torstai 2. elokuuta 2007

Ampiaiset kadoksissa

No nyt on ampiaiset ja mehiläiset kadonneet. Seurasin jo alkukesästä mökillä ampiaisten tahmeaa liikettä. Näytti ihan kuin ne olisivat olleet päissään. Siitä tuli mieleen, että olen jostakin lukenut, että Amerikassa ja Kaukoidässä on kaksi kolmasosaa tarhatuista mehiläisistä kadonneet, jättäneet pesänsä, siis toden näköisesti kuolleet. Kukaan ei tiedä, mistä on kyse.

On ehdotettu, että herhiläiset menettävät suunnistuskykynsä, minkä vuoksi ne eivät osaa takaisin pesälleen. Siltä myös näiden seuraamieni ampiaisten humalainen harhailu näytti. Meillä on ollut sisälläkin ennätysmäärä kuolleita ampiaisia. Suunnistuskyvyn menetykselle on esitetty monia syitä. Esimerkiksi kännyköiden taajuudet ovat lähellä mehiläisten navigointitaajuutta. Ainakin periaatteessa herhiläisen kompassi saattaisi siis mennä kännyköistä sekaisin.

Mikä tässä sitten kiinnostaa? Muistan lukeneeni, että Albert Einstein olisi joskus sanonut, että jos mehiläiset katoavat, ihmisillä on neljä vuotta elinaikaa. Eikä nyt ole kyse hunajan loppumisesta, vaan kasvien pölytyksestä. Kun kasvien pölytys vähenee tai jopa loppuu, myös kasvit katoavat pikku hiljaa ja siinä me sitten kohta haukomme henkeä kuin kalat kuivalla maalla.

Jos tänä vuonna tulee poikkeuksellisen huono marjasato, se saattaa johtua siitä, että villimehiläiset ja ampiaiset eivät ole tehneet pölytystyötään. Pitääkö huolestua? Pitäisikö puhelin sulkea?

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Turussa on mehiläiset kuolleet kokonaan. Sen verran vähän sitä hunajaa on lähiaikoina teille tullut ja nyt se on ilmeisesti kokonaan loppu.