torstai 14. helmikuuta 2008

Real Madrid rules!

BBC uutisoi, että Real Madrid on yhä maailman tuottoisin jalkapalloseura, jo kolmatta vuotta peräkkäin. Real Madridin tulot olivat 240 miljoonaa puntaa, eli 325 miljoonaa euroa, eli mummon markoissa numeroita on jo hitosti...

Paikallisen Palloseuran budjetti oli 2,5 miljoonaa euroa, joten onhan noissa liigoissa ja markkinoissa hieman eroa

Tilintarkastusyhtiö Deloitten selvityksen mukaan Manchester United kiilasi neljänneltä paikalta toiseksi, ohi mm. Chelsean, joka tuloistaan huolimatta tekee säännöllisesti tappiota. Suuret tulot eivät siis välttämättä takaa vielä suurta tuottoa, vaikka Yle uutisoikin kyseessä olevan "maailman tuottoisimpien jalkapalloseurojen listaus." Ainakin minun mielestäni tuotto on se, joka jää viivan alle, kun liikevaihdosta vähennetään kulut. Selvityksessä huomioitiin lipunmyynti, televisio-oikeuksien myynti ja fanituotteiden myynti, eli kyse oli siis tuolta osin tuloista, ei tuottavuudesta. Laskelmassa ei myöskään huomioitu siirtokorvauksia.

Artikkelissa kehutaan kilpaa televisiosopimuksia, jotka olennaisesti vaikuttavat tuloihin. Minua kiinnostaa kuitenkin tuossa eniten se, että kuinka suuri osa tuloista tulee fanituotteista. En tiedä yhtään Liverpoolin pelaajaa, mutta siitä huolimatta minulla niiden valkoinen, punainen ja keltainen pelipaita. Kaapista löytyy myös ainakin ManU:n paita, vai mikä se oli, jossa se Siemens lukee...

Miten jalkapallo on tehnyt sen, että esimerkiksi minä käytän edellä mainittuja paitoja, vaikka koen olevani lätkäjätkä? Miksi NHL seurojen t-paitoja ole esimerkiksi Adidaksen mallistossa? Tai Niken? Tai jos on, mistä niitä voi ostaa? Ja jos niitä voi ostaa, onko ne sen näköisiä, että niitä kehtaa käyttää? Ja jos on, mitä ne maksaa?

Onhan futis tietysti aika iso laji, siis ainakin mummon markoissa...

BTW Palautetaan mieliin taas se seurojen nimeäminen kun futiksesta puhutaan...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Fanikamojen osuus kassavirrasta on noilla seuroilla aika merkittävä. Täytyy yrittää kaivaa jostakin lukuja. Sama kiinnostaa lätkäpuolella, SM-liigassa ja Änärissä. Onko kellään tietoa luvuista? Taisit, Sami, joskus aikoja sitten, jonkun ruotsin reissun jälkeen, kertoa paljonko Frölunda myy fanikamoja yhden ottelun aikana. Paljonko se oli?