tiistai 11. toukokuuta 2010

Pienet kirjat rokkaa

Minulta kysyttiin jokin aika sitten, kirjoitanko tänne aina kaikista kirjoista, joita luen. En kirjoita. Ehkä arviolta neljännes yltää riman yli tänne asti. Sekin voi olla yläkantiin. Mainitsen sellaiset opukset, jotka ansaitsevat maininnan, joko hyvässä tai pahassa.

Viimeisin kirja oli John C. Maxwell'n How Successful People Think. Pieni kirja. A6 kokoinen ja jotain 120 sivua. Nopeasti luettavissa, mutta täynnä asiaa. Tuosta kirjasta tulen poimimaan tänne monta juttua. Johtamisen oppimisprojektiini vielä enemmän.

Pienet kirjat rokkaa. Ostan niitä aika paljon, enkä yleensä koskaan pety. Asiat ovat tiivistettyjä ja todella helppolukuisia. Monesta pienestä kirjasta saan huomattavasti enemmän irti kuin monisatasivuisista tiiliskivistä. Syvällisempääkin pohdintaa on välillä mukava lukea, mutta pienet kirjat saavat ajatuksen juoksemaan.

Ei koskaan kannata aliarvioida kirjaa kokonsa perusteella. Edellä mainittu kirja alkaa seuraavasti:
Hyviä ajattelijoita tarvitaan aina. Henkilölle, joka tietää miten, löytyy aina töitä. Henkilö, joka tietää miksi, on aina tuon henkilön pomo. Hyvät ajattelijat ratkaisevat ongelmia, heiltä ei koskaan lopu ideat, joilla organisaatiota voidaan parantaa ja he säilyttävät aina toivon paremmasta tulevaisuudesta.
Yritän kehittyä hyväksi ajattelijaksi. Sen voi oppia ja siihen palataan myöhemmin.

Tällä hetkellä on menossa elämäni ensimmäinen äänikirja, Seth Godin; The Dip. Sitä kuuntelin jo koneessa, kun tulimme reissusta. Sekin on godinmaisesti selkeä, lyhyt ja ytimekäs. Ei kierrellä, vaan pyöritään asian ytimessä koko ajan.

Äänikirja on hieno keksintö. Tulen varmasti ostamaan niitä iTunesista vielä paljon. Sopivat hyvin tilanteisiin, joissa ei oikein jaksa lukea, mutta ei myöskään nukuta. Rentouttavaa kuunnella, kun joku lukee kirjaa rauhallisella äänellä. Mainitun kirjan kesto on 93 minuuttia. Blue Ocean Strategyn kuuntelee kahdeksassa tunnissa. Työpäivän projekti. Ei paha.

Samoin tulen ostamaan jatkossa e-kirjoja, koska hommasin iPadin. Nyt odottelen vain sitä Elisan micro-simiä. Laitoin viime viikolla Elisalle viestiä, että se operaattori, joka ensimmäisenä tuo markkinoille micro-simin, tai edes kertoo sen tulevan lähiaikoina, saa meidät kaikki iPadeillä selaavat asiakkaakseen. No nyt se tiedotettiin.

Kindleä ajattelin ensin, mutta onneksi odotin iPadiin asti. Veikeä lelu. Kaksi kirjaa ehdin jo tilaamaan iPadiinkin. Tuollainen lukulaite sopii esimerkiksi tuuliseen ympäristöön, kun perinteisen kirjan sivut muuten heiluisivat ärsyttävästi tuulessa. Loistava laite esimerkiksi aurinkotuoliin, näin kesää odotellessa.

Vaikka jonossa on tällä hetkellä kymmenkunta kirjaa, otan myös kirjaehdotuksia vastaan, joten niitä voit heitellä kommentteihin. Kiitos niistä jo etukäteen.

[ Aiheeseen liittyen: Kirjat ]

BTW Maggie.fi julkaisi tänään aika hyvän kaavion, miten blogin kommentteihin tulee suhtautua. Tiedostamattani olen noudattanut aika pitkälle samaa kaavaa. Nyt jouduin ottamaan blogin kommenttien valvonnan käyttöön, kun joku on aloittanut spammaamisen teksteihin. Uudet tekstit ovat vielä vapaasti kommentoitavissa, koska spammit yleensä kohdistuvat vanhoihin teksteihin. Toivottavasti spammit jäävät vanhoihin teksteihin, jotta valvontaa ei tarvitse ottaa käyttöön uusiinkin teksteihin.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pienistä kirjoista Mitch Albomin tekeleet ovat olleet herkkuja. Mies on muuten sporttijournalisti ammatiltaan, mutta hänen urheiluaiheisista kirjoistaan olen lukenut vain kirjan "Bo" joskus 90-luvun alussa.

Miehen "pienet kirjat" ovat jotain muuta kuin urheilua.

"have a little faith" oli tosi hyvä tekele, mutta elokuvaksikin päätynyt "tuesdays with Morrie" on tietysti miehen tunnetuin tuotos 14 miljoonalla myydyllä kopiollaan.

"for one more day" oli ajatuksia herättävä. Mitä jos itse saisit viettää vielä yhden päivän jo kuolleen ihmisen kanssa.

Tässä kirjassa tuo ihminen oli äiti, mutta lukiessa mieleen tuli oma isoisä, jonka kanssa haluaisin nyt aikuisena viettää edes yhden päivän ja kysellä esimerkiksi sodasta.

Sami Hurme kirjoitti...

Hyvä vinkki. Kiitos!

Yhden päivän... Hmm...

Anonyymi kirjoitti...

Tässä ohjeet microsimin itse tekoon:
http://www.ithinkdiff.com/create-a-micro-sim-card-from-a-regular-sim-card-12565/

Tuskin tuota teet mutta jos oikein sormet syyhyää ja on pakottava tarve niin voi ottaa sakset käteen ja tehdä itse.

Itse mietiskelin ipadin ja ebook lukijan välillä pitkään mutta lopulta ostin ihan eInk näytöllä varustetun readerin sillä luen paljon ja tuon pitäisi olla silmille kevyempi kuin lcd ruutu kuten ipadissa on. Toki ipad on paljon muutakin mutta en tietoisesti tarvi sitä muuta.