torstai 23. heinäkuuta 2009

90-0, paljon vai vähän?

En juurikaan ymmärrä jalkapallosta mitään. Vielä vähemmän ymmärrän amerikkalaisesta jalkapallosta. Ensimmäisestä NFL-pelistä, Monday Night Football -matsista Detroitissa, lähdettiin kesken pois, kun oli niin tylsää. En edes muista vastustajaa.

Veikkaan kuitenkin, että jos kyseisessä lajissa ottaa rotsiin 90-0, on ollut alakynnessä. Porvoon Butchers vei Turku Trojansia noilla lukemilla. Kotisivuilla syytetään liittoa ottelutuloksesta:
Osa kunniasta tosin lankeaa liitolle, joka siirtämällä Trojansin ja Jaguaarien rästiottelun keskelle viikkoa rakensi turkulaisille lajin luonteelle sopimattoman esteradan kolmella ottelulla 7 päivän sisään.
Jep. Ilman tuota peli olisi voinut päättyä hieman siistimpään, esimerkiksi puoliajan tulokseen, 55-0.
Trojans eteni juosten koko ottelussa 15 jaardia ja heittäenkin vain 106, kokonaisjaardien ollessa 121. Porvoon kokonaisjaardimäärä oli tähtitieteelliset 644.
Vaikka laji on vieras, onhan nuo lukemat aika ylivoimaisia. Ottelussa juostiin pisin koskaan Vaahteraliigassa juostu touchdown, 99 jaardia. Siis ihan oikeasti, kukaan ei saanut Josh Brisco'a kiinni koko kentän mitalla?

NFL:ssä Tony Dorsett juoksi vastaavan maalin Minnesota Vikingsin paidassa vuonna 1983. Ei siis ihan yleistä herkkua tuollainen ennätys. Hattu päästä.

Mietin vain, että mikä on kyseisen lajin tasoero sarjaportaiden välillä, jos se Vaahteraliigassakin voi olla näin suuri?

BTW Olen välillä kertonut, kuinka erilaisia M&M-kirjainyhdistelmän yrityksiä on ympäri maailmaa. Viimeksi niistä kirjoitin, kun oli puhe m&m's makeisista. Harvoin kuitenkaan törmää näin vahvaan logon kopioon:
Tämä löytyi Budapestista ja on valuutanvaihtofirma. Jos törmäät M&M:n "haarakonttoreihin", ota kuva ja lähetä se minulle arkistoon. (Kiitos, Hola!)

7 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

Troijalaisten paketti on ollut viime vuosina kaikin tavoin hukassa. Ei oikein nappaa käydä katsomassa edes matseja kun pelaaminen on mitä on. Viimeisestä ihmismäisestä QB:stakin alkaa olla jo turhan monta kesää Turkkusessa.

Seura tekee myös itse itselleen karhunpalveluksen aloittamalla kotikautensa öbaut heinä-elokuussa. Kuka jaksaa kiinnostua siinä vaiheessa hommasta jos vieraspelit on sössitty jo valmiiksi ja kaikki uutuusarvo keväällä alkaneesta kaudesta menetetty.

Silti lajina jefu on erinomaisen viihdyttävä. Taktinen ja älyllisesti haastava peli, jossa on lätkää enemmän liikkuvia osia kentällä. Wikistä löytyy paljon oppia sitä kaipaaville säännöistä, pelipaikoista jne.

Ja niin se 90-0. Sitä kutsutaan nettinuorison foorumislangeissa ihmeen hienostuneesti perseraiskaukseksi. Lätkäkielellä tollanen 15-0.

Anonyymi kirjoitti...

Trojansin ja jefun Turkuun vaihto-oppilasvuoden jälkeen tuonut "Nakki" Harkke (Tunturi-fillarisuvusta) hankki ensimmäiset pelaajansa omasta koulustaan (Norssi).

Heidän joukossaan oli City-Market perijä Hannu Aaltonen, jonka käsi murtui lyödessä ylävitosta pelikaverin kanssa, joten en tiedä onko 0-90 silti yhtään nolompaa :)

Pelinä football on joukkuelajeista eniten pelikirjaan perustuva. Sieltähän Playbook käännettynä lopulta Suomen kiekkoonkin Petteri Sihvosen kautta saapui.

Jo pikkupojilla on playbook, kun kainalopalloa pelaavat.

Laji on joukkuepeleistä myös vaarallisin, sillä puolustuslinjan kundit ovat lähes poikkeuksestta 300 paunan painoisia ja uran jälkeen pumppuvaivat ja diabetes vie miestä kuin kauraa.

