Missä tahansa on jokin vanha halli vapaana, niin sinne aukeaa CrossFit-keskus tai joku sen halpa kopio. Niin on käynyt Zumbassa, Pilateksessa, Joogassa, Spinningissä ja joskus taannoin jopa Stepissä ja ehkä myös Slidessä. Muistatteko? Niin on käynyt ja niin käy taas. Siis se, että niitä studioita kaatuu yhtä nopeasti, kuin niitä nousee.
Ennen kuin nostat karvat pystyyn, niin kerron sen saman, jota kerroin jo yli vuosi sitten. Silloin me lähdimme testaamaan kehittämäämme kuntokeskukseen sopivaa tuotetta, X-Method'ia, jossa on mukana myös toiminnallista harjoittelua. Pohdimme itsekin toiminnallisen harjoittelun keskuksen avaamista. Päätin toisin, kun tajusin, että ne studiot kaatuvat ihmisen laiskuuteen. Laji jää kuitenkin elämään kuntokeskuksiin. Kuntokeskuksen yhteyteen tuo kannattaa rakentaa.
Ihminen on pohjimmiltaan laiska. Sen lisäksi se kaipaa vaihtelua. Toiminnallinen harjoittelu, esimerkiksi mainittu CrossFit, on raskasta ja vaativaa, mahdollisesta yksinkertaisuudestaan huolimatta. Tai juuri sen vuoksi, tiedä häntä. Kun laji on nyt in, on kohtalaisen helppo saada ihmisiä innostumaan lajista. Kaikki haluavat perustaa studion, kun se tuntuu olevan hyvä bisness. Se voi olla sitä nyt, mutta ei enää vuoden päästä.
Ihmismys Laiskimus innostuu helposti. Ja jaksaa oikein treenata, kun se saa tuloksia. Ongelma on jatkuvuudessa. Into laantuu ja sohva kutsuu. On eri asia treenata kolme kuukautta, kuin koko vuoden. Tai kaksi vuotta. Samaa lajia. Viikosta toiseen. Joku nyt kiroilee, kun CrossFit:hän on varsin vaihtelevaa. Ei ole. Tavallisen tallaajan näkökulmasta.
Siitä ei tule pitkäkestoista massatuotetta. Massojen ympärivuotinen laiskuus on liian iso vastus.
Muutama toiminnallisen harjoittelun keskus jää eloon, kuten on jäänyt muissakin edellä mainituissa hittilajeissa. Ne jäävät eloon, jotka saivat houkuteltua ne kaikkein eniten lajiin hurahtaneet seiniensä sisään. Muut kuolevat. Jo ensi syksynä me kuntokeskustoimijat saamme ostaa halvalla toiminnallisen harjoittelun välineitä konkurssipesistä.
Parhaiten laji jää eloon kuntokeskusten yhteyteen, jotka järjestävät erilaisia toiminnallisen harjoittelun bootcampejä, joilla ihminen saadaan nopeasti kuntoon, vaativalla harjoittelulla.
Ennen kuin sanot minun vain maalaavani piruja seinille, tutki, miten laji on jo nyt edennyt Yhdysvalloissa. Tai ehkä tarkemmin sitä, kuinka se on laskussa jo nyt. Hypen vika on hype itse.
Voit hypettää kyseenalaista tuotetta tovin, mutta et voi koskaan rakentaa siitä kestävää bisnestä.
~ Victor Kiam
4 kommenttia:
Varmasti ihan perusteltua sanoa, ettei pinnalle suhteellisen äkisti ponnahtanut laji kestä suosion osalta kuin vuoden tai kaksi. Ei se sieltä kuole pois, mutta massatuotteeksi en minäkään jaksa noin raskasta treenimuotoa kuin crossfit uskoa.
Kun nyt hetken olet alalla pyörinyt, niin mitkä trendit ovat jääneet parhaiten? Les Mills -tunneista varmasti kivasti osa, spinning tulee myös yhtenä mieleen, tuleeko muita?
Ja kun noista lähtee piirtämään jonkinlaista kuviota, niin ihan uteliaisuudesta esittäisin seuraavan kysymyksen: miksi kuntokeskukset eivät tarjoa kattavammin erilaisia treeniryhmävaihtoehtoja esim. sesongittain?
