Kolmekymmentäluvulla pienessä saksalaisessa Herzogenaurach-nimisessä kylässä asuva Adolph Dassler kuuli amerikkalaisesta sprintteristä nimeltä Jesse Owens, joka oli tulossa Berliinin Olympialaisiin kilpailemaan vuonna 1936.
Lempinimeltään Adi ja hänen veljensä Rudolph tekivät urheilukenkiä pienessä pajassaan. Dasslerit kokeilivat jalkineissaan kaikenlaisia materiaaleja hain ja kengurun nahoista alkaen. Adi päätti tarjota Owensille parin juoksukenkiä, joilla Jesse voisi kilpailla Olympialaisissa. Owens oli erittäin tyytyväinen saadessaan kengät ilmaiseksi ja varsinkin siitä, että hän sattui voittamaan neljä kultamitalia Berliinissä.
Tuosta tapauksesta voitaneen sanoa alkaneen ainakin yhden maailman vahvimman tuotemerkin panostus tuoteasetteluun. "Anna tähdille tuote ilmaiseksi, niin muut maksavat niistä."
Dasslerin veljekset kävivät paljon läpi yhdessä, mutta jotain sellaista tapahtui vuonna 1948, että veljekset eivät puhuneet enää toisilleen. Joku väittää kaiken takana olleen naisen, joku toinen väittää jotain muuta. Joka tapauksessa Rudolph otti puolet kenkien valmistukseen käytettävistä välineistä ja perusti oman pajansa joen toiselle puolelle. Rudolph nimesi pajansa tuotteet nimellä Puma. Adi nimesi oman tuotteensa nimellä Adidas ja vuotta myöhemmin hän rekisteröi nuo kuuluisat kolme raitaa.
Raitojen suhteen käydään tällä hetkellä taistelua suomalaisen kenkäyrityksen kanssa. Adidas on aika vahvoilla jopa neljää raitaa vastaan.Kyseisillä raidoilla oli alkujaan ihan oikea merkitys. Niiden alkuperäinen tarkoitus ei ollut muodostua varsinaiseksi tuotemerkiksi, vaan niiden nahkaisten raitojen tarkoitus oli tukea jalkaa.
Adin kerrotaan keksineen raidat, myös suomalaisen kenkävalmistajan, Karhun, silloisista malleista. Miten raidat päätyivät Adidakselle, niin siitäkin on monta tarinaa. Yhden mukaan Karhun johto olisi saanut niistä suomalaisittain muutaman alkoholipitoisen juoman sisältävän pullon illanviettoonsa.Adidas on aina ollut aika vahva merkki jalkapallossa. Suurin syy siihen lienee vuonna 1954 tapahtunut jalkapallokengän mullistanut keksintö, irtonappula, tai siis oikeammin ehkä vaihtonappula. Länsi-Saksan joukkue sai suunnatonta etua tuon vuoden World Cup-finaalissa Unkaria vastaan, koska finaalipäivänä satoi ja Länsi-Saksan joukkue pystyi vaihtamaan sadekeliin paremmin sopivat nappulat pelikenkiinsä. Tuon kerrotaan olevan syyn Saksan ensimmäiseen World Cup -voittoon.
60-luvulla Adidas oli valloittanut urheilumaailman. 75% Olympiatason yleisurheilijoista käytti Adidaksia. Münchenin Olympialaisissa kaikki virkailijat käyttivät Adidaksia. Kun Muhammad Ali ja Jo Frazier boksasivat toisiaan vastaan 1971, molemmat käyttivät Adidaksia.
Tämä oli siis vielä ennen Niken maailmanvalloitusta, jolloin Adidaksen suurin kilpailija oli mahdollisesti Adin veljen Puma. Adin pojan, Horstin, kerrotaan käyttäneen jopa hieman häikäilemättömiä keinoja Pumaa vastaan.
Adi kuoli vuonna 1978 ja Horst 1987, oltuaan vain kaksi vuotta Adidaksen korkeimmalla pallilla. Horstin kuoleman jälkeen avautui Nikelle ja muille valmistajille mahdollisuus, kun Adin tyttäret eivät mahdollisesti osanneet pitää laivaa oikealla kurssilla. Markkinaosuudet laskivat radikaalisti.
Vuonna 1989 ranskalainen Bernard Tapie yritti pelastaa yrityksen ostamalla sen Adin tyttäriltä. Menestys oli kuitenkin huono ja vuonna 1992 Tapien pankki myi yrityksen eteenpäin, koska Tapie ei pystynyt maksamaan edes lainojensa korkoja. Adidas teki tuolloin 100 miljoonaa taalaa tappiota vuodessa. Uusi omistaja oli Robert Louis-Dreyfus, joka oli jo aikaisemmin nostanut yrityksiä vastaavista tilanteista. Toimiva johto sai kenkää, kulut leikattiin minimiin ja markkinointi tuplattiin. Louis-Dreyfusin kerrotaan maksaneen 15% osuudestaan pankille kokonaiset 10.000 dollaria. Nykyään tuon osuuden arvo lasketaan sadoissa miljoonissa dollareissa.
Joku voisi sanoa onnellakin olevan osuutta Adidaksen uuteen tulemiseen, kun retro tuli muotiin 90-luvun puolessa välissä. Adidas lanseerasi vanhoja lenkkarimalleja, Adidas Originals, uudelleen ja niistä tuli tähän päivään asti kestäneitä hittituotteita. Minullakin on Superstareja aika monta paria kaapissa. Veli ei taida muita kenkiä edes käyttää.
Joka tapauksessa urheiluliiketoiminta on yhä ehkä kaikkein merkittävin tuoteasettelua harrastava markkinahaara. Merkin näkymisen vaatimus on aika isossa osassa urheilijoiden sopimuksia. Merkin näkymisen tarkoitus on vain ja ainoastaan olla tuoteasettelua, jolla myydään tuotteita tavalliselle kuluttajalle.
Pitäisikö kaikkiin urheilulähetyksiinkin laittaa jatkossa maininta tuoteasettelusta? Entä urheilulehtiin?
Lähde: 100 Great Businesses
[ Aiheeseen liittyen: Posti It ]BTW En ihan hirveästi ymmärrä jalkapallosta, mutta eikö eilen ollut aika outoja tuomioita Veritaksella? Vaikka peli jatkuukin, harmittaa Interin puolesta, kun tuollainen pustan pillipiipari voi ratkaisuillaan pilata ottelun. Tai siltä se ainakin näytti ja tuntui. Onhan se jollain tavalla epäreilua, että jalkapallossa tuomari voi ihan oikeasti vesittää mahdollisuuksia noinkin paljon. Lätkässäkin tuomari voi ratkaista pelejä, mutta jalkapallossa esimerkiksi tuollaisen kyseenalaisen rankkarimaalin merkitys voi olla kohtalokas, varsinkin kun vastustaja tekee sillä vierasmaalin. Olikohan ottelun suhteen poikkeuksellista vedonlyöntiä vai jaettiinko voitot jo ennen ottelua?
Niin ja edelläkin linkitetyssä Maikkarin kuvassa vilahtelee M&M-logo kiitettävästi...
12 kommenttia:
Eiköhän tuo melko selvä rankkari ole. Toppari jättää hommansa hoitamatta ja veskari joutuu ylireagoimaan tunnetuin tuloksin.
Loput ongelmasta ilmenee Furuholmin haastattelusta. Asennevamma kaverilla melkoinen. Turpa kiinni ja verkot tötterölle, Furkka!
Mustavalkoisen vastajännärin mielestä tilanne oli tietysti selvä.
Iltalehdessäkin on hyvä kuva.
Hyvä oli kuva, tosiaan! Loistava kuvakulma.
Jari taitaa kyllä olla aika mustavalkoinen turkulaisessa jalkapallokentässä. (Not that there's anything wrong with that.)
Mutta että oikein vastajännäri? Ei kai nyt sentään?
Vastajännäyksestä tuli kuitenkin mieleen, että oliko se niin, että Palloseura valitti sen verran äänekkäästi Mestarien Kenttä -banderollista Kuppiksen parkkipaikalla, että se piti ottaa alas? Saattaa olla ihan huhuakin...
Interin banderollit ja sloganit ovat kyllä olleet iskeviä.
tuohon rankkariin. Jalkapallon säännöt sanovat seuraavaa:
Suora vapaapotku
Vastajoukkueelle tuomitaan suora vapaapotku, jos pelaaja syyllistyy johonkin seuraavista seitsemästä rikkomuksesta
-potkaisee tai yrittää potkaista vastapelaajaa
-kamppaa tai yrittää kampata vastapelaajan
-hyppää vastapelaajan päälle
-rikkoo vastapelaajaa muutoin kuin jaloin
-lyö tai yrittää lyödä vastapelaajaa
-työntää vastapelaajaa
-taklaa vastapelaajaa
Vastajoukkueelle tuomitaan suora vapaapotku myös, jos pelaaja syyllistyy johonkin
seuraavista kolmesta rikkomuksesta:
-pitää kiinni vastapelaajasta
-sylkee vastapelaajaa
-pelaa palloa kädellä tarkoituksellisesti (paitsi maalivahti omalla rangaistusalueellaan)
Suora vapaapotku tuomitaan rikkomuspaikasta.
