keskiviikko 2. toukokuuta 2007

Cooperin testi

Ainakin minä olen joskus vitsaillut sillä, että olen juossut Cooperin testin joskus hieman yli 11 minuuttiin. Muistan, kun joskus naureskelin itsekseni, kun eräs suomalainen aivotutkija (jonka kuuluisammat meriitit taitaa liittyä talouspuolen sotkuihin) kehui kerran salilla, siis ihan tosissaan, että oli juossut Cooperin testin 11.30 minuuttiin.

Ruotsissa, tarkemmin Malmö Redhawksien treeneissä kyseiset ajat Cooperin testissä ovat kuitenkin arkipäivää. "Vi gjorde det traditionella Cooperstest... Snabbast var Patrik ”Peppe” Lundh som sprang på 10:27, vilket är ett riktigt, riktigt bra resultat... Hurme som inte har sprungit på nästan tre år och han gjorde en tid på ca 11:30 på Coopers." Jamppa on varmasti oikaissut, tai sitten ne vaan ovat Ruotsissa tässäkin parempia!
Mikä tässä on sitten hauskaa? Cooperin testi on yksi tunnetuimmista verenkiertoelimistön kunnon arvioimiseen tarkoitetuista testeistä. Se on kenttätesti, ja alunperin kehitetty Yhdysvaltain armeijan tarpeisiin. Suomessa armeijan lisäksi Cooperin testi tuli myös koulujen vakiotestiksi jo kolmisenkymmentä vuotta sitten. Cooperin testissä on tarkoitus edetä, yleensä juosten, tasaisella nopeudella mahdollisimman pitkä matka 12 minuutin aikana. Tulos määräytyy edetyn matkan perusteella, ja voidaan ilmoittaa kuntoluokituksena, jossa perustana on joko edetty matka tai edetyn matkan avulla arvioitu maksimaalinen hapenkulutus.
Mutta noin muualla...
Ihan vain vertailuksi: 3000 m maailmanennätys 7.20,67 Daniel Komen, Euroopan ennätys 7.26,62 Mohammed Mourhit, Suomen ennätys 7.43,20 Ari Paunonen. 5000 m maailmanennätys 12.37,35 Kenenisa Bekele ja Suomen ennätys 13.16,3 Lasse Virén.

3 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Siis mitä! Enkö voi enää sanoa, että olen juossut 5000m Cooperissa. Kukaan ei ole koskaan edes ihmetellyt. Olisi varmaan pitänyt joskus mennä Bekelen kanssa samalle viivalle.

Nimetön kirjoitti...

Tepsin viime kesän testitulokset pystyy bongaamaan sarjataulukosta. Tulokset olivat surkeita ja siitä kantaa vastuun valmennus, koska kimpassa 11kk vuodesta harjoitellaan.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Onhan se niinkin, mutta yhtään lätkämatsia ei ole vielä voitettu Cooperin testillä...