sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Fitness trendit 2014

Perinteisesti olen aloittanut vuoden kirjoittamalla ennusteista alamme kuntoilutrendeistä. Kuluneen vuoden aloitus jäi muiden juttujen varjoon, mutta käsitellään sitä hieman nyt, kun tarkastellaan alkaneen vuoden trendiennustuksia.

Vuoden 2012 trendiennustukset osuivat osittain kohdilleen, vaikka ovatkin jo vanhentuneet. Katsotaan, miten kävi vuoden 2013 ennustuksille.

1. Koulutetut, sertifioidut ja kokeneet kuntoilun ammattilaiset. 
Tämä näkyi selvästi. Esimerkiksi edustamallani klubilla personal trainerien määrä nousi jo 20:een. Ihmiset hakevat tuloksia ammattilaisilta.

2. Voimaharjoittelu
Tässä on tapahtunut selkeä muutos. Nyt kaiken ikäiset ja kokoiset liikuttelevat rautoja. Palataan voimaharjoittelun perusteisiin. 

3. Harjoittelu oman kehon painolla
Liittyen edelliseen, palataan voimailun perusteisiin. Kaikenlaiset oman kehon painoa hyödyntävät harjoitteet ovat in.

4. Lapset ja ylipaino
Ehkä tämä ei Suomessa ole vielä niin isosti tapetilla, vaikka kysyntä kaikenlaisiin lasten ja nuorten ryhmiin näyttäisi olevan kasvussa. Uskon, että tämä jää vielä odottamaan tulemistaan.

5. Kuntoilu ja painonpudotus
Asiakkaat haluavat nyt harjoitusohjelman ohella ruokavalionsa kuntoon.

6. Ohjelmat varttuneemmille
Tämä lisääntynee ihan luonnollisesti, kun suuret ikäryhmät ikääntyvät. Ei tarvitse olla Herlokki Solmunen ymmärtääkseen tämän.

7. Personal Training 
Kyllä. Huima kasvu kysynnässä.

8. Toiminnallinen harjoittelu
Liittyy vahvasti kohtiin 2 ja 3. Tämä harjoittelumalli tekee vahvaa nousua.

9. Core Training
Keskivartalon hallintaan kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Se korostuu valittavissa liikkeissä ja liikesarjoissa.

10. Pienryhmäharjoittelu valmentajan kanssa
Tätä vasta viritellään Suomessa. Potentiaali on nähtävissä, mutta meillä on vielä paljon tekemistä yksilövalmennuksenkin kanssa, joten tämä on looginen jatkumo sille, vähän myöhemmin.
Nämä olivat siis kuluneen vuoden ennustukset. Aika hyvin olivat taas kohdillaan, vaikka parissa kohdassa me tulemme Suomessa hieman jälkijunassa. Melkein kaikki voi allekirjoittaa toteutuneiksi.

Mutta miten on tänä vuonna? ACSM:n ennustukset vuoden 2014 fitness trendeiksi ovat:

1. High-Intensity Interval Training (HIIT)

Varmasti yksi tämän vuoden hiteistä. HIIT-harjoittelu oli selvästi jo kuluneen syksyn juttu, joka vain jatkaa kasvuaan. Meillä on esimerkiksi Tabata by X-Method -tunnit olleet erittäin suosittuja.


2. Harjoittelu oman kehon painolla
Tämä on listalla tänäkin vuonna ja ihan aiheesta. Kaikenlainen kuntopiirimäinen harjoittelu lisääntyy. Se on helppoa ja halpaa toteuttaa, joten kun sellainen tulee trendikkääksi, se usein räjähtää kasvuun. On hienoa, kun perusharjoittelu nostetaan jalustalle.

