perjantai 19. toukokuuta 2017

Tee itsestäsi tarpeeton

Olen vaahdonnut monelle kollegalle, kuinka he tekevät ihan vääriä asioita. Kirjoitan myös Kunnon liiketoimintaa -kirjassa, kuinka johtajan pitää pyrkiä tekemään itsestään tarpeeton johtamalleen työyhteisölle, mutta hänen pitää olla sille hyödyllinen. Näissä on iso ero.

Johtaja onnistuu täydellisesti, kun hän tekee itsestään tarpeettoman, sanoo ranskalaisprofessori.
No niinpä! Isaac Getz on oikeassa. Onhan hän johtamistaidon professori, arvostetussa ESCP Europessa. Tuon oivaltamiseen ei kuitenkaan tarvita professoria. Maalaisjärki riittää. Harmittavan usein ihminen kokee itsensä hyödylliseksi ainoastaan ollessaan tarpeellinen. Hän kokee olevansa tärkeä, kun kaikki langat ovat omissa käsissä. Tarpeellinen tuo tärkeyttä ja se koetaan arvostettavana asiana, kun oikeasti arvostusta ansaitsevat ne oikeasti yhteisölleen hyödylliset persoonat.
Getz vakuuttaa, ettei vapauden lisääminen vaaranna yritysten menestystä vaan päinvastoin.  Se lisää tuottavuutta ja parantaa työilmapiiriä.
Onhan se totta, että kuten artikkelissakin mainittiin, niin työntekijän valvominen perustuu vain siihen, että taannoin tarjolla oli vain luku- ja kirjoitustaidottomia työntekijöitä, joita todellakin piti valvoa. Tässä tullaankin yrityksen menestymisen merkittävimpään asiaan, rekrytointiin. Jos yhä palkkaat niitä "luku- ja kirjoitustaidottomia", varaudu siihen, että saat ja joudut valvomaan - öitäkin.

Kun palkkaat penaalin terävimmässtä päästä ja sinua parempia, siinä rekrytoitavassa roolissa, voit nukkua rauhassa ja uskallat sanoa kysyvälle työntekijälle, että itse asiassa, olet minua parempi tässä, joten ratkaise sinä ja tule kertomaan minulle, miten ratkaisit, niin minäkin opin jotain.

Eisain esimerkki artikkelissa on myös loistava ja ollutkin lukuisten blogien aiheena ja tulee olemaan. 
He ymmärsivät, että jos lääkeyritys ajattelee ensisijaisesti potilaita ja heidän perheitään, siitä seuraa väistämättä taloudellista menestystä.
Niin, jokaisen yrityksen ja yrittäjän pitäisi pysähtyä miettimään, miksi yritys on olemassa. Jos se on ensisijaisesti vain elinkeino tai rahasampo, niin en tiedä, ehkä minä ainakin miettisin uudelleen asiaa. Kun tietää, miksi tekee jotain, miten ja mitä ovat automaatio, kuten aiemmin kirjoitin

Mistä sitten tarpeettomaksi tekeminen alkaa? Miten se tehdään? Ensimmäinen askel on ajan ottaminen haltuun. Siihen saat hyviä vinkkejä tästä. Työpöytä pitää saada tyhjäksi. Ja pää - kaikesta ylimääräisestä.

Yksinkertaistaminen tarkoittaa sitä,
että poistat tarpeettoman, 
jotta tarpeellinen pääsee ääneen

Ei kommentteja: