keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Kulttuuriseteli

Tarvittiin Kulttuuriseteli, jotta työnantaja voi jatkossa tukea työntekijänsä kuntoilua 400 eurolla aikaisemman 200 euron sijaan. Onpa jännää.

Kuntoilun terveysvaikutukset eivät riittäneet vakuuttamaan ketään siitä, että työntekijän kuntoilua voisi tukea yli 200 eurolla vuodessa. Nyt kun mukaan astuu kulttuuri, siis teatteri-, ooppera-, elokuva- ja urheilutapahtumaliput, niin kuntoiluakin voidaan tukea 400 eurolla vuodessa.

Hyvä meille kuntokeskusyrittäjille, mutta en ymmärrä tuota logiikkaa lainkaan. Jos menee katsomaan urheilua, sitä voi käydä ensi vuonna katsomassa verottomasti 400 eurolla, mutta jos menee harrastamaan sitä, verottomuus on tällä hetkellä katsottu vain 200 euron arvoiseksi.

Ööö... Miksi?

Siksikö, että "Kulttuurisetelin toivotaan lisäävän kulttuuripalveluiden käyttöä" kuten Ylen tekstitv:ssä kerrottiin? Onko tuossa työryhmässä ollut kulttuuripalvelujen tuottajia? Ainakin Smartumilla on iso lehmä ojassa: "Smartum lanseerasi Kulttuurisetelin helmikuussa 2005. Sen odotettiin saavan sama verokohtelu kuin Liikuntasetelin, mutta verottaja päätti kulttuurisetelin olevan verotettava etu. Tämän vuoksi sen käyttö on ollut vähäistä." Opetusministeriön tiedotteen voit lukea tästä .

Tietysti verolakia pitää (taas) muuttaa ensin, mutta eiköhän se nyt muutu. Kulttuurin puolella on mahdollisesti lobbaaminen osattu aina urheilua paremmin. Tuleekohan verolakiin nyt myös tuo 400 euron summa, koska 200 euron summaa ei ole koskaan missään lain pykälässä määritelty?

Minäkin tilaan M&M:lle Kulttuurisetelejä, jotta voin kustantaa työntekijät viikonloppuisin verottomasti leffaan. Vähentääköhän se sairauspoissaoloja nollasta miinus yhteen, kun kaikki työntekijämme jo kuntoilevat ja ovat erittäin vähän sairaana? Vai tuleeko uusi poissaolon syy: Kulttuurikrapula, sunnuntaisen leffaillan jälkeen?

Ennen näitä työyhteisön hengen nostatuksia piti tehdä työporukan kanssa yhdessä, mutta nyt sen saa jatkossa tehdä yksikseen. Turha tuohon työyhteisön hengen parantamiseen on työkavereita sotkea. Niiden kanssa tulee kuitenkin jotain riitaa...

Jatkossa voi kustantaa muutkin perheenjäsenet leffaan pomon tarjoamilla seteleillä. Arvaa, tehdäänkö niin jokaisessa perheessä. Tuo on pelottavan yleistä Lounassetelissä ja Liikuntasetelissä, joten setelin "henkilökohtaisuus" on vitsi.

Mutta jatkossa siis työnantaja voi tukea työntekijänsä kuntoilua 400 eurolla vuodessa. Tästä kiitän kulttuuria ja pidän siitä lujasti kiinni...

BTW Paljonkohan meni rahaa, että saatiin päätös maksaa yksi euro konkurssiin menneen matkatoimiston asiakkaille? Tuon täytyy yhä olla vitsi. Älä koskaan maksa mitään käteisellä!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä en myöskään ole tajunnut tätä kulttuurin hehkuttamista näissä valtion tuissa. Miten esim. on mahdollista että veikkausvaroista maksetaan niin paljon kulttuurille? Ja samaan aikaan valitetaan, että kansalaiset ei enää liiku.

Toi esimerkki urheilun seuraamisesta ja harrastamisesta oli pysäyttävä. Onko se todella näin?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Se todellakin nyt näyttäisi olevan niin. Tällä hetkellä verottaja kertoo katsovansa 200 euroa kohtuulliseksi korvaukseksi liikunnan tukemiseen.

Kulttuuriseteliin liittyvässä esityksessä tuo kohtuullinen summa on 400 euroa.

Tavattoman outoa ja niin kuin Mia kertoi, pysäyttävää...

Kulttuurin avustuksien määrän arviointiin ei riitä kompetenssia, mutta uskoisin liikunnan harrastajia olevan enemmän kuin kulttuurin harrastajia, joten jako pitäisi ehkä painottua liikuntaan.

Riku Saarela kirjoitti...

Tämä kulttuuriseteli-innostus sai mutkin hieman kiehahtamaan. En voi ihan täysin ymmärtää ministeri Wallinin innostusta tähän kulttuuriseteliin. Urheilumiehenä olisi ministerin olettanut innokkaammin nostavat juuri liikunnan verovapaan tukemisen rajaa. Mutta jos se nyt kulttuurin avulla saadaan 400 euroon niin hyvä niin. Odotan innolla niitä yrityksiä jotka ymmärtävät laittaa tuon koko 400 euroa liikunnan tukemiseen eivätkä tue työntekijöidensä lasten leffaviikonloppuja...

Anonyymi kirjoitti...

Ongelman tähän tekee kaikki hemmetin setelituotteet joiden käyttöä ei voi seurata. Jos lappujen jakaminen lapsille ja naapureille onnistuu, niin koko tuki ja idea menee hukkaan. Hölmöläisten hommaa...muutenhan tuo 400€ liikuntaan on hyvä juttu.

Anonyymi kirjoitti...

...ja vielä lisäyksenä, että Smartum nauraa matkalla pankkiin kun käyttämättömien seteleiden määrä tuplaantuu. Onkohan kenelläkään mitään käsitystä kuinka paljon ne hyötyy jo nyt, miljoonissa se täytyy olla.