perjantai 28. joulukuuta 2007

Kuntokeskusala kiinnostaa taas

Kuntosaleja perustettiin ja lopetettiin 80- ja 90-lukujen vaihteessa tiuhaan. Valtaosa kuntosaleista joutui tuolloin lopettamaan joko kannattamattomana tai ajautuen konkurssiin. Suurimmat rahoittajat ovat olleet siitä lähtien erittäin varovaisia rahoittamaan kuntokeskusalaa, koska monet laitesarjat jäivät pankkien käsiin.

Vaikka rahoituksen saaminen kuntokeskuksen perustamiselle on yhä yllättävän hankalaa, on parin viime vuoden aikana jälleen perustettu huomattava määrä uusia keskuksia. Ala koetaan houkuttelevaksi, koska lehdet kirjoittavat keskuksien jopa jo tuottavan. Suomessa on noin 450 kaupallista kuntosalia tai -keskusta. Niistä arviolta enintään 10% tuottaa omistajilleen mainittavaa osinkoa. Valtaosa kuntosaleista toimii elinkeinona omistajalleen, mutta rikastumaan sillä ei pääse. Huomattava määrä kuntosaleista tekee yhä tappiota, vuosi toisensa jälkeen.

Tästä huolimatta Turkuunkin on jälleen avautumassa uusi keskus. Sen itse asiassa piti avautua ilmeisesti jo syksyllä, viimeksi joulukuussa, mutta nyt se ehkä avautuu tammikuussa. Vuoden 2006 syksyllä Länsi-Turkuun avattiin ryhmäliikuntakeskus, joka toimi ainoastaan pari kuukautta. Viime keväänä Turkuun avattiin uuden Wellness-ketjun keskus, jolla oli keskukset myös Helsingissä ja Espoossa, Hämeenlinnan ja Ideaparkin lisäksi. Helsingin keskus oli tietojen mukaan auki vain muutaman kuukauden ja nyt on Espoonkin keskus näköjään sulkenut ovensa. Gym 2000 keskuksen taustalla toiminut Turun Kuntokeskus Oy on julistettu konkurssiin marraskuussa, mutta toiminta näyttää siitä huolimatta jatkuvan.

Olen kuluneen vuoden aikana saanut sähköpostiini myynti-ilmoituksen lähes kymmenen vasta perustetun keskuksen kalusteista, koska keskukset on päätetty lopettaa poikkeuksellisen lyhyen toiminnan jälkeen. Nyt ei enää edes yritetä myydä sitä liiketoimintaa, koska sitä ei saatu kannattamaan, vaan yritetään myydä se mitä voidaan. Tästä huolimatta uusia keskuksia avataan sitä mukaa kun joku sulkee ovensa.

Miksi uudet keskukset eivät aina menesty? Suurin syy on ennakkomarkkinoinnin puuttuminen. Kuvitellaan, että kunhan avaan ovet, niin voin aloittaa kassakoneen järjettömän hakaamisen. Kun keskus avataan, sillä pitää olla avaamishetkellä niin monta asiakassopimusta kuin tarvitaan, että keskus pyörii omillaan. Muussa tapauksessa tehdään joka kuukausi tappiota, joka olisi pitänyt pystyä huomioimaan investointia ja rahoitusta suunniteltaessa. Yleensä tuota tarvittavaa käyttöpääomaa ei huomioida laskelmissa lainkaan tai se aliarvioidaan rajusti.

Toinen merkittävä syy on se, että keskuksen avaaminen myöhästyy suunnitellusta. Investoinnin rahoituskulut juoksevat, mutta rahaa ei tule mistään, koska keskusta ei ole voitu avata. Tämä lisää käyttöpääoman tarvetta entisestään ja karkottaa niitä mahdollisia uusia asiakkaita, jotka eivät pääsekkään harjoittelemaan uuteen paikkaan, joten he hakeutuvat muualle.

Kolmas merkittävä syy on hinnoittelu. Yleensä tuotetta myydään liian halvalla. Hintaa ei ole laskettu omien kulujen ja asiakasvirtojen mukaan, vaan tuote hinnoitellaan markkinoiden edullisimmaksi, ymmärtämättä sitä, että tällöin asiakasvirran pitäisi heti olla suurempi kuin jo toimivalla keskuksella. Jokaisen keskuksen, jonka laitteet on myyty nopeasti perustamisen jälkeen, kotisivuilla on ollut maininta, että "Ei pakkojäsenyyttä" tai "Ei pitkiä sitoutumisia". Jälkimmäinen on tietysti ollut asiakkaille hyvä asia, jos keskus on lopettanut. Tällöin ei myöskään mennyt harjoitteluoikeutta hukkaan. Jos ei ole aikomusta sitoutua pitkään, voi myös lopettaa nopeasti, oli asiakas tai yrittäjä.

Miksi otan asian esille? Jokainen keskuksen lopettaminen tai konkurssi on alalle huono asia. Se vaikeuttaa rahoituksien järjestämistä tulevaisuudessa, joka tietysti voi olla toiseaalta hyvä asia. Meillä on ollut välillä vaikeaa, joten tiedän mistä kirjoitan. Turun kuntokeskusneliöt kaksinkertaistuivat kertaheitolla syksyn 2001 aikana, joten tilanne oli tuolloin haastava. Meillä suurin tappiovuosi johtui kuitenkin pääasiassa kirjanpitokäytännön muuttamisesta, ei varsinaisesta kilpailutilanteesta. Kun muutimme kirjaamiskäytännön laskutusperusteisesta suoritusperusteiseen, siirtyi liikevaihdostamme noin 250.000 euroa seuraavalle tilikaudelle.

Käytännössä tuo suoriteperusteisuus tarkoittaa sitä, että perinteisestä vuosikortista kirjataan myyntiä joka kuukausi, ei vain myyntikuukaudelle. Osa keskuksista taitaa vieläkin toimia laskutusperusteisesti, koska myyvät aina tilikauden vaihtuessa alehintaan pitkiä kortteja, jotka pitää maksaa heti. Tällöin saadaan myyntiä tilikauden viimeiselle kuukaudelle, vaikka palvelu käytetään vasta seuraavan tilikauden aikana. Vääristetään siis tulosta tarkoituksella. Vastaava muutospommi saattaa siis kyteä muillakin, jos vielä toimivat laskutusperusteisesti.

Aika moni turkulainenkin keskus on jättänyt tilinpäätöksensä toimittamatta Kaupparekisteriin, koska niitä ei ainakaan löydy tuolta. Vaikka Turkuunkin on tullut ja tulossa lisää keskuksia, niitä mahtuu tänne vielä noin 5.000 neliötä ennen vuotta 2010, jonka jälkeen voidaan mahduttaa toiset 5.000 neliötä vuoteen 2015 mennessä, kunhan löydämme hyvät tilat. Vuoden 2008 linjoistamme kerron lisää tuolla.

Kaikesta huolimatta ja juuri siitä syystä, erittäin hyvää uutta vuotta 2008!

P.S. Wasa Sports Club on tehnyt positiivisen tuloksen joka vuosi, vuodesta 1983! Iso hatunnosto!

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oot unohtanut tuosta vielä hydrospinningin, jota oli muutama tunti maauimalassa. Eikö niilläkin jäänyt kaikki maksamatta. Taisit blogissakin siitä mainita.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö tuo 250.000 euron siirto pitäisi näkyä vastaavasti seuraavan tilikauden liikevaihdossa, jos se kerran sinne siirrettiin?

Kunto Kortilla kirjoitti...