3. Koulutetut, sertifioidut ja kokeneet kuntoilun ammattilaiset
Asiakkaat hakevat yhä kasvavassa määrin apua alan ammattilaisilta. Eikä vain keneltä tahansa, vaan ammattitaidosta täytyy olla tae, että asiakas saavuttaa haluamansa tulokset.
4. Voimaharjoittelu
Minä laittaisin tämän ensimmäiseksi listalla. Emme ole Suomessa vielä nähneetkään, mihin voimaharjoittelu voi kasvaa kuntokeskuksissa. Nyt se on näkynyt - ehkä jo jopa laskevasti - vasta Crossfit-saleilla, kun niihin ovat hakeutuneet ne aikaisin kaikesta kiinnostuvat. Tänä vuonna perinteinen voimaharjoittelu palaa kuntokeskuksiin räjähdysmäisellä voimalla. Se on hienoa asia.

5. Kuntoilu ja painonhallinta
Ruokavalioiden kysyntä kasvaa yhä, liitettäväksi harjoitusohjelmiin. Tämä on jo kuluneena vuonna huomattu X-Methodissa, jolta tuli oma tuote X-Method Food, sekä Fustrassa, jossa ruokavalio näyttelee jo aika isoakin roolia tulosten saavuttamisessa.

6. Personal Training
Voisi olla listalla korkeammalla. Kulunut vuosi oli Suomessa Personal Trainingin esiinmarssin vuosi. Suurimpina vauhdittajina toimivat varmasti tuotteistetut palvelut, kuten Fustra ja X-Method. Ihmisten on helpompi ostaa palvelua, kun tietävät, millaisia tuloksia saavat ja jopa tulostakuulla. Kysyntä tulee kasvamaan tänä vuonna vielä suurempii mittoihin.

7. Ohjelmat varttuneemmille
Tämä säilynee listalla aika pitkään, koska tilanne ei tule muuttumaan.

8. Toiminnallinen harjoittelu
Liittyy vahvasti kohtiin 2 ja 3. Tämä harjoittelumalli tekee vahvaa nousua. Kuntokeskusten pitää varata aiempaa enemmän tiloja liikkuvaan harjoitteluun, painoilla ja ilman. Laitteiden käyttö vähenee ja irtopainojen käyttö lisääntyy, joka aiheuttaa paineen kuntokeskuksille katsoa tilojaan taas uudelta kantilta. 
9. Pienryhmäharjoittelu valmentajan kanssa
Pienryhmät tulevat kyseeseen sitten, kun yksilövalmennusta tarjoavat trainerit alkavat olemaan erittäin varattuja. Jotta kasvavaan kysyntänä saadaan vastattua, trainerit ottavat ensin kahta asiakasta ja sitten kolmea asiakasta kerrallaan ohjattavaksi. Tänä vuonna saatamme nähdä ainakin edustamallani klubilla tällaisen käänteen, koska trainerien määrä alkaa olemaan maksimissan ja kysyntä jatkaa silti kasvuaan.

10. Yoga
Uusi trendilistalla ja varmasti ihan aiheesta. Kun kovaa treenaaminen lisääntyy, tarvitaan sille myös vastapainoa, jota saadaan erilaisista joogan tuotteista. Joogamaisten tuotteiden kysynnän kasvu saattoi jo kuluneena vuonna yllättää monet, vaikka joogaan pohjautuvia tuotteita ilmeistyikin syksyllä moniin kalentereihin. Esimerkiksi Yoga Flow ilmestyi meidänkin kalenteriimme.

Ei siis juurikaan muutosta trendeihin viime vuodesta, mutta mielestäni vuodesta 2012 ollaan tultu jo aika kauas. Vai mitä mieltä te olette?

Minä otin klubilleni tälle vuodelle ainoastaan yhden teeman: PALVELU. Tuli kirjoitettua asiakkaille mm. näin:
Kaikki, mitä suunnittelemme, päätämme, toteutamme ja teemme, tulee lähteä ajatuksesta, miten se palvelisi asiakastamme kaikkein parhaiten. Jokaisessa tilanteessa meidän tulee kysyä itseltämme, miten tämä palvelee asiakastamme ja miten se voisi palvella häntä paremmin.
Uskon, että palvelu on se, jolla meidän alalla jyvät erottuvat akanoista. Toki puitteet ja palvelut täytyy pitää kunnossa jatkossakin, mutta se on kaikkein helpoin opetella ja toteuttaa. Vaikeinta on tarjota hyvää palvelua, joka kerta ja koko ajan.
Palvelun tai tuotteen laatu ei ole sitä, mitä laitat siihen. Se on sitä, mitä asiakkaasi saavat siitä irti.~ Peter Drucker

3 kommenttia:

Petri K. kirjoitti...

Kestävyyslajeista triathlonia ei huomioida fitness-sektorille? Se on lähtenyt Suomessa järkättävistä kisoista aivan käsistä, Joroinen myytiin loppuun päivässä ja Ruotsin ja Tanskan Ironman-kisoissa puhuttiin tunneista. Monipuolisuus vetää puoleensa, pelkällä maraton-kokemuksella ei enää mennä.

Oli miten oli, liikunnan määrän kasvu on ilahduttava trendi, jonka toivoisi pysyvän kasvavana. Lenkkipolulla tulee jatkuvasti enemmän ihmisiä vastaan myös sateisena päivänä ja pyörälenkeilläkin näkyy kiitettävästi vastaantulijoita.

Omana kategorianaan voisi pistää myös fitness-sovellukset ja teknologia. Sykevyöt erikseen, ranteessa ja taskussa kulkeva kaikkea liikkumista seuraavat laitteet tulevat pompsahtamaan todella koville kasvuluvuille. Polar lupailee jo sykevyön, aktiivisuusrannekkeen ja mobiilisoftan kombinaatiota, mikä on mielenkiintoista.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kiitos kommentista, Petri.

Nuo kuntoiluun liittyvät härpäkkeet olivat trendiennustuksissa 2011-12, mutta nyt ne ovat tippuneet pois. Minäkin uskoin niiden räjähdysmäiseen suosioon, mutta toisin on käynyt. Ainakin tähän asti. Siksi minäkin olen skeptinen niiden suhteen, vaikka postista noudankin Polarin Loopin huomenna testikäyttöön.

Triathlonin suosion kasvu ei juurikaan näy kuntokeskuksissa. Se lienee kuitenkin vielä niin marginaalinen hurahdus, vaikka kisoja myydäänkin loppuun. Tosin ei perus maratonkaan hirveästi kuntokeskuksen ulko-ovien saranoita ole kuluttanut, vaikka juoksukouluja ajoittain onnistuneesti järjestetäänkin.

Crossfit"buumi" menee myös samaan kategoriaan. Koskettaa - tai jopa jo kosketti - marginaliryhmää, niitä samoja, jotka keikkuvat heijaheijoissa. Vaikka laji niittää suosiota heijaheijassa, se ei kerro koko totuutta lainkaan siitä, mikä oikeasti massoja liikuttaa. Nyt on alkanut tulemaan crossfitsaleilta peruskuntoilijaa takaisin klubeille, josta ovat lähteneet, kun kroppa ei ole kestänyt tuota lajia.

Petri K. kirjoitti...

Nojoo, triathlonin suosio on suhteellista, kun suosituin 1000 osallistujan kisa myydään loppuun, kun 3v sitten samaisessa kisassa oli 600 osallistujaa. Eikä se tosiaan varmaan kuntosaleilla näy, minut se ainakin on ajanut pois aiemmasta salikävijän roolista. Lihastreenin osuus on muuttunut, joskaan ei poistunut.

Mukana kannettavien härpäkkeiden ongelma on niiden surkeus, toistaiseksi suurin hyöty on ollut rannekoru, mutta tuota puolta kehittäneen aika kovalla sykkeellä. Kyllä se sieltä lähtee, kunhan tarjontaa hieman hiotaan.

Crossfit aiheuttaa muuten ilmeisesti ylivoimaisesti eniten lihasvammoja, kun liian moni lähtee lajiin lähtenyt passaa valmennuksen. (lähde) Mitä teknisempää, sitä varmempaa on valmentajan tarve ja tässä taidettiin mennä puuhun väärä pää edellä.