä, että suuria pelikaaneja ei osteta, vaan kasvatetaan junnuja. Joku yritys olisi jopa voinut lähteä tukemaan ja ostamaan mainoksia juuri tuon vuoksi.
En usko, että se olisi vaikuttanut mitenkään edes antiin, koska annissa kaikki mahdolliset luvut ja sopimusvelvoitteet ovat joka tapauksessa esillä. Sijoittajan on kuitenkin kohtalaisen helppo tutkia lukuja ja ennustaa niistä.
Nyt olisi sitten ilmoitettu melkein 0,5M odotettua, siis sitä budjetoitua tulosta parempi tulos ja tilanne olisi kääntynyt erittäin positiiviseksi.
No jäkiviisaus on tyhmintä viisautta. Totuus on kuitenkin se, että tulos parani 300K. Se on loppujen lopuksi hyvä saavutus.
Eihän täällä mitään herjausta ole tapahtunut missään tapauksessa. Anonyymia on vaikea herjata. Ja muutenkin teksti on ollut suhteellisen asiallista.
Se että joku haluaa kääntää miljoonan euron tappion positiiviseksi ei vielä osoita muuta kuin isoa faniutta. Kaikkihan tietävät fani-sanan takana olevan fanaattisuuden, mikä puolestaan on jonkinlainen todellisuudesta irrallaan oleva olotila.
Kuten Hiitelä mainitsi, niin puolisen vuotta sitten Turun Palloseuran toimitusjohtaja kertoi julkisesti tavoitteen olevan edelleen nollatuloksen, ja kun Tepsin kausi päättyi maaliskuussa, niin tässä ei tarvita mitään talouden einsteineja toteamaan, että joku valehtelee, vääristelee totuutta tai on kourat tiukasti kiinni upeassa The Pena Trophyssä.
Toisaalta kunnon keskustelua ei saa aikaiseksi ilman vastakkaisia mielipiteitä, joten yksi spede siellä välissä voi olla kultaakin kalliimpi. Kulta on värimme-henkinen apu tähän ennätysketjuun.
Onnittelut blogistille, Jeesus H. Kristukselle, Ruissalon Spedelle ja erityisesti itselleni, koska minun ainutlaatuinen näkemys ja luontainen vaatimattomuuteni suorastaan lentää ruudusta tajuntaan.
En viitsi laittaa omaa blogia pystyyn, koska näen auttavani kiekkomaailmaa paremmin kiertämällä näissä eri seurakunnissa saarnaamassa suuren jääkiekkokirjan sanomaa.
T. Anonyymi
Hienoa, että käyt jättämässä kommenteja myös minun vaatimattomaan blogiini. Toivottavasti kerrot myös jatkossa painavan mielipiteesi, koska vahvoja mielipiteitä on aina mukava lukea.
Minä(kin) harrastan provosointia ihan surutta, jopa kahdenkeskisissä keskusteluissa, koska vahvasti provosoimalla saa aikaan yleensä hyvää keskustelua.
Joku on joskus kysynytkin, että miten voin olla nyt toista mieltä kuin eilen. Joskus pääsee vastaamaan, että siksi, kun sinä olet nyt sitä mieltä, mitä minä olin eilen. Ja keskustelu jatkuu...
Provosoinnin taikahan on siinä, että ei itse provosoidu, vaan osaa säilyttää linjansa, loppuun asti, ärsyyntymättä vastakkaisista mielipiteistä.
Tässä keskustelussa on puukko heilunut molempien anonyymien näkökulmien suuntiin, joten siinä mielessä ollaan oltu todellakin kaukana herjaamisesta. Keskustelu on ollut itse asiassa aika siistiä nettikeskustelua, ottaen huomioon sen, että voidaan esiintyä anonyymisti.
Moderointi kävi mielessäni lähinnä sen vuoksi, kun mietin, haluanko tämän blogini olevan foorumi, jossa pestään tällaista pyykkiä.
Hetken pohdittuani totesin, että ei kai tämä ole sen huonompi paikka kuin joku muukaan. BTW tekstissä kuitenkin sivusin aihetta ja keskustelu sopii periaatteiltaan kuitenkin ihan hyvin budjettikeskustelun alle.
Budjettikeskusteluthan voivat tunnetusti käydä välillä kuumina ja jopa joskus kiehua ylikin...
Tavoitteena voi itsekullakin olla vaikka lottovoitto. Jokainen voi varmasti sitten epäillä tavoitteen realistisuutta. Tietenkin speden tapauksessa, kun sisälukutaito on kateissa, voi pettymys olla suuri jos tavoite ei toteudukkaan. Siihenkään ei Einsteinia tarvita toteamaan kumpi oli spedempi: se joka asetti tavoitteen vai se joka sokeasti uskoi siihen. Kuka muuten lupasi realismia tavoitteeseen?
Nyt kun niin moni (spede) epäilee ruissalolaisuuttani, niin voinkin -asettaa tavoitteekseni- palkkalistoille pääsyn. Viestinnälliset kriteerit lienee täytetty. Onko kellään numeroa? Bussi 8:ko sinne menee?
Ei tänne kukaan bussilla ajele. Meillä on firman autot, luottokortit ja puhelimet. Ei miljoonaa nyt bussilipuilla kasaan saada. Työpaikan saat heti, sillä kenen lauluja laulat sen leipää syöt, joten noiden laulujen jälkeen olet leipäsi ansainnut. Laitetaan bonuksena vielä pari matkaa Tallinnaan ja Marbellaan.
Ihan hillittömän hauskaa keskustelua! Olen ihmetellyt tiivistä kommentit -kohtaa tuossa blogien kommenttiosien alussa. Nyt tiedän, mihin sitä tarvitaan. Taisit sohaista muurahaispesään.
Lähetä kommentti