lauantai 7. helmikuuta 2015

Lukujen orja

Luvut ovat mukavia, vaikka ne välillä orjuuttavatkin. Luvut myös motivoivat. Toki ne voivat myös lannistaa, jos lukujen suuntaus on halutun vastainen. Luvut eivät valehtele, jos niitä ei laita valehtelemaan. Luvuilla on helppo myös huijata - itseäänkin. Lukuja voi helposti ymmärtää tai tulkita väärin. Luvut ovat tunteettomia, matemaattisen kylmiä ratkaisuja. Lukuja on ainakin minun helppo uskoa, vaikka uskon vahvasti myös intuitioon.

Näistä huolimatta tai niiden vuoksi minä pidän luvuista, tilastoista ja raporteista. Kysykää vaikka työntekijöiltäni. Kaikki on mitattavissa. Parantaisen blogissa pohdittiin tovi sitten, mitä mittaaminen tarkoittaa. Siellä pohdittiin myös, miksi mittaaminen ahdistaa. Minkään mittaaminen ei ahdista minua. Päinvastoin, tykkään mitata asioita. Teen paljon päätöksiä näppituntumalla, fiiliksen mukaan, mutta aika usein tuon fiiliksen taustalla on kuitenkin lukuja, tiedostamattakin. Pyrin mittaamaan kaiken mahdollisen, jolla on merkitystä menestymiseen tai nyt tällä kertaa omaan hyvinvointiin.

Niin kuin moni muukin, aloitin vuoden alussa kesäkuntoon-projektin. Otin tavoitteeksi pudottaa painoa 10 kiloa kesään mennessä. Tiedän, miten tuo tehdään. Painon pudottaminen on pelkkää matematiikkaa. Siksi päätin ottaa avuksi tukun työkaluja, jotka mittaavat tekemistäni ja tekemättä jättämisiäni. Luvut näyttävät minulle tien ja sen kaikki kuopat ja kurvit.

Tammikuun aikana pudotin jo kuusi kiloa painoa. Olen siis hyvässä kurssissa. Harmittaa, että en tehnyt mitään kehonkoostumusanalyysiä aloittaessani. Se vain unohtui ja olisi ollut oiva lisä tähän matemaattiseen todentamiseeni. Olkoon siis peili todistajani.

Painonhallinta lähtee siitä, mitä laitamme suusta sisään. Sillä on kaikkein suurin merkitys. Otin tavoitteeksi syödä joka päivä 3.000 kcal, riippumatta siitä, mitä päivän aikana teen. Otin avuksi FatSecret-ohjelman, jossa on varsin helppokäyttöinen sovellus mobiililaitteisiin. Aika nopeasti totuin kirjaamaan syömiset siihen ja opin huomaamaan, että tuon kilokalorimäärän saa aika nopeasti täyteen, jos ahmii sisäänsä kaikki tarjolla olevat herkut. Opin sanomaan itselleni ei, vastustamaan kiusauksia, kun tiesin, että kiusaukseen lankeaminen täytyy kirjata ylös.

Tammikuun syömisten yhteenveto on tässä:


Helmikuussa voisin kiinnittää huomiota siihen, että hiilihydraattien määrää tulisi korvattua proteiineilla, vai mitä? Rasvat menettelee noin, niin pysyy rasva-aineenvaihdunta kuosissa. Proteiinien saantiin joutuu oikeasti kiinnittämään huomiota, vaikka syömmekin varsin terveellisesti. Mitä sinä ohjeistaisit minulle?

Movescount kirjasi kaikki kuntoilusuoritukseni. Aika optimaalinen määrä, eikä tullut ahnehdittua. Maltti säilyi ja vapaapäiviäkin kertyi. Tähän olen erittäin tyytyväinen. 22 treeniä ja lähes 19.000 kcal. Se on 28 Hesburgerin Kerroshampurilaista.

Suurin yllätys on ollut hyötyliikunnan olematon määrä. En päässyt yhtenäkään viikkona Polar Flown tavoitteeseen ja ainoastaan vain muutama päivä sisälsi tavoitetta enemmän aktiivisuutta. Tähän täytyy kiinnittää huomiota töissäkin. Pitääkö aina istua niin paljon? Voisiko välillä kävellä enemmän? Päivittäiset askelmäärät ovat tavattoman alhaisia.

Vaikutukset omaan hyvinvointiin ovat olleet merkittävät jo tämän yhden kuukauden aikana. Beddit mittaa yöuntani. Unesta on tullut aiempaa huomattavasti rauhallisempaa enkä heräile öisin käytännössä lainkaan. Verenpaine on tullut humisten alas. Vointini on huomattavasti parempi. Tästä on hyvä jatkaa Hikistä Helmikuuta.

Et koskaan kadu ensimmäistä askelta kohti hyvinvointia

Ei kommentteja: