lauantai 31. toukokuuta 2008

Kunnon kesätreeni

Olin perjantaina Rautalan Hannun ryhmän mukana tekemässä kunnon kesätreenin, josta otan perjantaisen tavan, kun kerran sain luvan ryhmään liittyä. Perjantaina mukana juoksemassa oli Salo, Korpikoski, Eronen ja Salonen. Myöhemmin mukaan liittynee myös muita kesätreenaajia.

Kirjoitin pari blogia sitten treenaamisesta ja sen ikävyydestä. Pitääkö kovan treenaamisen olla ikävää ja täytyykö siihen mennä niin tuhottomasti aikaa? Nyt taas vahvistui entisestään se käsitys, että treenaamisen ei tarvitse olla ikävää, eikä siihen tarvitse käyttää ainakaan yli 60 minuuttia, jos se ei ole esimerkiksi jonkin terveydellisen syyn vuoksi tarpeellista.

Kuuvuoren Tahdon Portaat tuli treenissä tutuksi. Tuo treeni oli, kiitos Rautsin, yksi parhaimmista treeneistä, joita olen tehnyt pitkään aikaan. Treeni oli varmasti tehokas, vaikka reidet vetivätkin niin pahaan jumiin, edellisen päivän spinningien vuoksi, että oli pakko heivata kaksi viimeistä porrasloikkaa, pelkästään jo kompuroinnin vuoksi. Tuossa kyltissähän lukee, että kulku omalla vastuulla, joten piti hieman kuunnella jalkoja...

Kuten alla olevasta sykekäyrästä näkyy, ajoin lämmittelyksi pyörällä Littoisista Kuuvuorelle, noin 22 minuuttia, jonka jälkeen muutaman minuutin kuulumisten vaihto ja sitten muutama kierros hölkäten kenttää ympäri ja kevyt venyttely. Sen jälkeen viisi runsaan 300 metrin vetoa, minuutin palautuksella vetojen välissä. Vetojen jälkeen 5 minuuttia palautusta, jonka jälkeen viisi kertaa (minulla kolme, seuraavaksi viisi) Tahdon Portaat, kolme askelmaa kerralla. Tämän jälkeen yleistä höpinää ja ravistelua puoli tuntia, jonka jälkeen fillarilla 10 minuuttia töihin.

Tuossa vielä sykekäyrä, jonka otin tarkoituksella kotiovelta salin ovelle:

Kokonaiskesto on 90 minuuttia, josta on kuitenkin yli 30 minuuttia tehotonta aikaa ja tuo aika sisältää myös minun ylimääräiset pyöräilyt, 30 minuuttia. Treenin tehokas osuus ajetaan siis läpi runsaassa kahdessakymmenessä minuutissa. Verryttelyineen treenin kesto on runsas 30 minuuttia. Ja se riittää! Jokaisella osallistujalla oli varmasti sellainen olo, että on tehnyt hyvän treenin. Omat reidet joutuivat poikkeuksellisen koville, mutta tuo korjaantuu, kun saa hieman juoksua alle, eikä vedä edellisenä iltana kahta kovaa spinningiä.

Ensi viikolla uudelleen...

BTW Suunnittelimme Rautsin kanssa, että vedämme asiakkaillemme joku aamu tuollaisen kiekkoilijan kesätreenin, jotta hekin pääsevät kokeilemaan, miltä tuntuu tehokas treeni. Yritetään saada vielä pari pelaajaa mukaan tuohon treeniin. Seuraa ilmoitteluamme ajankohdasta. Pitää vielä pari kertaa käydä itse koeajamassa treeni, ennen kuin järjestämme vastaavan asiakkaillemme. Eikä kannata pelätä. Jokainen tekee vain omien halujen ja kykyjen mukaan...

5 kommenttia:

Jari Nikkola kirjoitti...

Voisi olla mojova idea tehdä normaalikansalaisille kesätreeniryhmiä juuri näihin tahdon portaisiin jne. perustuen. Perusharjoituksia joihin kukin voi lisätä rähinää kykynsä mukaan. Portaita, lyhyitä vetoja pienellä palautuksella, punttia, fillarointia, uintia, säkkiä jne. Mitä luulet, menisikö kaupaksi?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Tuon tuotteistamista olen pohtinut koko paivan, kun olen kuokkinut pihalla...

Nimetön kirjoitti...

