torstai 27. tammikuuta 2011

Verottaja - Tee se itse -miehen painajainen

Eikö olisikin outoa, jos joutuisin maksamaan erikseen veroa siitä, että johtamassani ja omistamassani yrityksessä auraisin lumia pihalla? Tai siivoisin lattioita, vaihtaisin lamppuja, maalaisin seiniä, toimisin siis yleismiehenä, muiden töideni ohella.

Eikö se olisi jopa naurettavaa, että hands on -johtamista verotettaisiin erillisellä verolla? Eihän missään maassa voida verottaa sitä? Eihän?

Meillä on mahdollisesti maailman mielikuvituksellisin verotus. Meillä on Kiinteistöhallintapalvelun oman käytön arvonlisäverotus.
Kiinteistöhallintapalveluja verotetaan silloin, kun työt on tehnyt kiinteistön haltija itse tai hän on teettänyt ne omalla henkilökunnallaan. Näissä tilanteissa verotetaan kiinteistöhallintapalvelujen omaa käyttöä.
Siis ihan oikeasti joudun maksamaan palkan lisäksi arvonlisäveroa, jos minä tai joku työntekijäni tekee seuraavia töitä edustamassani yrityksessä:
  • rakentamispalvelut kuten kiinteistön rakennus- ja korjaustyöt,
  • kiinteistön puhtaanapito ja muu kiinteistönhoito kuten siivous, lumen auraus, hiekoitus sekä muut tällaiset rakennukseen, rakennuksen maapohjaan ja piha-alueeseen kohdistuvat työt ja talonmiehen tehtävät,
  • kiinteistön talous- ja hallintopalvelut kuten isännöinti ja kirjanpitopalvelu.
Jos siis palkkaan huoltomiehen ylläpitämään kiinteistön kuntoa, vuokrasopimuksessamme meidän vastuulle määritellyin osin, joudun maksamaan palkan ja sen välillisten kulujen lisäksi valtiolle 23% arvonlisäveroa. (Verottajan sivuilla tosin lukee 22%.)

Jos palkkaan siivoojaan siivoamaan, maksan valtiolle palkan ja kulujen lisäksi 23% arvonlisäveroa.

Jos käyn itse luomassa pihalta lumet ja vielä sen päälle hiekoitan, maksan palkkani ja kulujen lisäksi valtiolle 23% arvonlisäveroa. Maksan sen myös, jos tartun itse pensseliin, moppiin, haravaan, harjaan tai erehdyn vaihtamaan työpisteeni yläpuolella olevasta valaisimesta lampun.

Miksi ihmeessä kukaan palkkaa omia työntekijöitä siivoamaan tai talonmieheksi? Nyt tiedätte, miksi nämä ammattikunnat on ulkoistettu monesta paikasta. Omia työntekijöitä ei kannata pitää arvonlisäverotonta toimintaa harrastavissa liikkeissä, kuten pankeissa, vakuutuslaitoksissa, asunto- ja kiinteistöyhtiöissä, yleishyödyllisissä yhteisöissä, seurakunnissa ja verotonta kiinteistön vuokraustoimintaa harjoittavissa yrityksissä, joita tämä verotus koskee. Se ei siis koske edustamaani yritystä, vaikka käytin sitä esimerkissä.

Ensimmäistä lampun vaihtoa ei heti veroteta, vaan tässäkin on rajansa:
Kiinteistöhallintapalvelujen omasta käytöstä ei suoriteta veroa, jos kalenterivuoden aikana suoritetuista kiinteistöhallintapalveluista aiheutuneet palkkakustannukset sosiaalikuluineen ovat enintään 35 000 euroa.
Raja voi kuitenkin ylittyä aika nopeasti, jolloin mätkähtää maksu myös siitä ensimmäisestä lampun vaihdosta:
Jos 35 000 euron raja ylittyy, kiinteistön haltija on velvollinen suorittamaan oman käytön veroa kalenterivuoden kaikista palkkauskustannuksista, ei vain 35 000 euron ylittävältä osuudelta.
Onhan tämä aika uskomatonta. Onhan?

No joo, ymmärränhän minä tuon logiikan, koska kyse on arvonlisäverotonta toimintaa harjoittavista yrityksistä, mutta silti.