Joo, tuo oli pyyhkiytynyt muistista jo kokonaan. Tuossahan siitä altaassa pyöräilystä kerroin: http://kuntokortilla.blogspot.com/2007_07_01_archive.html

Siis siinä siirrossahan on kyse käyttämättömistä palveluista, jotka on kuitenkin jo laskutettu. Kyllä se 250t näkyy seuraavalla tilikaudella, mutta vastaavaa summaa on tietysti taas kertynyt sen tilikauden aikana, jolloin se summa siirretään tietysti taas tuleville tilikausille.

Koska asiakkaamme harjoittelevat pääsääntöisesti toistaiseksi voimassa olevilla sopimuksilla, meillä on laskutettuna ja maksettuna palveluja, joita ei ole vielä käytetty, pitää kirjanpito laatia suoriteperusteisesti. Suoriteperusteisessa kirjanpidossa palvelun arvo kirjataan liikevaihdoksi vasta kun palvelu on käytetty, ei silloin kun se on laskutettu.

Olihan tarpeeksi selkeästi esitetty?

Anonyymi kirjoitti...

Isossa kuvassa alalla tulee jatkossa olemaan menestyjiä, koska ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia omasta terveydestään, kunnostaan, ulkonäöstään jne.

Heillä on aikaisempaa enemmän rahaa käytössä ja sitä käytetään enemmän omaan nautintoon.

Tosin Suomen viinan juomisen edelleen lisääntyminen poikkeaa yleisestä länsimaisesta trendistä.

Pitäisikö kuntosalille saada myös alkoholitarjoilua? Tai katkaisuhoitoa? Ilokaasua krapulaan?

T: Pelle Peloton

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kuva ei kuitenkaan ole koskaan niin iso, että se antaisi tulevaisuudessakaan anteeksi nuo kolme suurinta/yleisintä virhettä, jotka tehdään uutta kuntokeskusta perustettaessa.

Terveyden edistämiseen liittyvien palvelujen kysyntä kasvaa, joten alkoholin käytön vähentämiseen tähtäävät palvelut ja kurssit voivat hyvinkin kuulua terveysklubimme valikoimaan. Täytyy vähän sulatella tuota...

Anonyymi kirjoitti...

Niin tietysti [ja vajoaa maan alle nolona]

Anonyymi kirjoitti...

Jos kp tehdään laskutusperusteisesti, pitäisikö silloin nuo etukäteen maksetut ja laskutetut palvelut näkyä kp:ssa vastuina, vaikka vieraana pääomana. Jos palvelua ei pystytä tuottamaan, laskuista ei tule rahaa ja maksettuja maksuja pitäisi palauttaa. Eikö niin? Tällöinhän asiakkaan rahat olisivat "lainassa" koska niihin kohdistuu vielä palvelun tuottamisvastuu. Jos siis vaikka ostaa jonkin kausikortin etukäteen, tuo maksu on lainarahaa, koska palvelu käytetään vasta myöhemmin. Ymmärsinkö oikein? Jos ymmärsin, niin sitten käsitän, miksi tuo siirto täytyy tehdä. Se tosiaan vääristää tulosta, kun liikevaihtoa kirjataan etukäteen!

Kunto Kortilla kirjoitti...

Kyllä. Se voi näkyä taseessa esimerkiksi saatuina ennakkoina, nimenomaan vieraassa pääomassa.

Anonyymi kirjoitti...

On aika outoa että Gym2000 voi jatkaa touhujaan, vaikka ovat tehneet konkan. Firma oli perustettu 2005 ja jo nyt meni nurin ja taustalle vaan uutta yritystä ja hyvin menee taas.

http://www.ytj.fi/yritystiedot.aspx?yavain=2040470&tarkiste=21E96A7CEEB36FDC63F21C3F459438C15838BB36&path=1547;1631;1678

Jos tekee konkan, ei saisi olla mitään mahista jatkaa samaa liiketoimintaa, samassa paikassa, samoilla kalusteilla ja samalla jättää vanhat laskut maksamatta, mutta Suomessa on näköjään kaikki mahdollista.

Kunto Kortilla kirjoitti...

Vaikea kommentoida, mutta kuulostaahan tuo oudolta...