Lueskelin tuossa juuri Ilta-Sanomien lätkäpakettia. Ihan hienon paketin olivat koonneet. Jäin vain miettimään, että onko se oikeasti sittenkään niin, että ilman tähtiä ei voi saada väkeä katsomoon? Esimerkiksi paikallista Palloseuraa käsittelevässä puheenaiheessa kysyttiin ketä kiinnostaa? Siis nuori ja nälkäinen joukkue.
Mikä jääkiekossa kiinnostaa? Onko se valovoimaiset tähdet? En jaksa uskoa, ainakaan Suomessa, kun niitä tähtiä ei osata hyödyntää. NHL:n lakon aikana Turkuun saatiin varmasti turkulaisesta näkökulmasta katsottuna suurin mahdollinen tähti, Saku Koivu. Väkeä riitti poikkeuksellisen paljon yhteen otteluun! (Ok, ehkä kahteen, mutta EI kolmeen)
Väitän, että tähtien puuttuminen ei vaikuta lainkaan katsojamääriin. Ei ainakaan niin paljon, että JYP pystyisi taloudellisesti perustelemaan miljoonahankintaansa. Seuran on tarkoitus tuottaa. Jos yhteen pelaajaan satsataan 300.000 euroa kaudessa ja yhden ottelulipun hinta 20 euroa, tulee katsojalisäyksen olla yli 500 katsojaa jokaista peliä kohden, ottelumäärän ollessa 28. Tai vaihtoehtoisesti kausikortteja pitäisi myydä 500 kpl enemmän kuin viime vuonna, jotta palkkakulujen lisäys tulee edes teoriassa kuitattua, pastilliaskin kanteen laskettuna.
Joku voi perustella tähden ostoa myös pelipaitamyynnillä, joka Suomessa on tunnetusti jokaisella joukkueella erittäin suuri tulonlähde. Samalla laskuopilla pitäisi siis myydä 40 euron arvoista pelipaitaa 250 kpl jokaisessa pelissä... Tai jos saadaan 250 ylimääräistä katsojaa, paitoja pitää enää myydä 125 kpl. Kauden päätyttyä hallissa olisi siis jälkimmäisessä tapauksessa 3.500 kyseisen tähden paitaa. Toimiiko?
Olennaista ottelussa on sen viihdyttävyys. Millaista kiekkoa pelataan? Tehdäänkö maaleja? Taklataanko? Tapellaanko? Varastaako tuomari shown? Mitä muuta kuin jääkiekkoa on hallissa tarjolla? Toimiiko kahviopalvelut? Joutuuko olutta jonottamaan? Lopputulos on vain yksi pieni osa tätä palapeliä, jossa ei välttämättä tarvita yhtään Afrikan tai minkään muunkaan maan tähteä. Se tarve on harhaluulo.
Näin reilusti kauden alla, huolimatta siitä, että hirveän moni epäilee, riittääkö virta, varsinkin kun puolustuksessa on vuoren kokoinen aukko, veikkaan Turun Palloseuran tällä kaudella sijoille 1-4. Uskon, että Hantta joukkoineen näyttää, että nuori ja nälkäinen joukkue on paljon parempi, kuin epätasapainossa oleva tähtikartta. Tuleeko väkeä katsomoon? Viimeistään keväällä, kun TPS notkuu kärjen tuntumassa ja pelaa nälkäistä jääkiekkoa.
Epäile rauhassa. Katsotaan keväällä! Kausikortin voit ostaa tästä.
5 kommenttia:
Mistä saisin samoja nappeja kuin sä otat?
Jypin omistaja Jukka Seppänen osaa bisneksen ihan kiitettävästi.
Hän ei ole mikään Seppo Sutela, joka on töissä seurassa vaan ihan oikeasti myös omistaja.
Jyp on jo nyt myynyt Immosen lippiksiä, vienyt miestä sponssien tapaamisiin ja myös myynyt lisää kausareita.
Veljesi Turkuun tuleminen oli Aki Bergin ohella hieno uutinen ja varmaan pystyt yhdellä sormella laskemaan molempien sponssivierailut.
Immosen kaltaisia kavereita ei ihan joka päivä Jykylässä ole tarjolla, joten pieni riski on tässä tapauksessa järkevää.
Jos tulee takkiin, niin Seppänen kuitaa homman sijoitusfirmastaan. Jos tulee sukseeta, niin uusittuun halliin saadaan seuraavalle kaudella uusia asiakkaita.
Tepsin yritteliäs Mestis-jengi ei tule tekemään 1.4M tappiota, koska pelaajabudjetti on 500.000 pienempi. Kun siitä vielä otetaan pois Ansaksen konjakit, niin ensi kauden tappio tulee liikkumaan vain satkuissa.
Ensi kesäkuussa Koivun klaani kaiken itselleen ostaa, mikä ei sinänsä muuta kurssia kovinkaan paljon - klaanin aivo eli Saku pelaa edelleen Montrealissa.
Luku- ja kirjoitustaitoinen Jukka hommaa ei kuntoon tule saamaan.
Omistajavetoiset seurat ja yrityksetkin ovat usein niitä tuottavimpia. Vaikka kyse onkin urheilusta, se on samalla liiketoimintaa, jonka pitäisi tuottaa. Yleisin harhaluulo on se, että ilman tähtiä ei saa mitään aikaan, mutta montako mestaruutta on voitu ostaa?
Joku tilastonikkari voisi tehdä ristiintaulukointia sijoitusten ja budjettien suhteen viimeiseltä 10 vuodelta SM-liigasta ja NHL:stä ja analysoida, voiko sijoituksen ostaa ja jos voi, kannattaako se.
Ihan tosissani toivon, että myös "nimettömällä" joukkueella voi saavuttaa jotain. Aika moni epäilijä saisi opikseen ja voitaisiin lopettaa "kilpavarustelu" ja keskittyä olennaiseen. Liian moni seura odottaa liigaan palkkakattoa. Jokaisen seuran palkkakatto on budjetti!
Toivotaan myös, että JYPin riski on kannattavaa. Viime kauden tulos +40t. Pelaajapalkkiot tällä kaudella +900t viimekauteen verrattuna. Hmm... Aika monta lippistä saa myydä.
Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo mukanaan.
Napit mulla tulee paitojen ja housujen mukana.
Eikö se kilpavarustelu ole juuri keskittymistä olennaiseen? Eikö tarkoitus ole rakentaa mahdollisimman hyvä joukkue?
Ai jaa... Olen ymmärtänyt jääkiekon liiketoiminnan kokemattomuuttani ihan väärin. Luulin, että olemisen tarkoitus olisi ollut tarjota katsojille parasta mahdollista urheiluviihdettä ja liiketoiminnallisesti tuottaa tulosta. Jos katsoja viihtyy, se tulee uudelleen, luki pelaajien selässä mitä tahansa.
Lähetä kommentti