[ Aiheeseen liittyen: Liikuntasetelit (Kunto)kortille ]


BTW Onneksi verottajan sivulla kerrotaan, että:
Kiinteistöhallintapalvelujen oman käytön verotuksen ulkopuolella ovat pääasiallisesti omassa asuinkäytössä olevalla kiinteistöllä suoritetut kiinteistönhoitotyöt. Tämän vuoksi yksityishenkilön ei tarvitse suorittaa veroa esimerkiksi omakotitalonsa pihan hoitamisesta tai lumen ajosta. Myöskään ns. hartiapankkirakentaminen ei kuulu kiinteistöhallintapalvelujen oman käytön verotuksen piiriin.
Se vielä puuttuisi, että valtio verottaisi lumenluontia omalla pihalla. Tänäkin talvena olisi veropotti ollut kohtalainen.

5 kommenttia:

SusannaFin kirjoitti...

Voi juma. Verottaja on mielenkiintoinen otus. Ja se on uskomatonta, miten monimutkaiselta ne saa tuon kaiken kuulostamaan.

Nyt kun kerrankin kommentoin, niin pisteitä sulle sosiaalisen median käytöstä. Tykkään tavasta millä teillä hommat hoidetaan, ja tulisin asiakkaaksi välittömästi jos olisin pikkuisen lähempänä :)

Allu kirjoitti...

Näin se on. Mitä olen isoissa firmoissa huomannut, että osataan itse ja rahaa on. Siis ulkoistetaan.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Verot ovat mielikuvituslaji.

Kiitoksia pisteistä. Niitä ei ole koskaan liikaa.

Jos nyt ajatellaan esimerkiksi pankkia, niin kannattaahan heidän ulkoistaa kaikki siivous- ja huoltotoimet. Ymmärrän ihan hyvin ulkoistamisen, jos se on halvempi ja usein myös kätevämpi tapa hoitaa asiat kuntoon.

Minä olen vanhanaikainen ja meillä ovat siivoojatkin omia työntekijöitä, vaikka siivousfirmoilta tippuu tarjouksia koko ajan. En ole edes harkinnut niitä, vaikka tuolla tontilla onkin vaihtuvuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Yhdysvallat ulkoisti kaikki Meksikoon ja Kiinaan. Hyvin se on näköjään toiminut.

Donald Trump totesi äskettäin, että "olemme rakentaneet Kiinaa todella tehokkaalla tavalla, ehkä olisi kuitenkin kannattanut rakentaa omaa maatamme".

Säästä nyt vähän, maksa paljon myöhemmin-prinsiippi.

Maa tarvitsee tietyn määrän verotuloja toimiakseen normaalisti. Jos ulkoistamalla kierretään (laillisesti) veroja, niin tietysti se tulee aina maksettavaksi.

Ei yhteiskunnan menot siitä mihinkään vähene, että kiinalaislapset tekevät suomalaisten T-paidat halvemmalla.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen verotus on käsittämättömän monimutkaista. Ainoa ketä se hyödyttää on yhä kasvava virkamieskunta, joka keksii aina vaan lisää sääntöjä sen sijaan että alkaisi yksinkertaistamaan niitä.
Äänestä seuraavissa vaaleissa sitä ehdokasta joka ottaa teemakseen yksinkertaistaa verotusta.
Liperaalit aikaisemmin ja nykyisin Vihreät ajaa kansalaispalkkaa. Se olisi oikea tapa yksinkertaistaa vähennykset ja tuet.
Kokoomus pyrkii laskemaan tuloveroa ja siirtämään painopistettä kulutuksen verottamiseen. Ei kelpaa SDP:lle.
Jokaisella puolueella on jokin kivi kengässään, joka estää verotuksen yksinkertaistamisen.
Meillä on monimutkainen arvonlisäverotus, kiinteistöverotus, tuloverotus, pääomaverotus.
Valtava virkamieskunta ratkoo näiden verotusten rajatapauksia.
Lapsilisä, opintotuki, perusvähennys, työttömyyskorvaus, eläke... Mitä muuta nämä on kuin kansalaispalkkaa? Eri nimillä on vain sata eri sääntöä, summaa ja tuhat virkamiestä ratkomassa niitä.
Kiinteistövero, metsän myyntivero, tonttivero, asuinrakennuksen vero, rakentamattoman tontin vero. Sama länttiä samoilla puilla verotetaan eri tavalla ja taas on tuhat virkamiestä ratkomassa näitä.
Arvonlisäverojakin on joka lähtöön ja tuhat virkamiestä ratkomassa niitä. Entä jos arvonlisäveroja olisikin vain yksi? Kirjojen, kodinhoidon, parturien ym. Palvelut saisi vähentää verotuksessa poikeavan verokannan määrän veran. Vähän tietotekniikkaa mukaan yhdessä verotilin kanssa hoitaisi homman ilman veronkiertoa ja kuittikauppaa.
Ajattelija oikealta laidalta