Itse pelissä päävammat ovat yleisempiä kuin jääkiekossa, vaikka kypärä ilmalla täytetäänkin.

Peli on monelle vain ryyppyjuhla, mutta tietysti lajilla on valtava määrä myös kovia faneja, jotka ymmärtävät pelin nyanssit. Ilman niiden ymmärtämistä peli on välillä aika raskasta seurattavaa jatkuvine pysähdyksineen.

NFL:n pelaajayhdistys on Pohjois-Amerikan neljän pääliigan surkein. NFL-pelaajan voi erottaa koska tahansa ilman velvollisuuksia maksaa loppusopimusta. Uskomatonta!

Kunto Kortilla kirjoitti...

Olen moneen otteeseen yrittänyt päästä lajiin sisälle, juuri noista mainituista syistä ja siksi, että moni kehuu pelin moniulotteisuutta ja viihdearvoa.

Ehkä se sitten on liian älykäs peli tällaiselle luonnostaan laiskalle oppijalle, joka ei jaksa lukea mitään ohjekirjoja.

Pelin tai minkä tahansa vempaimen ytimeen pitää päästä ilman ohjekirjaa. Muuten heitän sen nurkkaan...

Montako maalia tuohon 90 pisteeseen tarvitaan? Kuinka monta pöytäkirjamerkintää tuosta tulee?

Anonyymi kirjoitti...

tuolta löytyy hyvin yksinkertaisesti:
http://www.sajl.fi/laji-info/amerikkalainen_jalkapallo/

Touchdown, 6 pistettä. eli kun vie pallon vastustajan maalialueelle. Tämän jälkeen lisäpiste yritys, potkaisten 1p tai kuskaamalla 2p.

Yleensä joukkueet valitsevat 1p potkun touchdownin perään.

Pelitilanne potkumaalista saa 3p.

Ajateltuna että vastustaja olisi tehnyt kaikki pisteensä kuljettamalla ja aina potkaisten.

90/7 = 12.8 p

eli muullakin tavalla on tehty oikeassa pelissä pisteitä kuin esimerkkitavallani kun jako ei mene tasan.

Karhuherra kirjoitti...

Onhan tuo karu tulos, mutta se vähän tasoittuu kontekstiin asetettaessa. Trojans todellakin pelasi kolmannen pelinsä viikon sisällä: se on jefussa todella poikkeuksellista, fysiikan kannalta melko tuhoisa paketti oletettavasti.

Ilmeisesti Trojansin rajallisen kokoisesta miehistöstä on ollutmyös kymmenkunta aloituskokoonpanon miestä sivussa vammojen takia. Manageri Grönlundin sanoin, "kun lähdetään b-junnuilla Suomen mestaria vastaan, jälki on tuollaista".

Niin, ja sitten on vielä se yksi pieni ongelma eli Trojansin oma pelaaminen. Ovat tehneet tällä kaudella noin touchdownin verran pisteitä per ottelu. Ei ihan loppuunsa saakka hiottu pelikirja ilmeisesti.

Jari Nikkola kirjoitti...

Kiehtovaahan nimenomaan on, että maailman kenties luolamiesmäisimmän näköinen sportti on myös taktisesti edistyneimmästä päästä oleva joukkuelaji.

"Ei ongelma ole playbook vaan se, että niitä on kolme, kaikki puhelinluettelon paksuisia", kuvaili Klaus Alinen Atlanta Falconsien harjoitusleiriltä jefun taktisia näkymiä aikanaan.

Eli paitsi että pelejä (plays) on todella paljon, on niihin olemassa myös tautinen määrä sovelluksia. Aika karu maasto ottaa muut pelillisesti kiinni jos olet suomalaisittain aloittanut pelaamisen murrosiän jälkeen ja alkuasukkaat jo viisivuotiaina pallo kainalossa takapihalla.

Isoimpien linjamiesten fysiikkatesteistä olisi kiva saada dataa. 150-160 kg rasvatonta lihaa ankarimmillaan paketissa ja satanen pärähtää sprintterilukemiin. Siinä on tehty muutakin pitkää lenkkiä.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kun häviät satanolla, ei kannata paljon selitellä ulkopuolisilla tekijöillä. Olit huonompi.

Veikkaisin testidataa olevan netissä. En jaksa nyt hakea, mutta uskoisin sitä olevan, koska lajin ympärillä on niin paljon kuhinaa rapakon takana.