Vastajoukkueelle tuomitaan rangaistuspotku, jos pelaaja syyllistyy johonkin edellä
mainituista kymmenestä rikkomuksesta omalla rangaistusalueellaan, riippumatta
pallon sijainnista kunhan pallo on pelissä.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että mikäli pallo ei ollut pelaajien välissä kun Interin maalivahti kaatoi Sheriffien pelaajan rangaistusalueen sisällä, kuuluu tuomarin tuomita tilanteesta rangaistuspotku. Okei... En ollut paikalla ja en voi sanoa oliko tilanteessa ns. filmaamista mutta tämä taas on tulkinta kysymys johon kukaan muu ei voi vaikuttaa kuin ottelun päätuomari tulkinnallaan. Hän voi halutessaan kysyä mielipidettä avustavalta erotuomarilta mutta lopullinen päätös on siis erotuomarin. Yksi jalkapallon hienouksista piilee tässä inhimillisyydessä jossa ihminen tekee päätökset ilman teknisiä apuvälineitä kuten videokameran kuvaa. Jalkapallo ei tästä syystä aina ole oikeudenmukaista eikä sen pidäkkään olla. Virheitä tapahtuu ja kukaan ei ole täydellinen. Ei edes se keltapaitainen tuomari joka tekee päätöksen rangaistuspotkusta alle sekunnin tapahtuman perusteella. Tuokin tilanne olisi jäänyt viheltämättä mikäli Inter olisi ollut hereillä eikä sheriffien pelaaja olisi päässyt kasvotusten interin maalivahdin kanssa. Miettikääpä sitä...
Niin ja tuo tuotesijoittelu. Täysin samaa mieltä Samin kanssa. Tuotesijoittelua on kaikkialla. Oscar-gaalasta 5-divarin lätkämatsiin velkualla. Vai miksiköhän niissä varusteissa on aina se logo...
Verinon piikissähän tuo koko jupakka on. Jos olisi hoitanut hommansa olisi tilanne hyvin todennäköisesti jäänyt syntymättä. Turha tästä on säätää tämän enempää. Palloa häkkiin, sillä voittaa pelejä, ei tuomioista itkemällä.
Mistä muuten käsitys Interistä duunariseurana kumpuaa? Säteileekö TuTolta 90-luvulla ostettu sarjapaikka proletaarin paratiisia vai mistä on kyse?
Stefan Håkans perheineen ei taida mennä aamulla tehtaaseen töihin tai kuittamaan tökäreitä lähipubiin. Vanha kunnon riistäjäkapitalistihan tämä jannu on, veljet!
Hetkinen... En ole koskaan kuullut kenekään puhuvan Interistä duunariseurana. Tausta ja tarina, herra Håkans mukaan lukien, on kuitenkin ainakin minun mielestäni kiinnostava.
Ainakin minulle on kerrottu Håkansin laittaneen lajiin jonkun markan ja euron. Muista valuutoista en tiedä, mutta uskoisin myös lajiin käytetyn ajan olevan aika suuren, jopa korvaamattoman, oli hän jonkun mielestä riistäjä tai kapitalisti tai vaikka molemmat yhdessä.
Tuota työtä ei ainakaan sen vuoksi kannata vähätellä, että Stefan Håkans, tai hänen perheensä, ei mene aamuisin tehtaaseen töihin. Veikkaan kyseisen henkilön tehneen elämänsä aikana aika paljon pitkiä työpäiviä. Paljon pidempiä, kuin laki sallisi tehtaassa tehtävän.
Olen päässyt tekemään yhteistyötä Interin kanssa jo monen vuoden ajan. Minua kiinnostaa seuran sisällä oleva perhemäinen välittömyys ja välittäminen, joka ainakin yhteistyökumppaneihin näyttäisi myös välittyvän.
Jalkapallon puolelta ei ole mitään vertailukohtaa, koska emme ole lajin parissa muiden seurojen kanssa koskaan toimineet. Muista lajeista kyllä.
Jostain syystä Interin taustajoukoissa on ollut ihan mukava ylpeänä seistä...
Ja tuomioita voi aina ihmetellä. En usko, että niitä ihan yksin ihmettelin. Ja jos ihmettelin, niin siinä sitten ihmettelin...
Eikö vastakkainasettelun aika ole vieläkään ohi? Yrittäjä on työntekijöidensä palkkapäivänäkin riistäjäkapitalisti. Niin tämä maa makaa.
Tokihan käsitys Interin punavihervasemmistolaisuudesta elää vahvana seuran ultrafanijoukon keskuudessa. Kysele Sami sieltä asiaa jos ei ole aiemmin tuttu aihe. Tepsillä on Kokoomus-taustansa tietenkin mutta vähemmän se tuntuu painavan vaakakupissa kuin naapurissa. Joka on jopa taipuvainen rakentamaan "vaihtoehtoista" identiteettiään lähinnä TPS-vastaisen kaunan varaan. Mukaan tietenkin kytketään saumattomasti kaikki "paha" maailmassa toriparkista Celine Dionin tuotantoon. Loistavaa jos 99% Interin kannattajista ei mene tähän halpaan. Ja sama aidan toisella puolella.
Mutta Jari, eikö juuri tuonlainen kommentointi ole juuri Inter-vastaista kaunaa?
Ainakin se ruokkii tuota vastakkainasettelua.
Jos esimerkiksi se Mestarien Kenttä -banderolli jouduttiin poistamaan Palloseuran vaatimuksesta, niin onhan sekin vähän matalaotsaista. Mutta kuten aikaisemmin kirjoitin, se voi olla vain huhua. Jos se on vain huhua, niin tietysti tämä kommenttini myös ruokkii vastakkainasettelua, vaikka en henkilökohtaisesti siitä hyödy mitään. Kunhan ihmettelen ääneen.
En tiedä ko seurojen fanijoukoista ja heidän taustoistaan, mutta eikö omistajastaan huolimatta fanit voi edustaa vaikka punavihervasemmistolaisia? Enkä nyt väitä, että niin olisi, koska en tiedä, eikä itse asiassa edes kiinnosta tietää. Tärkeintä on peli itse, ei fanien tai omistajien taustat tai luulot niistä.
Lätkäpuolelta käynee Jokerit loistavana esimerkkinä siitä, että se puritaani Jokerifani lienee juuri syvältä työläiskorttelista, vaikka Hjallis ei mahdollisesti sitä kulmakuntaa edustakaan.
Miksi yhteiseen hiileen puhaltaminen on niin hemmetin hankalaa? Oli sitten kyse lätkästä tai futiksesta. Futiksessa ihmettelen vielä enemmän, kun pelataan samalla stadionilla.
Stadionin mahdollisesta marssijärjestyksestä on aika turha ainakaan kitistä, koska voisi myös olla niin, että ilman toisen osapuolen panostusta koko stadionin uudistusta ei olisi tapahtunut. Eikä mahdollisesti tänään käytössä ollutta lisäosaa, joka toi mahdollisesti molemmille osapuolille hieman tuottoa.
Voi kun suomalainen oppisi joskus sanomaan Good For You...
Inter-vastainen kauna, missä sitä oli? Tuo äärifanien vihervasemmistolaisuus on fakta, ei vidduilua. Ei tästä montaa viikkoa ole kun eräskin vanhan liiton interisteistä kertoi allekirjoittaneelle kannattavansa ns. jatkuvan vallankumouksen ajatusta. Eikä edes ollut ironinen tahi sarkastinen tässä kohtaa. Toki "hieman" känässä sentään. Sen huomasi siitä, että sama jannu kehui myös TS:n kulttuurisivuja Suomen parhaiksi.
Hassuksi asia tulee siinä kohtaa kun nyky-Tepsiä syytetään samasta osoitteesta rahalla tehdyksi kuplaksi. Mitä muuta Inter on kuin Håkansin rahoilla tehty, rahoituslähteestä 100% riippuvainen seura? Millä tavalla Stefun seuraan pumppaama dollari on puhtaampi kuin Sairasen? Täydellä varmuudella kumpikaan rahoittajista ei edusta työväenluokkaa millään muotoa, samaistuminen heihin prolehengessä on siis melko eksoottista. Eikä kumpikaan seurojen talouksista/organisaatioista pysyisi päivääkään hengissä ilman tätä "tekohengitystä". So where's the difference?
Kaikki puoluepoliittisuuteen vivahtava toiminta pitäisi heittää määrätietoisin ottein huitsiin seuratoiminnasta. TPS:lle Kokoomus on paitsi etu myös rasite, Interille todennäköisesti viherpiipertäminen ennemmin tai myöhemmin myös.
Let's play ball. Se riittää. Kaupungissa on vallan mainiosti tilaa kahdelle pääsarjatason futisjengille ilman poliittisia- tmv. höpöhöpörajauksia.
Tuossa vielä linkki ultrainterismin aakkosiin näin derbypäivänä. Ei tuo nyt ihan ideologisestikaan neutraalia puhetta ole. Vrt. media, vastarintalätinät jne.
Lähetä kommentti