perjantai 11. marraskuuta 2022

Tässä ja nyt - Tänään

Tänään on taas yksi päivä muiden joukossa, paitsi että on 11.11. 

Tälle päivälle on aika paljon erilaisia merkityksiä, kuten joskus kerroin, Yhdestoista hetki -postauksessa. Viime vuonna kirjoittelin tästä päivästä elämänohjeiden myötä, 50 on uusi 30 -postauksessa. Ehkä sellainen ohje on tullut tästäkin vuodesta. Ainakin tuntuu siltä, että olisin taas vuoden viisaampi.

Olen aikuisiällä viettänyt enemmän syntymäpäiviä ulkomailla kuin kotimaassa. Olen nähnyt mahtavia paikkoja, ihmisiä ja juhlahumua karussa. Viime vuonna istuin Piazza della Rotondolla, itseni kanssa, parhaassa mahdollisessa seurassa siis, omine ajatuksineni, parhaassa mahdollisessa paikassa, parasta mahdollista ruokaa nauttien, huuhdellen sen alas proseccolla. Siihen voisin palata vaikka joka vuosi.

Tajusin nyt tätä kirjoittaessa, että olisi taas ollut lukuisia mahdollisuuksia olla reissussa, vaikka Milanossa tai Pariisissa, mutta nyt olen täällä, Lohjalla ja odottelen, että tytär pääsee koulusta. On kuulema kortti pulpetissa odottamassa iltapäivää. Parhautta sekin. 

Syntymäpäivä merkitsee ihmisille eri asioita. Toiset odottavat suuria juhlia ja mittavaa lahjavyöryä sekä erityistä huomiota, kun taas tällaiset luontaiset erakot vetäytyvät, lähtevät karkuun kaikenlaista huomiota ja hulabaloota. Itse asiassa syntymäpäivä on syy, miksi taannoin suljin kirjoitusoikeuden Facebook-profiilini sivulle. Mitä sinä odotat syntymäpäivältäsi? Onko se sinun päivä vai muiden päivä? Odotatko kuninkaallista kohtelua ja yltiöpäistä huomiota? Mikä sinulle tekee syntymäpäivän?

Ikä - ikääntyminen - ei ole ollut minulle koskaan mikään juttu. Ei oma eikä toisten ikä. Ihan sama. Olennaista on se ihminen iän takana. Olen aina viihtynyt kaiken ikäisten seurassa. Siksi syntymäpäiväkin on päivä muiden joukossa. Sen tiedän, että itse olen ollut joka vuoden jälkeen parempi versio itsestäni ja joka vuosi, tähän aikaan, koen voivani monessa mielessä paremmin kuin aiemmin. Ehkä se on tuo viinin määrä kropassa, joka saa vanhetessa paranemaan.

Jos jotain odotan syntymäpäivältä, on se, että kuinka paljon parempi versio sitä on vuoden päästä. Siihen on kuitenkin 365 päivää, joista yritän jokaisesta tehdä syntymäpäivän - merkityksellisen päivän, sellaisen, jota on kiva elää ja viettää. Sellaiseen päivään ei mahdu katkeruutta, ei epätoivoa, ei ikäviä ihmissuhteita, ei huolia huomisesta, koska huomista ei voi kukaan luvata meille. Jokainen päivä on itsessään lahja, mahdollisuus viettää syntymäpäivän kaltaista päivää, sellaista päivää, jollaisen itse haluaa viettää. 

Millainen on sinun Unelmapäiväsi? Miehen ja naisen unelmapäivät voivat erota toisistaan aika merkittävästikin. Kumman sinä noista valitsisit?

Vaikka sinulla ei olisi syntymäpäivää tänään, vietä sellainen. Vietä oma päivä, oma unelmapäivä, jos ei muusta syystä niin siitä syystä, että minulla on syntymäpäivä. Anna oman päivän lahja itsellesi. Onhan nyt kuitenkin perjantai - Prosecco Perjantai. Hyvää minun syntymäpäivää Sinulle!

Tänään on täydellinen päivä tulla paremmaksi

Ei kommentteja: