perjantai 18. huhtikuuta 2008

The Google Story

Googlen historiasta kertova kirja, The Google Story, alkaa vertauksella, jossa Googlea verrataan merkitykseltään yhtä isoksi asiaksi kuin Gutenbergin kehittämää modernia kirjapainoa, yli 500 vuotta sitten. Onko se sitä?

Käytän itse Googlea, siis hakuja, analyysejä, mainostyökaluja, hälytyksiä ja muita Googlen ilmaisia ohjelmia päivittäin, kuten sadat miljoonat muutkin netin käyttäjät, joten aihe on alkanut väistämättä kiinnostamaan. Miten yhdestä hakukoneesta voi tulla noin ylivoimainen? Miksi netistä hakemisen synonyymi on googlaaminen? Miksi kehotan työntekijöitä googlaamaan se, jos jokin asia on kadoksissa?

Varsinkin "kilpailijoiden" edustajat haukkuvat Googlea hakukoneena jopa ajoittain tyhmäksi, mutta minulla se on toiminut aina, kunhan muistaa suodattaa kaiken hakutiedon. Ajatuksia se ei (vielä) osaa lukea, mutta eivät osaa muutkaan hakukoneet. Googlen hakukone osaa kuitenkin jo korjata käyttäjänsä kirjoitusvirheet, laskea yhtälöitä, kääntää...

Googlehan on vasta 10 vuotta vanha yritys ja silti se on tällä hetkellä ehkä yksi vahvimmista teknologian alan yrityksistä. Google oli eilen Nasdaqin suurin nousija. Ensimmäisen voitollisen tuloksen (7M USD) Google teki vuonna 2001 ja pörssiin Google listautui vasta vuonna 2004, jolloin voittoa tehtiin jo 143 miljoonaa taalaa. Välillä tuntuu, että Google (ja internet) olisi ollut olemassa aina.

Mitä oli ennen Googlea? Mm. Yahoo! ja AltaVista olisivat voineet taannoin ostaa Googlen hakukoneen 1 miljoonalla taalalla. Koska kauppaa ei syntynyt, Stanfordin opiskelijat, Sergey Brin ja Larry Page päättivät lopettaa opiskelun kesken ja perustaa yrityksen.

Voidaan tietysti sanoa, että Larry Page sai jo lapsena kultalusikan, kun perheessä on ollut kotitietokone jo vuodesta 1978. Hänen kerrotaan jopa rakentaneen toimivan mustesuihkutulostimen legoista.

Totuus on kuitenkin se, että hakukoneita on ollut ennen Googlea, mutta Page ja Brin osasivat tehdä haut paremmin, asiakasystävällisemmin, pelkästään rankkaamalla haetut linkit tärkeysjärjestykseen, kun valtaosa hakuohjelmista haki "vain mainoksia".

Google oli kaikista hakukoneista se, joka keksi, miten mainostaminen pitää hoitaa hakukoneessa ja miten siitä saadaan tuottoa siten että asiakas kokee mainostamisen silti edullisena, ilman vilkkuvia (=ärsyttäviä) värikkäitä kuvia ja popuppeja.

Tuon takia me mainostamme Googlessa ja tarjoamme mainospaikkoja Googlen käyttöön. Google koukuttaa helposti myös muilla kätevillä ja ennen kaikkea ilmaisilla ohjelmillaan.

Ilmainen Gmail sekoitti email-palvelun tarjoamisen, järjettömällä varastointikapasiteetillaan ja älykkäällä viestien hakutoiminnolla. Google Guys sekoittivat pörssimaailmaa, listautuessaan, tekemällä annin Googlen tapaan. Googlen karttapalvelu toimii ja Google Earth on ainakin kokeilun arvoinen.

Koska viimeksi sinä käytit jotain paperijulkaisua jonkin tiedon hakemiseen? No entä Googlea? Jos internet joskus kaatuu, kaatuuko Google mukana, vai pelastaako se internetin ja muuttaa koko maailmaa? Jos et tiedä, googlaa se.

Google on joka tapauksessa menossa tulevaisuuteen, jossa voit kohta googlata jopa omat geenisi.

Googlen kirjastoa odotellessa, "Don't Be Evil"

BTW Google tarkoittaa lukua, jossa numero 1:n jälkeen on sata nollaa. Tai siis sen oikea kirjoitusasu, googol, on tuo luku, mutta kyllähän sinä tuon tiesit...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

googol...ja ykkösen jälkeen sata nollaa,vau se on jo aika iso luku! mites se merkattais 10-potensilla? jag vet, men mites Sami,tiedätkös sää..se ei oo niin vaiketa kun telkkarin tuumakoon arviointi.. :) ja kyllä vähän hymyilyttää koko alta vista, sehän oli ihan syvältä,ainakin sillon kun sitä viimeksi kokeilin (90-luvun lopussa). Toimiix se oikeesti vielä?