Heti alkuun täytyy sanoa, että onneksi ei tarvitse tehdä sellaisia päätöksiä, joita hallitus ja koronaan liittyvät virkamiehet joutuvat tällä hetkellä tekemään. Viime viikolla tuntui siltä, että ainoa järkevä toimija oli Etelä-Suomen aluehallintovirasto, joka antaa monelle liikunta-alan yritykselle edes mahdollisuuden selviytyä. Faktaa lienee se, että hallituksen koronastrategia on vahvasti leviämistilassa.
Olen koronan aikana seurannut, kuinka ravintola-, tapahtuma- ja palvelualaa potkitaan aika vahvasti palleaan, vielä silloinkin, kun jo makaavat maassa. Väkisin on välillä piipahtanut mielessä, että hallitus on varsin yrittäjävastainen. Yrityksillä ei ole väliä. Tehdyt toimet yritysten pelastamiseksi ovat olleet varsin kosmeettisia tai erikoisesti kohdennettuja, mutta näillä mennään ja yritetään selviytyä. Kiukuttelu ei auta, toimiminen ja sopeutuminen auttaa.
Ei varmaan tarvitse kerrata kaikenlaisia epäselvyyksiä ja ihmeellisyyksiä, mitä viime päivien keskusteluissa on ollut, hallituksen ja viranomaisten välillä. Yhteinen sävel on täysin hukassa ja tuntuu että kaikki päätökset perustuvat vain nokitteluun, joka kuuluu enintään lastentarhaan, ei näin ison kriisin hoitamiseen. Päätökset eivät ainakaan perustu tutkimuksiin, dataan tai asiantuntijalausuntoihin vaan jokainen pyrkii vain pelastamaan oman poliittisen nahkansa. Johtajuus loistaa poissaolollaan ja se loistanee siksi, kun vastuu on johtajuudessa ikävä kannettava. Ikäviä päätöksiä on karmeaa tehdä, mutta hyvät johtajat ovat hyviä niissäkin. Kriisijohtamisessa punnitaan johtamisen taidot, kyvyt sekä soveltuvuus johtajaksi.
Kuntosalit ja muut liikuntapalvelujen tuottajat saavat nyt pitää tilansa auki maksimissaan 10 asiakkaalle. Tämäkin asia on ollut täysin farssi. Ei pysty ymmärtämään STM:n ajatusta, jossa yhä saisi ottaa 10 asiakasta tilaan, johon mahtuu vain 10 asiakasta, mutta 10 asiakasta ei saisi ottaa tilaan, johon mahtuu 100 asiakasta. Eihän tuossa ajatusmallissa ole mitään järkeä, ei virustorjunnan suhteen eikä minkään muunkaan. Onneksi AVI:lla oli nyt järkeä. Ehkä niitä tarkastettavia yrityksiä säilyy tarkistettavana enemmän tällä päätöksellä.
Ravintolarallia seuratessa esillä on usein ollut ravintoloiden monimuotoisuus. On eri asia laulaa karaokea kännissä kuin syödä fine diningia omassa seurueessa. Kaikki tajuavat noiden eron - paitsi hallitus ja viranomainen. Tämä sama toistuu nyt liikuntapalvelutuottajien kohdalla. Liikuntapalvelujen tuottajia ja kuntokeskuksia on varsin erilaisia, mutta ne mielletään helposti samaan koriin. On toki totta, että kaikki toimijat eivät pysty takaamaan, että eduskunnan 19.2.2021 päättämiä tartuntatautilain muutoksia pystyttäisiin noudattamaan - hulluimmat eivät edes halua. Silloin lienee selvää, että kyseinen toimitila ei voi olla enää auki.
Sama tilanne tietysti nyt, kun määräys on, että tilassa saa maksimissaan olla 10 asiakasta kerralla. Osa keskuksista pystyy tuon järjestelemään ja takaamaan, osa ei. Jos ei pysty, ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin sulkea ovet. Reilua se ei välttämättä ole, riippuen siitä, mistä kulmasta asiaa katsoo. Esimerkiksi:
Kaupungissa A on kuntosali X. Kilometrin päässä, kaupungissa B on kuntosali Y.