Keväällä juoksuryhmiä, talvella hiihtoryhmiä, kesällä pyöräilyryhmiä? Vai onko se liian kallista tarjottavaksi kk-maksun yhteydessä? Itseä ei kiinnosta maksaa 40€/lenkki, mutta tietyssä porukassa / tietyssä sovitussa ajassa juokseminen kannustaisi sekä juoksemaan että hyödyntämään ko. keskuksen palveluita laajemminkin. Tai tarvittaessa aloittamaan kuntoilun tätä kautta, kun pienestä se on aloitettava kuitenkin. Ripeävauhtinen kävelyryhmä voi olla riittävä houkutin huonokuntoiselle aloittaa kattavampi kuntoilu.
Samalla keskus saisi pidettyä kiinni niistä asiakkaista, jotka väsyvät punttien siirtelyyn vaihtelun nimissä. Tuskin se henkilökuntaakaan häiritsee, jos pääsee asiakkaiden kanssa juoksulenkille työajalla.
Moi Petri K.
Niitä muita jo hieman ehdin tekstissä mainitsemaankin. Step lienee yksi vanhimmista. Enemmän on kuitenkin ollut niitä, joihin haksahtaneet huomaavat lajiin liittyvien tuotteiden lojuvan nurkissa. Klubeilla kun on harvemmin niitä sänkyjäkään, joiden alle piilottaa niitä.
Tuo sesonkipainotteisuus on asiallinen kysymys. Minulla ei ole siihen edes vastausta. Tiedän vain, että erityisryhmät eivät oikein ota tuulta purjeisiinsa siinä määrin, että niihin jaksettaisiin panostaa. Ehkä.
Palvelun mielekkyyttä tuo varmasti lisäisi.
Ehkä erityisryhmiä pitäisi lopettaa kohtelemasta erityisryhminä? Mitä jos ne käsiteltäisiin ihan perus ryhmäliikuntana, eli sisäjumpan sijaan olisi tarjolla 60min juoksu- tai kävelylenkki? Viikonloppuna 90min.
Sama sitten näiden crossfit-juttujen kanssa. Kun ne otettaisiin ohjattuun tuntitarjontaan, olisi tutustuminen pienemmän kynnyksen takana ja kuntosalilaitteiden tönimiseen kyllästynyt voisi löytää uutta kipinää. Ja kun buumi olisi ohi, olisi tunti helposti poistettavissa kalenterista.
Resursseja tämä ei sinänsä sitoisi hirveästi nykyistä enempää, tilavarausta ei tarvittaisi (ulkoryhmissä) ja tämä voisi tosiaan joko sitouttaa vanhoja tai kiinnostaa uusia. Ihan siis näin ulkopuolisen silmin ja tuurilla sivusta huutaen.
En tiedä onko CrossFit laantumassa Yhdysvalloissa, en jaksa oikein uskoa siihen. Onhan se ollut kasvussa siellä vuodesta 2000 lähtien. Varmasti jossain vaiheessa sekin saavuttaa saturaatiopisteensä ja tulee jokin uusi hullutus.
CrossFit ei sovi mielestäni mainoksista huolimatta jokaiselle. Monelle jokin muu urheilumuoto sopisi paremmin, sitä voi toki harrastaa jokainen joka haluaa siihen ei ole estettä. Itse olen todennäköisesti niitä hurahtaneita joista Samikin mainitsi joka jää lajin pariin kun hype katoaa.
CrossFit on teknisesti haastavaa ja jopa vaarallista väärin tehtynä, varsinkin miehille joilla painot tuppaavat olemaan kovemmat ja tekniikan puute kostautuu nopeammin, itsekkin syyllistyn tähän melkein viikottain. Les Mills tai vastaavien tuntien etu on turvallisuus. Liikeradat ja painot ovat mietitty turvallisuuden kannalta varmasti on muutakin miettitty kuten harjoituksen tehoa.
Itse entisenä kilpailevana urheilijana kaipasin jotain sen jälkeen kun M&M:llä olin jo saanut itseni johonkin kuntoon ja Crossfit täyttää sen kilpailuvietin.
CrossFitin yksi ongelma onkin niin nopea kasvu ja saleja aukeaa turhankin nopeasti ja hyviä kokoneita valmentajia ei riitä. väistämättä käy niin että osa valmentajista eivät ole niin hyviä kuin pitäisivät olla.
En nyt puhunut mitään CrossFitin puolesta mutta hyviä puolia on enemmän kuin huonoja ja sitä hypetetään jo ihan tarpeeksi. Ravinto, urheilu ja yhteisö muodostaa aika uniikin paketin CrossFitissä jota on vaikea kopioida ns. globo salilla jossa jäsenmäärä on helposti 5-10 kertainen. M&M:llä yhteisö oli/on tosin harvinaisen hyvä.
Lähetä kommentti