Palloseura sai uuden voimakoutsin, joka ei treenin laadusta juurikaan piittaa. Pelaajat saavat tottua nyt Jukan mainostamiin tunteihin.

Taidatte muuten olla ihan eri sivulla treenimetodien suhteen.

Jari Nikkola kirjoitti...

Firmaliikuntamuotona tuo uusi elämyksellisempi treeniryhmäidea menisi luultavasti läpi. Esimerkiksi lätkä-Tepsin olisi järkevää ainakin harkita asiaa, futispuolella jotain vastaavaa jo onkin.

Yksityisasiakkaille voisi jalostaa kesä- ja talviryhmät. Kesäisin treenattaisiin ulkona niin paljon kuin mahdollista, talvella sisällä. Olettaisin että menisi kaupaksi, kaupungin järkkäämät treeniryhmät ja -ohjelmat ovat melko ideattomia ja harmaita totta puhuen. Seuroissakin olisi varaa olla houkuttelevampia tarjonnan suhteen.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kommentoin tuota ryhmäjuttua myöhemmin, kun olen miettinyt asian valmiiksi.

En ole juurikaan perillä Kyöstin tai Jukan todellisista ajatuksista treenaamisen suhteen. Kaikki tieto on toisen käden tietoa tai lehdestä luettua, joten en tiedä, olemmeko edes samassa kirjassa.

Sen tiedän, että kun puhutaan, että suomalaisen kiekkoilijan pitäisi harjoitella 4-6 tuntia päivässä, pitäisi myös tuo harjoittelun sisältö tuoda esille.

Tuo määrä ei voi tarkoittaa kovaa fyysistä harjoittelua, koska sitä ei kestä kukaan ilman lisäaineita.

Ymmärrän hyvin, jos tuo määrä pitää sisällään myös kaiken taitoharjoittelun, siis kikkailun erilaisilla palloilla ja kiekoilla, jonka fyysinen rasittavuus on alle aerobisen kynnyksen.

Kysehän on myös taitolajista, joten tuo harjoittelu on oma lukunsa kokonaan, eikä sillä ole mitään tekemistä fyysisen harjoittelun kanssa.

Aerobisen kynnyksen ylittävää harjoitusta ei todellakaan tarvita 4-6 tuntia päivässä, eikä edes 20 tuntia viikossa. Anaerobisen kynnyksen ylittävää harjoitetta luonnollisesti vielä vähemmän.

Kun joku junnukoutsi lukee tuollaiset jutut niin hän luulee, että nyt pitää joukkueen ravata pitkin metsiä 4-6 tuntia päivässä ja se on vaarallista. Eihän edes triathlonisti harjoittele noin paljon ja se on varmasti fysiikaltaan vaativampi laji kuin lätkä.

Tuosta linkistä löytyy yksi pk harjoitusviikko:
http://www.nic.fi/~kitatu/triathlon/harjoittelu.htm

Ma Aamu: Juoksu 35 min + Pyörä ajovastuksella 30 min PK
Ilta: Uinti 1 t 30 min / 4,5 km, sis. yht. 1,7 km VK

Ti Aamu: Juoksu 1 t / 11 km PK
Ilta: Juoksu 1 t , josta 35 min VL + Pyörä ajovastuksella 45 min ( voima )

Ke Aamu: Juoksu 30 min / 5,5 km PK + Pyörä ajovastuksella 45 min ( voima )
Ilta: Uinti 1 t 25 min / 4,5 km, kovavauhtista uintia yht. 1 km

To Juoksu 45 min / 9 km PK + Uinti 1 t 30 min / 4,5 km ( lajivoima ) + Kuntopiiri 30 min

Pe Juoksu hallissa 30 min PK kevyt + 30 min soutuergo PK kevyt

La Aamu: Uinti 1 t 25 min / 4,5 km, sis. yht. 1,9 km VK
Ilta: Juoksu 1 t 5 min / 14 km sis. 30 min VK

Su Aamu: Pyöräily ajovastuksella 1 t 30 min PK / Voima
Ilta: Juoksu 1 t 30 min / 17 km + Pyörä 45 min ajovastuksella PK
yht. Uinti 5t 45min, Juoksu 6t 55 min, Pyörä 4t 15min, muut 1 t,

Yhteensä 18t

Ai et usko vieläkään? No tuosta lisää: http://www.activepeak.com/

Jos tuijottaa tunteja, saa tunteja. Se on kuin töissä. Jos maksaa tunneista, saa tunteja...