Koronasulku sulkee kaupungin A kuntosalit, mutta ei kaupungin B. Kaupungista A voi käydä kaupungissa B kuntosalilla.
Kuntosalin X asiakkaat siirtyvät siis kuntosalille Y eikä kuntosali X saa mistään kompensaatiota menetykselleen ja kuntosali Y saa perusteetonta, kilpailua selvästi vääristävää etua.
Noinhan tuo on. Epäreilua sille, joka ei pysty noudattamaan uusia säännöksiä ja joutuu sulkemaan tilansa. Epäreilua se olisi myös silloin, jos sekin toimija joutuisi sulkemaan ovensa, joka pystyy määräysten mukaisesti toimimaan, vain siksi, että joku toinen ei pysty. Miksi tämän toimijan pitäisi kärsiä siitä, että siellä pystytään sopeuttamaan toimintaa vaaditun mukaiseksi? Edellä mainittuja rajatapauksia on aina, vedetään se raja mihin tahansa, paitsi jos suljetaan kaikki. Se tosin olisi perusteetonta, järjetöntä ja ihan hemmetin epäreilua, kun koronatilanne vaihtelee suuresti eri alueiden välillä. Johonkin raja on aina vedettävä ja jollekin se voi olla epäreilua.
Oli hienoa nähdä Facebook-keskustelussa, kuinka muutama yrittäjä ei aio ottaa suljettujen paikkojen asiakkaita lainkaan, vaan hoitavat vain omille asiakkailleen harjoitteluolosuhteet kuntoon. Tuollaista solidaarisuutta kaivataan myös tässä tilanteessa, erityisesti tuollaisissa rajatapauksissa.
Ei tämä ole helppoa eikä yksinkertaista. Tai sitten se on. Turvavälit lienee se olennainen juttu, jos ja kun ihmisiä saa olla yhdessä ja samassa tilassa. Turvaväleihin vaikuttaa tilan neliömäärä ja siihen suhteutettuna asiakasmäärä. Miksi rajauksissa ei käytetä tätä mallia? Jos asiakkaalla pitää olla kaksi metriä tilaa, joka suuntaan. Tämä tarkoittaa, että asiakkaalla pitää olla 16 neliötä henkilökohtaista tilaa, mitä tahansa hän siinä tilassa tekeekin. Tämä tarkoittaa siis, että 10 henkeä voi mahtua 160 neliön tilaan ja 100 henkeä 1.600 neliön tilaan. Yksinkertaista?
Toki ymmärrän kaikki kulkuväylät, wc-tilat, jne, mutta miksi asia ei voisi olla noin yksinkertainen? Kyllä, vastaan siihen itse, ymmärtäen hyvin senkin, että todennäköisyys viruksen kantajasta lisääntyy sitä mukaa, kun väkimäärä tilassa lisääntyy. 100 henkeä kontra 10 henkeä on kymmenkertainen mahdollisuus viruksen kantajalle. Näin se varmaan täytyy nähdä. Pidetään huolta toisistamme.
P.S. Kuulin juuri, että osa yrittäjistä ovat nyt nokkelia ja rakentelevat jotain väliaikaisia tilan rajaajia. AVI oli mielestäni kokonaisuutena aika selkeä perjantain tilaisuudessa. Jokainen ymmärtää, milloin venyttää tuota sääntöä, 10 henkeä samassa tilassa. Jokainen ymmärtää, että tilat jaetaan seinillä eikä tilannetta muuta jokin nopeasti kasattu sermi johonkin.
Ihan oikeasti, me pilaamme tämän ihan itse, jos lähdemme venyttämään rajoituksia eikä edes pyritä noudattamaan ohjeistuksia. Kaikki ei ole aina reilua, mutta kun joku muu määrää pelisäännöt, niitä kannattaa noudattaa.
Elämässä on tasapaino, mutta ei elämän reiluudessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti